China Miéville
Editura Paladin
China Miéville este un autor prolific, care provoaca. „Orasul Ambasadei” introduce, inca de la primele randuri, fiecare cititor intr-o lume aparte. La inceput pare greu de cuprins aceasta lume, dar, incet-incet, fiecare cititor va fi fascinat de ea. Cei care vor lectura cartea vor ajunge (prin „immer” – intotdeauna in germana – opus „manchmal” – cateodata) pe planeta Arieka, unde orasul in cauza era o baza diplomatica. Aici, vor afla despre „gazde”, fiinte foarte diferite de oameni si vor descoperi ajutorul pe care il ofera aceste fiinte oamenilor pentru a-i ajuta sa traiasca pe planeta lor (o sa vedeti cum se poate primi oxigen aici, printre altele). Sunt intalnite, asadar, doua rase fascinate una de cealalta.
Gazdele sunt speciale din multe puncte de vedere. Dincolo de aspectul… inedit, ele au si un limbaj aparte. Cu ei nu poate vorbi oricine – ci doar Ambasadorii, fiinte umane (clone, de fapt) create special pentru a putea rosti doua cuvinte simultan si a putea empatiza cu Gazdele, devenind, in esenta, o singura fiinta (suna complicat, dar, odata inteles universul romanului totul este mai usor de… digerat). Ariekenii mai au o caracteristica speciala in ceea ce priveste limbajul. Ei nu pot minti si pot vorbi doar despre ceea ce vad. De aceea ei creeaza si anumite „simulari”, cu oameni (aici intra in scena Avice, personajul principal), care sa le permita Gazdelor sa inteleaga si sa afle mai multe, imbogatindu-si astfel Limbajul.
In jurul acestui limbaj se invarte intreaga poveste, mai ales atunci cand un nou Ambasador este trimis, ambasador care nu era insa unul obisnuit, creat, ci doi oameni care nu sunt clonele la care se asteptau Ariekenii.
Ca intotdeauna in viata reala, orice sistem poate fi pervertit, stricat de o anumita intruziune, de o mica schimbare. Dorinta de a-si imbogati Limbajul devine cea mai mare slabiciune pentru Gazde pentru ca ajung sa fie… subjugati de Limbaj si oratori.
Fara a intra mai mult in poveste – astfel incat sa ramana multe de aflat si descoperit de fiecare cititor in parte – adaug doar ca romanele lui Miéville sunt apreciate la nivel international – numar mare de cititori, dar si premii primite.
Un roman despre intelegerea celuilalt, despre diferente, despre evolutie, costuri, despre puterea limbajului, despre pericolul dorintei de a descoperi si lista este deschisa. China Miéville este un maestru arhitect de lumi, are o imaginatie fertila, iar lumile inventate de el sunt aparte.