iniţiativa legislativă pentru instituirea Zilei Bărbatului pe 5 mai si declararea acesteia sărbătoare legală
Organizaţia Bărbaţilor din România (OBR), organism care luptă pentru drepturile şi libertăţile bărbaţilor, lansează campania de strângere de semnături pentru o iniţiativă legislativă care are drept scop instituirea zilei de 5 mai ca Zi a Bărbatului şi declararea Zilei Femeii (8 martie) şi Zilei Bărbatului (5 mai) sărbători legale. Proiectul de lege a primit deja avizul Consiliului Legislativ şi a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 217 din 21 martie 2008.
„Sărbătorile unei societăţi mature şi sănătoase trebuie să celebreze atât femeia, cât şi bărbatul. Întotdeauna, chiar şi în epoci şi în lumi pentru care valori ca egalitatea sau nediscriminarea nu însemnau nimic, au existat sărbători şi ale unuia şi ale celuilalt. (…) Instituirea în premieră în România a unei Zile a Bărbatului, cât şi refacerea în sărbătoare a unităţii primordiale a omului, prin dubla sărbătorire a femeii şi a bărbatului, vor fi un câştig istoric şi de imagine pentru ţara noastră. Pentru toate aceste considerente a fost elaborat proiectul de Lege (…) pe care îl supunem Parlamentului spre dezbatere şi adoptare”, se arată în Expunerea de motive care însoţeşte acest proiect de lege.
Iniţiativa supune atenţiei publice două aspecte: declararea zilei de 5 mai ca Zi a Bărbatului şi proclamarea Zilei Femeii şi Zilei Bărbatului ca zile libere.
În ceea ce priveşte instituirea zilei de 5 mai ca Ziua Bărbatului, iniţiativa a avut ca sursă de inspiraţie răsunătoarea campanie declanşată în 2007 de brandul Bergenbier. Atunci, în numai patru săptămâni în urnele de vot şi-au făcut loc peste 400.000 de adeziuni, iar Ziua Bărbatului a intrat rapid în calendarul fiecărui bărbat din România, în dreptul datei de 5 mai. În acest context, iniţiativa legislativă va duce această luptă mai departe, cu sprijinul Bergenbier, militând pentru ca Ziua Bărbatului instituită anul trecut să intre, de această dată cu drepturi depline, în calendarul tuturor românilor, ca sărbătoare legală şi implicit zi liberă.
Susţinerea oferită de Bergenbier acestei iniţiative legislative se va concretiza în organizarea întregii campanii de promovare şi în acordarea suportului tuturor specialiştilor săi în comunicare – advertising, interactive, relaţii publice, media buying.
Mergând mai departe, iniţiativa legislativă îşi doreşte să consfinţească cele două sărbători, a femeii şi a bărbatului, ca zile libere. Această idee îşi găseşte justificarea în numeroase statistici conform cărora românii sunt poporul cu cele mai puţine sărbători legale din Uniunea Europeană, dar şi în faptul că românii au cea mai accentuată stare de stres din Europa.
„România are cele mai puţine sărbători legale din întreaga Uniune Europeană: doar 8 zile pe an. Slovenia are 18, Slovacia 15, Bulgaria 13, Polonia 12, Austria 15, Malta 14, Franţa 11 etc. În aceste ţări, sărbătorilor de Paşti şi Crăciun, zilei naţionale, zilei muncii şi Anului Nou li se adaugă alte sărbători religioase, sărbătorirea unor personalităţi, a altor momente istorice, a unor anotimpuri, marcarea unor momente importante ale anului etc. Sărbătorile legale de la nivel naţional sunt completate şi cu sărbători religioase, culturale sau istorice ale unor regiuni sau localităţi, declarate zile libere în zona respectivă”, se arată în documentul citat mai sus.
Conform Constituţiei României, pentru ca acest proiect să intre pe lista dezbaterilor din Parlament, sunt necesare 100.000 de semnături, strânse din minim 15 judeţe ale ţării. De aceea, campania de strângere de semnături se va desfăşura în toate cele 6 sectoare ale Capitalei şi în 10 oraşe importante din ţară.
{mosloadposition user10}