Bucureşti/Berlin. Duminică, BMW şi Opera de Stat Unter den Linden a lansat invitaţia la ediţia 2020 a evenimentului “Opera de Stat pentru Toţi”. Cu această ocazie s-au sărbătorit nu numai 250 de ani de naşterea lui Ludwig van Beethoven, ci şi 450 de ani de activitate a Capelei de Stat din Berlin. Cu 2.000 de oaspeţi, “Opera de Stat pentru Toţi” 2020 a dorit să mulţumească tuturor celor care au contribuit semnificativ şi au ajutat la asigurarea serviciilor virale din timpul crizei de coronavirus.
Prin respectarea măsurilor de protecţie pentru evenimente, ediţia din acest an a “Opera de Stat pentru Toţi” a oferit un număr redus de locuri, pentru un total de 2.000 de spectatori. Concertul în aer liber a fost un semnal important pentru revenirea culturii. Suplimentar, a fost şi un semn de apreciere oferit tuturor celor care au oferit sprijin indispensabil prin activitatea lor în domenii importante pentru societate precum serviciile de sănătate publică, retail şi logistică. O parte dintre bilete a fost rezervată pentru cei care lucrează într-unul dintre aceste domenii. Toate biletele disponibile au fost rezervate în câteva minute. Datorită BMW Berlin, intrarea la concert a fost oferită gratuit din nou.
“Opera de Stat pentru Toţi” se desfăşoară sub patronajul primarului din Berlin, Michael Müller. Mai mult, reprezentanţi de rang înalt din lumea politică şi a afacerilor, precum şi virologul Prof. Dr Christian Drosten, actriţa Iris Berben şi scriitoarea Katja Eichinger au participat ca invitaţi speciali. Concertul din acest an a avut-o ca moderator pe prezentatoarea ZDFkultur, Lisa Ruhfus.
De la ora 20.00 şi cu ocazia aniversării a 250 de ani de la naşterea lui Ludwig van Beethoven, Capela de Stat din Berlin a interpretat două romanţe pentru vioară cu Anne-Sophie Mutter ca solistă, Uvertura “Egmont” şi Simfonia No. 9, “Odă Bucuriei”, cu Julia Kleiter, Waltraud Meier, Andreas Schager şi René Pape ca solişti, precum şi Corul Operei de Stat. Concertul a fost disponibil online prin live stream. Spectacolul va fi transmis de postul german ZDF, duminică 13 septembrie, de la ora 22.15.
“Ce sentiment minunat să evoluăm în Bebelplatz în faţa a 2.000 de oameni şi în cele din urmă să simţim din nou energia publicului! Pentru mine a fost foarte important că am făcut parte dintr-un concert în aer liber care în primul rând a fost dedicat tuturor celor ale căror eforturi au contribuit semnificativ la societatea noastră în ultimele luni”, a declarat Anne-Sophie Mutter.
Matthias Schulz, directorul Operei de Stat Unter den Linden: “Am revenit – şi în ce manieră! Pentru noi toţi, cei de la Opera de Stat Unter den Linden, a fost esenţial să marcăm revenirea unei muzici simfonice deosebite şi, mai mult, să prezentăm un spectacol care a include parte vocală şi Corul Operei de Stat. Sunt profund recunoscător partenerilor noştri, BMW şi ZDF, împreună cu care am continuat să credem în iniţiativa noastră chiar şi atunci când ne-am confruntat cu cele mai dificile condiţii. La Opera de Stat Unter den Linden şi în tot Berlinul şi împrejurimile sale, simţeam nevoia unor simboluri extrem de emoţionante de solidaritate şi de experienţele comune ale evenimentelor culturale”.
“Opera de Stat Unter den Linden şi BMW au început această serie de concerte în aer liber, «Opera de Stat pentru Toţi», în centrul istoric al capitalei germane în 2007. De atunci, am putut găzdui peste o jumătate de milion de spectatori la acest eveniment măreţ din Bebelplatz. În mod vizibil, acum au fost mai puţin spectatori în faţa acestui decor impresionant, întrucât a fost permis accesul doar pentru 2.000 de persoane din cauza Covid-19. Prin urmare, suntem şi mai încântaţi că am putut organiza concertul în această formulă. În aceste vremuri incerte, muzica este cea care ne reaminteşte cu vigoare de forţa de care este capabilă umanitatea. Sper că «Opera de Stat pentru Toţi», cu «Oda Bucuriei» a lui Beethoven, a fost un simbol plin de inspiraţie în aceste vremuri dificile. A fost o onoare deosebită să întâmpinăm mulţi oameni care lucrează în sectoare cruciale pentru societate şi care au contribuit prin angajamentul lor social. Suntem recunoscători pentru angajamentul lor neobosit”, a declarat Sebastian Mackensen, vicepreşedinte executiv BMW Group pentru Germania.
În 2020, Capela de Stat din Berlin sărbătoreşte 450 de ani de activitate şi marchează această ocazie specială de-a lungul stagiunilor 2019/2020 şi 2020/2021. Cu o tradiţie ce datează din 1570, Capela de Stat din Berlin este una dintre cele mai vechi orchestre din lume. Daniel Barenboim a fost numit director muzical general al Capelei de Stat în 1992.
