Noutăţi
· Demonstrându-şi angajamentul faţă de comunitatea de dezvoltatori Java, Oracle a anunţat lansarea NetBeans IDE 7.1, o nouă versiune a mediului integrat de dezvoltare (IDE) NetBeans.
· NetBeans IDE 7.1 este un IDE gratuit, open source, disponibil pentru Oracle Solaris, Oracle Linux şi alte distribuţii Linux, sisteme de operare Mac şi Windows, care le permite dezvoltatorilor să creeze rapid aplicaţii web, de tip enterprise, desktop şi aplicaţii mobile în primul rând pentru platforma Java, dar şi în PHP şi C/C++.
· NetBeans IDE 7.1 este primul IDE care suportă cele mai recente specificaţii şi standarde din platforma Java, inclusiv suport complet pentru dezvoltare folosind JavaFX 2.0 şi JDK7.
· Cea mai recentă versiune oferă de asemenea suport pentru nou-anunţata platformă Oracle WebLogic Server 12c, aducând suport pentru Java Platform Enterprise Edition (Java EE) 6 pentru dezvoltatorii care creează aplicaţii pe platforma Oracle WebLogic Server.
· În plus, NetBeans IDE 7.1 oferă îmbunătăţiri semnificative ale Swing GUI Builder, suport pentru CSS3 şi instrumente pentru debugging vizual al interfeţelor cu utilizatorul (UI) create atât în JavaFX, cât şi în Swing.
Îmbunătăţirile ajută dezvoltatorii Java să mărească productivitatea
NetBeans IDE 7.1 oferă suport îmbunătăţit pentru tehnologii cheie:
· JavaFX: Suport pentru JavaFX 2.0 şi cele trei modele de implementare, inclusiv Desktop, Applet şi JNLP. Versiunea oferă de asemenea preloaders pentru a îmbunătăţi experienţa de încărcare a aplicaţiilor şi controale personalizate de interfaţă folosind CSS3.
· Java: Instrumente bulk pentru refactoring permit corecţii şi actualizări ale codului la nivel de proiect. Un nou debugger vizual ajută la controlarea fluxului de execuţie prin prisma structurilor din interfaţa cu utilizatorul. Suportul pentru distanţare din instrumentul de personalizare al GridBagLayout menţine vizual distanţele în coloane şi rânduri. Sunt incluse îmbunătăţiri pentru evidenţierea şi formatarea Javadoc, iar facilitatea „inspect and refactor” permite aplicarea ei la nivel de întreg proiect.
· Limbaje web: Suport pentru CSS3 în editorul CSS din NetBeans, cu completarea codului, colorarea sintaxei şi documentaţie pentru noile elemente CSS3 şi noi setări de proprietăţi specifice browserelor.
· Java EE: Suport pentru implementarea de tip cluster şi de tip instanţă pentru GlassFish Server; mai mult de 50 de îmbunătăţiri ale suportului pentru CDI în editorul Java şi îmbunătăţiri ale suportului pentru suita de componente JSF în Java Persistence, Web Services, EJB, precum şi suport pentru platforma Oracle WebLogic Server 12c.
· PHP: Debugging PHP îmbunătăţit; posibilităţi de folosire a grupurilor de teste PHPUnit; suport pentru modelele predefinite Smarty şi upload-uri mai rapide cu mesaje de verificare a conexiunii pentru clienţii (S)FTP.
· Platforma NetBeans: Noi API-uri pentru sistemul Windows şi suport pentru layouturi cu ferestre multiple; comportament TopComponentGroup îmbunătăţit; designer pentru layoutul vizual al ferestrelor şi componente inserabile multiview.
· Controlul versiunii şi urmărirea erorilor: Suport integrat pentru Git; noul tab history în fereastra editorului de fişiere arată istoricul modificărilor; blocarea/deblocarea fişierelor în directorul de lucru Subversion şi suport pentru ramuri şi taguri Mercurial.
Citate relevante
· „Cea mai nouă versiune NetBeans IDE oferă comunităţii de dezvoltatori Java o mulţime de caracteristici noi pentru a-i ajuta să creeze aplicaţii web, mobile şi de tip enterprise de vârf”, a declarat Ted Farrell, chief architect and senior vice president, Tools and Middleware, Oracle. „Fiind primul IDE care suportă JavaFX 2.0, NetBeans IDE 7.1 nu numai că le oferă dezvoltatorilor suport cuprinzător pentru dezvoltarea de aplicaţii JavaFX 2.0, ci şi se asigură că au acces la toate progresele oferite de cele mai noi versiuni ale platformei Java”.
Resurse relevante
· NetBeans IDE
· Download aici.
· Documentaţie şi resurse NetBeans
· Portalul comunităţii NetBeans
· JavaFX
· Oracle WebLogic Server 12c
· Oracle GlassFish Server
· Oracle Linux
· Oracle Solaris
· Instrumente de dezvoltare Oracle