prin noul Plan de Actiune al Comisiei Europene privind Ajutorul de Stat
Forumul “Ziua Europeana a Concurentei si Competitivitatii in Romania” – 6 noiembrie 2008
In aceasta etapa de mari framantari pe pietele financiare si bursiere mondiale, Comisia Europeana, prin directoratul sau specializat “DG Competition”, lanseaza provocarea implementarii unei reforme profunde a politicilor legate de Ajutorul de Stat in favoarea unei recuperari a decalajelor de competitivitate economica, acumulate de Uniunea Europeana in ansamblul sau comparativ cu China si celelalte economii asiatice, SUA si Cananda, dar chiar si cu noii veniti care fac tot posibilul sa se impuna precum: Rusia, Brazilia, Africa de Sud etc.
Aparent la adapost fata de aceste amenintari sau veritabile seisme, mediul de afaceri romanesc trebuie, totusi, sa se conformeze noii abordari comunitare si, mai ales, sa profite de noua Reglementare “General Block Exeption” (L 214 no. 08/2008). Acest document care trebuie urgent aplicat si in Romania deschide o perspectiva generoasa de finantare pentru sectorul IMM, proiectele de dezvoltare regionala, zonele extrem de sarace din Romania, dar si pentru incurajarea proiectelor de cercetare si inovatiilor pe care universitatile, institutele specializate si firmele insesi le pot pune cat mai curand in practica, cu sprijin UE si guvernamental. Acestea au sansa unica de a beneficia de acum inainte de scheme de sprijin financiar specializate, iar consumatorii ar merita sa resimta mult mai direct avantajele acestora in ridicarea calitatii vietii lor personale.
Acesta este contextul in care se desfasoara in acest an, sub Patronajul de Onoare al Presedintiei Uniunii Europene – prin Ambasada Frantei si Misiunea Economica si Comerciala a Frantei in Romania, cea de a IV-a editie a Forumului Interactiv anual “Ziua Europeana a Concurentei si Competitivitatii in Romania”. Acest eveniment este singurul de acest gen care aduce in atentia publicului si a presei vitala relatie dintre concurenta – competitivitate si drepturile consumatorilor. Reamintim ca organizatorul este Platforma CEFTAC, proiect fondat in anul 2004 cu sprijinul programului PHARE, in parteneriat cu Consiliul Concurentei si Camera de Comert si Industrie a Romaniei si coordonat tehnic de EUROLINK-Casa Europei (www.HouseofEurope.ro). Editia din acest an aduce in atentia opiniei publice si necesitatea implicarii societatii civile in evaluarea paralela a performantei activitatii si expertizei autoritatilor de reglementare, cu un accent special pe Consiliul Concurentei si ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei). In cadrul consultarii publice si dezbaterilor organizate la Palatul Parlamentului cu acest prilej (6 noiembrie 2008), va avea loc si o dezbatere pe marginea unor studii de caz de importanta nationala precum “Loteria Romana” si, respectiv, “Pretul gazelor in Romania”. Totodata, organizatorii vizeaza introducerea unei metodologii de evaluare a performantelor acestor autoritati care sa satisfaca intr-o masura mult mai palpabila asteptarile si nevoile patronatelor/sindicatelor, asociatiilor consumatorilor, mediului academic si societatii civile in ansamblu. Partenerii oficiali ai Zilei Europene a Concurentei din acest an sunt: Camera Deputaţilor, Institute for Competition Law (Paris), Societatea „DELEANU Vasile-Avocaţi” – membră a Warwick Legal Network si compania IMSAT Romania – Groupe SNEF, iar Sponsorul oficial al evenimentului este Societatea de Avocati NNDKP (Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen).
Mentionam, de asemenea ca in deschiderea lucrarilor va avea loc si editia a VII-a a Galei “Personalitatea Anului pentru o Romanie Europeana”, care va recompensa si in acest an principalele figuri publice care si-au adus o contributie esentiala la accelerarea si cresterea calitativa a integrarii social economice a societatii romanesti in noul spatiu unic european. Printre acestea, mentionam in mod special distinctia ce va fi acordata Parlamentarului European Elmar BROK, membru al Comisiei de Politica Externa a Parlamentului European, care s-a pronuntat in mod constant pentru o atitudine mult mai ferma si categorica a institutiilor UE in privinta Romaniei pentru ca aceasta sa-si asume mult mai serios si integral responsabilitatile politice si juridice care ii revin ca Stat Membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.
Pentru informatii suplimentare asupra agendei Zilei Europene a Concurentei, partenerilor, invitatilor, precum si asupra conditiilor de inscriere, cei interesati pot consulta site-ul www.HouseofEurope.ro sau contacta Secretariatul Consortiului Organizatoric la tel./fax: 021.2304997 sau eurolink@b.astral.ro
{mosloadposition user10}