· Zeci de produse tradiţionale, realizate local, îşi vor face loc pe mesele orăşenilor
· 560 de femei din mediul rural vor urma cursuri pentru a produce și a vinde legal conserve de legume și fructe
84% dintre românii din mediul urban cred că “mâncarea pregătită în casă este mai sănătoasă decât cea cumpărată”. Totuși, orășenii nu au timpul sau spațiul pentru a prepara alimentele acasă, alături de cei dragi.1 Femeile de la țară, în schimb, dau viață unor rețete delicioase, zi de zi. Cu toate acestea, produsele făcute în casele lor, nu pot fi vândute, legal, orășenilor.
Pe baza acestor nevoi, a luat naștere Anotimpuri la borcan, un proiect care va dezvolta mediul rural românesc și va ajuta oamenii din orașe să mănânce mai sănătos și să susțină economia locală.
Anotimpuri la borcan oferă, gratuit, femeilor care locuiesc în satele din regiunile Sud-Muntenia, Centru și București-Ilfov, trei instrumente care să le permită să răspundă cererii de produse sănătoase, a orășenilor.
Astfel, prin proiect, 560 de femei vor urma cursuri gratuite, acreditate, despre producția sigură și legală a fructelor și a legumelor conservate. Apoi, vor fi ajutate să obțină actele necesare vânzării produselor iar, spre finalul proiectului, vor fi deschise trei centre culinare avizate igienic și sanitar, unde să își pună în valoare rețelele tradiționale, în siguranță pentru consumator. Centrele vor funcționa în mediul rural, acolo unde vor exista cele mai multe grupe de cursante care doresc să producă și să vândă conserve din fructe și legume.
Înscrierile la cursuri au loc continuu, până la momentul epuizării celor 560 de locuri, în toate cele trei regiuni. Singurele condiții pentru a participa sunt următoarele: doamnele și domnișoarele să fie domiciliate în mediul rural, să fi absolvit nivelul minim de școlarizare obligatorie și să nu fie angajate în prezent.
“La finalul proiectului Anotimpuri la borcan, 560 de femei din mediul rural vor putea produce și vinde legal conserve de legume și fructe. Deși produsele vor fi realizate în centrele culinare organizate prin proiect, conservele își vor păstra același gust tradițional și aceeași valoare nutritivă ca și când ar fi realizate în casele gospodinelor. Astfel, orășenii preocupați de un stil de viață sănătos și de încurajarea economiei locale vor avea la dispoziție zeci de produse pe care să le cumpere cu încredere.” (dr. Anca Ștefan, președinte Asociația React).
Cursurile sunt gratuite și se vor desfășura în satele sau comunele în care se formează grupe de minimum 20 de persoane. Pentru înscriere și alte detalii, pot fi contactați experții de recrutare: Viorica Toader (viorica.toader@asociatiareact.ro, 0732 222 311) și Nicoleta Steriopulo (nicoleta@asociatiareact.ro, 0732 714 841).
„Ocupare şi antreprenoriat rural” este numele oficial al proiectului „Anotimpuri la borcan”. Acesta este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeşte în Oameni!
1 Conform cercetarii "In bucataria romanilor. De la raft in farfurie", realizata de Nielsen Romania in 2013.