Oxygen Booth este un proiect inițiat de Asociația Balvia, care conceptualizează nevoia omenirii și a planetei de oxigen pentru supraviețuire. Proiectul s-a desfășurat în perioada august-noiembrie 2023 și-a adus în mijlocul orașului Timișoara trei instalații de tip pop-up luminoase, delimitate cu plante și copaci verzi, oamenii putând petrece timp recreativ în acestea.
Instalațiile imersive realizate în colaborare cu artiști consacrați și tineri artiști emergenți din cadrul Liceului de Arte Plastice și Facultății de Arte Plastice din Timișoara stimulează simțurile vizitatorilor, înconjurați de o sursă naturală de oxigen.
Acestea au fost poziționate în Piața Unirii: 6 octombrie – 8 noiembrie, Piața Traian: 8 noiembrie – 5 decembrie și Piața Libertății: 1 noiembrie – 29 noiembrie din Timișoara.
„Viața nu poate fi concepută fără oxigen. Reînnoirea rezervelor de oxigen din atmosferă se realizează prin procesul de fotosinteză datorită plantelor, algelor verzi și cianobacteriilor. Fotosinteza eliberează oxigen în atmosferă, în vreme ce respirația, descompunerile și arderile îl consumă și eliberează dioxidul de carbon, din care se hrănesc organismele verzi. Ne aflăm, așadar, într-o relație de interdependență cu natura și tot ce reprezintă spațiul verde. Supraviețuirea fiecărei părți participante depinde de existența celeilalte. Reciprocitatea acestei relații ne obligă să ne înconjurăm de verde” au declarat reprezentanții Asociației Balvia, inițiatorii acestui proiect.
Un moment artistic muzical, susținut de artiști locali “Jazzy Duo”, a avut loc pe 27 noiembrie la una din instalațiile Oxygen Booth din Timișoara.
În zilele de weekend, au avut loc o serie de tururi ghidate și s-au prezentat conceptele instalațiilor, promovând dialogul între artiști și public, precum și între reprezentanții asociației și public, pentru a explora sustenabilitatea ca stil de viață.
În acest context larg, Oxygen Booth a vizat întreaga comunitate locală, prin intervenția în spațiul public urban în care are acces oricine se află în vecinătatea proiectului.
Proiectul face parte din Programul Cultural Național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul LightFest+, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.