Praful urban şi cel casnic se aliază cu cel saharian pentru a distruge lent laptopurile obişnuite. Mai multe modele Lenovo ThinkPad sunt însă pregătite pentru a rezista.
Lenovo România anunţă rezultatele celei de-a doua ediţii a operaţiunii Lenovo Dustbusters, organizată simultan în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi. Timp de trei zile, toţi proprietarii de laptopuri care au vizitat punctele speciale Lenovo din cele trei oraşe au beneficiat de o curăţare gratuită de praf a calculatorului lor, indiferent de marca acestuia.
Au fost şi de această dată zile foarte pline, în care specialişii Lenovo Dustbusters au prelungit sau chiar salvat viaţa a 60 de laptopuri. Şi în acest an experţii noştri au găsit “păturici” de praf care sufocau fantele de ventilare, şi băuturi uscate – urme ale nopţilor de petrecere sau de lucru la un pahar de… orice.
Pentru al doilea an la rând, operaţiunea Lenovo Dustbusters a confirmat că cel mai mare inamic al oricarui laptop este praful. Acesta intră în mecanismele fine din interior şi în timp blochează sistemele de răcire, ceea ce scurtează dramatic durata de viaţă a oricărui calculator. În acest an, operaţiunea organizată de Lenovo România a coincis cu încheierea primului sezon anual de migraţie a prafului saharian. Potrivit cercetatorilor asociaţi Agenţiei Europene a Mediului*, în fiecare primăvară şi toamnă praful ridicat de furtunile din Sahara este transportat de curenţii atmosferici până în nordul şi estul Europei, inclusiv peste România. În aprilie 2014, Centrul de Cercetări pentru Managementul Dezastrelor de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a identificat particule de praf saharian la altitudini cuprinse între 3 și 6 kilometri, in concentraţii de 50 micrograme/metru cub. Maximul fluxului de particule a fost estimat pentru 5 aprilie 2014. Cele mai afectate orase au fost Timişoara, Clujul, Iaşiul şi Bucureştiul, unde praful este adus la sol în special în zilele cu precipitaţii.
Praful saharian este extrem de fin şi poate înrăutăţi compoziţia aerului mai ales în oraşele deja expuse poluării. În aprilie 2014 autorităţile londoneze au avertizat locuitorii metropolei britanice să rămână cât mai mult în spaţii închise, deoarece concentraţia mare a noxelor combinată cu un puternic val de praf saharian a ridicat poluarea aerului din oraş la un nivel record. Alte efecte provocate de praful din deşert sunt reacţiile alergice sau accentuarea crizelor de astm* sau posibilitatea de a transmite bacterii şi spori la mari distanţe**. Există şi efecte pozitive, precum cel de fertilizare a solurilor din pădurile amazoniene peste care se depune acest praf, după cum au constatat cercetătorii citati de Nature.com.
Dar ce înseamnă toate acestea pentru laptopurile fiecăruia dintre noi ? În cele mai multe situaţii, lucrurile stau la fel de prost. Praful deşertic (extrem de fin), combinat cu cel urban (coroziv, toxic) şi cel casnic, este un ucigaş tăcut pentru orice computer portabil. Este exact genul de situaţii pentru care Lenovo a construit mai multe modele de laptopuri din gama ThinkPad care să respecte multiple specificaţii militare de rezistenţă. Este vorba de seriile ThinkPad X, T, L şi W, care îndeplinesc opt asemenea specificaţii de durabilitate, fiind capabile să suporte: căldura extrema, temperaturile scăzute, vibraţiile, şocul termic, şocurile mecanice, umiditatea, altitudinea extremă şi… praful. Acestea sunt poate motivele principale pentru care şi alte laptopuri ar dori să fie ThinkPad.
Următorul val de praf saharian este asteptat la toamnă. Următoarea ediţie a Lenovo Dustbusters: cel târziu anul viitor.
* //acm.eionet.europa.eu/docs/ETCACM_TP_2011_4_health_effects_sahara_dust.pdf.
** //www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1932751/.