UNICEF în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului (MTS), Primăria Sectorului 4, București și cu Asociația ALIAT au lansat astăzi, în Capitală, modelul de intervenție „Oportunități pentru Adolescenți”.
Cu această ocazie, a avut loc și inaugurarea celui de-al doilea centru de resurse, din cele cinci care vor funcționa în țară – la Iași, Constanța, Cluj, București și Bacău – în care adolescenții vulnerabili vor avea acces la un pachet de intervenții integrate, eficiente, care să le garanteze oportunități egale și condiții adecvate pentru implicarea lor în toate aspectele vieții.
Modelul „Oportunități pentru Adolescenți” va fi implementat pe o perioadă de trei ani și se adresează adolescenților, fete și băieți, cu vârsta cuprinsă între 10 și 18 ani, care au posibilități reduse de dezvoltare și locuiesc în zone dezavantajate din sectorul 4, București. El are la bază analiza determinanților ce influențează viața adolescenților din România, dar și a serviciilor dedicate acestora la nivel local, analiză realizată în parteneriat cu MTS.
„Acest model de intervenție dedicat adolescenților din mediul urban vine într-un moment cheie pentru politicile de tineret din România. Luna aceasta a fost adoptată pentru prima oară în ultimii 25 de ani Strategia Națională pentru Tineret, iar ca aceasta să devină operațională are nevoie de modele de intervenție dedicate tinerilor la nivel local. Ne bucurăm că Ministerul Tineretului și Sportului, autoritatea locală, în cazul de față, Primăria Sectorului 4, UNICEF și societatea civilă pun bazele unei intervenții inovative adresate adolescenților", a declarat dnul. Cosmin Cristian, Secretar de Stat Ministerul Tineretului și Sportului.
Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2013, în țara noastră erau 1,7 milioane de persoane cu vârsta cuprinsă între 10 și 18 ani, reprezentând aproximativ 9% din populația totală. În perioada adolescenței, dezvoltarea copiilor este afectată de multiple vulnerabilități. Cu aproape unul din zece copii născut de o adolescentă cu vârsta între 15 și 19 ani, România se află în primele locuri din UE la numărul de nașteri înregistrate la această categorie de vârstă. Obezitatea, sedentarismul, consumul de alcool și tutun de la vârste mici sunt în creștere, iar 10% dintre adolescenții aflați la vârsta de 16 ani au consumat cel puțin o dată substanțe noi cu proprietăți psihoactive.
Mai mult, în anii 2010-2011 și 2011-2012, aproximativ 19% dintre copiii de 15-18 ani nu erau cuprinși în sistemul educațional. Țara noastră se află pe primul loc în UE la procentul de adolescenți și tineri de 15-24 ani (17,4%) care nu sunt în sistemul educațional, nu beneficiază de vreo formă de pregătire profesională sau nu au loc de muncă.
„Adolescența este o vârstă a dezvoltării, dar și una a provocărilor și a riscurilor. Este important ca în această perioadă tinerii să beneficieze de informații relevante de la specialiști și de oportunități pentru a se dezvolta. Deși locuiesc în capitala țării și au acces la resurse, adolescenții din București sunt expuși la o serie de riscuri. Prin intermediul Centrului de Resurse putem să le oferim adolescenților aflați în situații de risc acces în mod integrat la serviciile de care au nevoie pentru a fi protejați”, a declarat dna. Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România.
Modelul de intervenție “Oportunități pentru Adolescenți” are ca scop îmbunătățirea integrării sociale a adolescenților vulnerabili din Sectorul 4, București și presupune deschiderea unui Centru de Resurse unde adolescenții pot beneficia de consiliere de sprijin și recuperare, intervenții în situații de criză, consiliere informațională și în vederea dezvoltării personale, orientare vocațională și profesională și evaluare psiho-socială. Se preconizează că în primul an de implementare vor fi informați peste 1.500 de adolescenți și alți 200 vor beneficia de oportunități de dezvoltare în cadrul Centrului de Resurse creat în Sectorul 4, București (Sos. Berceni, nr. 12A, et. 2, sector 4). De asemenea, peste 30 de profesioniști vor participa la cursuri de formare pe teme relevante, iar metodologia de lucru în cadrul Centrului de Resurse va fi dezvoltată.
Dl Cristian Popescu – Piedone, Primarul Sectorului 4, București, dna Sandie Blanchet, Reprezentant UNICEF
în România, dl Cosmin Cristian, Secretar de Stat Ministerul Tineretului și Sportului, dl Bogdan Glodeanu,
Director Executiv Asociatia ALIAT, dl. Stelian Gabriel Popa, adolescent
Credit foto: @UNICEF/ Radu Sandovici
„Cele mai recente statistici oficiale arată că adolescenții români sunt tentați de alcool, de tutun și de droguri de la vârste din ce în ce mai fragede, în medie de la 13 ani. Iar la 17 ani ajung să le consume pe toate trei, cei mai mulți din curiozitate. Ca atare, este esențială informarea lor cu privire la riscurile la care se expun atunci când devin consumatori. Până acum, ALIAT a oferit servicii de informare și sprijin pentru peste 3.000 de adolescenți români, atât în scoli și licee, cât și în medii informale de socializare, o expertiză care va fi valorificata mai departe în centrele de resurse pentru adolescenți, inclusiv în București", a declarat dnul. Bogdan Glodeanu, Director Executiv la Asociația ALIAT.
Un alt instrument pus la îndemâna adolescenților este platforma online www.adolescenteen.ro, unde ei vor putea interacționa cu specialiști de la nivel național și local pe teme de interes și vor putea accesa informații despre oportunitățile de dezvoltare disponibile în București.
Nu în ultimul rând, modelul de intervenție își propune să contribuie la întărirea modalităților de colaborare inter-instituțională în furnizarea de servicii integrate adolescenților și să ofere evidențele necesare influențării politicilor naționale cu privire la adolescenți. În total, de intervențiile din cadrul proiectului pilot vor beneficia aproximativ 10.000 de adolescenți.