Workspace Studio, companie specializată în soluții de amenajări și mobilier de birou orientat către design ergonomic, a încheiat prima jumătate din 2019 cu o cifră de afaceri de 3,5 milioane de euro, în creştere cu 25% faţă de aceeași perioadă a anului trecut. Dinamica pozitivă se datorează în special proiectelor de amenajare orientate către ergonomie, care urmăresc creşterea calităţii vieţii la birou.
Peste 60% dintre proiectele realizate de Workspace Studio în 2019 au presupus amenajarea de zone de relaxare, de lounge sau zone de discuţii într-un cadru informal.
În 2019 am înregistrat o creştere cu 50% a proiectelor de amenajare a unor cafeterii speciale, zone de lounge și relaxare, care încurajează creativitatea, schimbul de idei, comunicarea și care cresc productivitatea, completând aspectele funcţionale dintr-un spaţiu de birouri, declară Horaţiu Didea, Managing Partner Workspace Studio.
Printre cele mai căutate produse în această perioadă se numără scaunele de birou Herman Miller, care asigură un reglaj ergonomic fin, personalizat, birourile ajustabile electric, alături de soluțiile de izolare fonică atipice şi care se încadrează natural în decorul biroului.
Tendința momentului: creșterea calității vieții la birou prin reamenajare
Prima jumătate a anului a arătat astfel o tendinţă adoptată de mai multe companii din România. Pentru a susține atragerea și retenția resurselor umane, acestea au început să să se orienteze nu doar spre funcţionalitate pentru angajaţi, ci şi pe creștereea calității vieţii în timpul orelor de program.
Tendința se manifestă prin proiecte care au ca scop reamenajarea biroului cu accent pe realocarea spațiului după principii de ergonomie socială și fizică, dezvoltarea de spații multifuncționale și adaptarea acestora la modul de lucru specific al fiecarei companii.
Studiile realizate de Herman Miller arată ca, dacă în designul tradițional al spațiilor de birouri circa 33% din suprafață era alocată zonelor de circulație, în designul actual al birourilor, accentul se mută pe zonele de conectare, în care sunt încurajate comunicarea și schimbul de informații, care ajung să ocupe 47% din suprafață. Mai mult, salile de conferință cu capacitate de 8-12 persoane se transformă, potrivit aceluiași studiu*, în zone de întâlnire cu dimensiuni mai mici, pentru 5-7 persoane.
Primele companii interesate de reamenajarea după noile principii sunt cele multinaţionale, însă, potrivit analizei Workspace Studio, interesul către ergonomie fizică și socială se manifestă și în rândul companiilor locale mai mici, implicate preponderent în activități creative sau IT.
În prezent avem în dezvoltare proiecte dedicate companiilor multinaţionale care îşi doresc un upgrade la zona de lucru – cu scaune mai performante din punct de vedere al ergonomiei, cu accesorii de înalt nivel ergonomic cum ar fi braţe reglabile pentru monitoare, dar şi birouri la care se poate lucra şi în picioare -, dar şi un upgrade pe zonele de relaxare, care au devenit tot mai importante şi care îmbunătăţesc calitatea vieţii angajaţilor şi cresc gradul de satisfacţie la locul de muncă, precizează Horaţiu Didea.
Investiția medie într-un post de lucru, în creștere cu 20%
În prima jumătatea a anului, investiția medie într-un post de lucru amenajat de Workspace Studio a crescut la 1200 euro/angajat, față de 1000 eur/angajat, nivel înregistrat anul trecut. Sumă include scaunul, biroul, dar și cota din spații comune precum sălile de ședințe, zonele de cooperare, conectare sau relaxare și mobilier acustic.
Ponderea mobilierului Herman Miller, al cărui partener unic acreditat în România este Workspace Studio, a crescut la 35% din cifra de afaceri, cele mai vândute scaune de birou fiind și în această perioadă Aeron și Mirra2, alături de modelul Cosm, scaunul ergonomic auto-ajustabil lansat în această primăvară. Scaunele Herman Miller sunt recunoscute în lume pentru calitate, ergonomie și garanția de 12 ani și sunt apreciate pentru inovațiile tehnologice pe care le propun.
În 2018, cifra de afaceri a Workspace Studio a ajuns la 5,3 milioane euro, în creștere cu 30% față de anul anterior. Cele mai scumpe posturi de lucru vândute anul trecut au costat 8000 euro per angajat.