De peste 50 de ani, BMW Group a susţinut sute de instituţii culturale din lume. Colaborarea cu Opera de Stat Unter den Linden este parte integrantă a gamei largi de parteneriate între BMW Group şi diferite săli de concerte şi ansambluri de pe mapamond, din Africa de Sud până în China. Parteneriatul include o serie de concerte în aer liber ce au loc la München şi Trafalgar Square din Londra, iar din 2018 şi la Moscova.
#SOFA2020
#BMWOperaNext
#StaatsoperUnterDenLinden
#BMWGroupCulture
Colaborarea dintre Opera de Stat Unter den Linden şi BMW
Din 2007, “Opera de Stat pentru Toţi” a întâmpinat peste jumătate de milion de vizitatori şi, de peste un deceniu, a fost piatra fundamentală a cooperării de lungă durată între BMW şi Opera de Stat Unter den Linden. Începând cu sezonul 2018/2019, BMW Group sprijină Opera de Stat Unter den Linden ca partener principal oficial şi global şi a extins cooperarea prin adăugarea parteneriatului digital exclusiv BMW OPERA NEXT. Iniţiativa de colaborare a BMW şi Operei de Stat Unter den Linden include serii de social media special dezvoltate, locuri de selfie interactive în faţa Operei de Stat Unter den Linden şi programe de streaming îmbunătăţite, precum şi o prezenţă mai puternică pe diverse canale social media, toate prezentând perspective noi şi interesante despre lumea palpitantă şi multifaţetată a operei şi a zonelor de culise. În 2019, Daniel Barenboim a folosit în premieră o bodycam în timp ce dirija şi a prezentat perspective complet noi pentru publicul ce urmărea spectacolul atât în piaţă, cât şi online în direct.
Despre angajamentul cultural BMW Group
De aproape 50 de ani, BMW Group a iniţiat şi s-a implicat în peste 100 de proiecte culturale la nivel mondial. Compania pune accentul principal pe implicarea de durată în arta modernă şi contemporană, în muzica jazz şi cea clasică, precum şi în arhitectură şi design. În 1972, trei picturi de mari dimensiuni semnate de Gerhard Richter au fost create special pentru a fi expuse în foaierul sediului central BMW Group de la München. De atunci, artişti precum Andy Warhol, Jeff Koons, Daniel Barenboim, Jonas Kaufmann şi arhitecta Zaha Hadid au cooperat cu BMW. În 2016 şi 2017, artista Cao Fei din China şi americanul John Baldessari au creat două noi automobile pentru colecţia BMW Art Car. De ani buni, BMW Group şi partenerii săi au iniţiat şi au pus bazele propriilor formate precum BMW Tate Live, BMW Welt Jazz Award, BMW Open Work, BMW Art Journey şi concertele “Opera for All” (Opera pentru Toţi) la Berlin, München, Moscova şi Londra. Compania este şi partener al unor muzee, expoziţii de artă şi orchestre de renume, precum şi al unor festivaluri de jazz şi opere de pe mapamond. Prin BMW OPERA NEXT, noul parteneriat cu Opera de Stat Unter den Linden, oportunităţile oferite de digitalizare sunt folosite pentru a deschide noi modalităţi de accesare a universului operei de către publicul tânăr. Ca parte a programului de artă “Muse”, Rolls-Royce este partener al iniţiativei “The Dream Commission” împreună cu două instituţii de artă renumite la nivel internaţional. Împreună cu Fundaţia Beyeler şi Galeriile Serpentine, artişti debutanţi şi consacraţi sunt invitaţi să propună o lucrare de imagine în mişcare ce oferă o experienţă senzorială captivantă. Artiştii sunt nominalizaţi şi aleşi de personalităţi renumite ale lumii artistice precum Daniel Birnbaum, Hans Ulrich Obrist, Cao Fei şi Theodora Vischer. BMW Group îşi asumă libertatea absolută de creaţie în toate activităţile sale culturale – deoarece această iniţiativă este tot atât de esenţială pentru producerea unei lucrări de artă revoluţionare ca şi pentru inovaţiile importante într-o afacere de succes.
În România, BMW a consolidat parteneriate de tradiţie, aşa cum este Festivalul de muzică de cameră SoNoRo, şi se implică în diverse proiecte culturale aşa cum a fost colaborarea cu artistul Adrian Mitu pentru seriile Blue Coffee şi Blue Hero. La nivel naţional, prin reţeaua de dealeri BMW, sunt susţinute o gamă largă de proiecte culturale, aşa cum este Festivalul de Teatru de la Sibiu.
Mai multe informaţii: www.bmwgroup.com/culture şi www.bmwgroup.com/culture/overview
Facebook: https://www.facebook.com/BMWGroupCulture
Instagram: https://www.instagram.com/bmwgroupculture
@BMWGroupCulture
#BMWGroupCulture