Numărul de consultaţii şi tratamente stomatologice în România a scăzut cu aproximativ 30% în ultimul deceniu, de la 0,07 consultaţii şi tratamente anuale pe locuitor la 0,02, ducând la accentuarea inegalităților în sănătatea orală, conform Ortho Institute, pe baza datelor din Anuarul de Statistică Sanitară. Dintre acestea doar 17% au carcater preventiv restul motivelor pentru vizita la stomatolog sau ortodont, fiind tratamentele ceea ce plasează România pe unul dintre ultimele locuri din Europa.
“La aceste cifre a contribuit și pandemia care a avut un impact negativ asupra sănătății orale a populației din cauza capacității reduse a cabintelor medicale din acea perioadă, reducerea vizitelor la medic de frica infectării cu Covid, dar și adoptarea unei diete cu conținut ridicat de zahăr în timpul izolării. În aceste condiții este importantă reluarea campaniilor de conștientizare pentru obiceiuri de îngrrijire orală mai ales în rândul populației tinere care își formează obiceiurile pentru tot parcursul vieții”, explică Ela Bănică, medic specialist ortodont, fondator Ortho Institute.
Deși insufiecient în cifre absolute, controlul de rutină are totuși o pondere importantă la populația tânără. Astfel, 44% dintre copiii între 3-14 ani au efectuat un control de rutină, conform declarațiilor părinților. Însă acesta scade odată cu vârsta, astfel că doar 20% dintre tinerii cu vârste între 15-24 ani mai merg la controale de rutina ajungând, în final, ca persoanele peste 75 de ani sa meargă la stomatolog în special pentru extracții dentare (32%). Mai mult, conform rezultatelor raportate, unul din doi elevi din România nu se spală pe dinți conform normelor de igienă dentară, respectiv cel puțin de două ori pe zi.
În ceea ce privește principalii factori care influențează sănătatea orală aceștia sunt consumul de alcool, de zahărul și de tutun, în timp ce o sănătate orală precară este asociată cu riscul pentru boli cardiovasculare, diabet și boli metabolice.
“Din punctul nostru de vedere schimbarea acestor statistici trebuie începute cu copiii, iar februarie este luna sănătății dentare a copiilor, perioadă în care familiile, școala, comunitatea trebuie să facă un efort de conștientizare. O sănătate orală înseamnă periaj corect, controale stomatologice regulate, obiceiuri alimentare sănătoase, educație cu privire la factorii de risc”, a adăugat Ela Bănică.
Pentru a crește gradul de conștientizare, Ortho Institute împreună cu asociația Ortho FACE (Fundația pentru Căi Aeriene și Excelență Craniofacială) au dezvoltat un ghid pentru îngrijire orală la domiciliu și asigură pe tot parcursul lunii februarie consultații pentru copiii între 3 și 6 ani, precum și sigilări ale dinților, două la preț de una.