11 organizatii non-guvernamentale din Romania au depus o plangere (1) la Agentia de Protectie a Mediului (APM) Alba impotriva recentei decizii a acesteia de a elibera acordul de mediu (2) pentru o cariera de materiale de constructii ce urmeaza sa fie amplasata in comuna Ocolis si respectiv in interiorul a doua importante situri Natura 2000. Daca APM nu isi revoca decizia, plangerea ONG-urilor va constitui primul pas inspre o actiune in instanta.
SC Kemna SRL, titularul de proiect este detinuta de catre compania germana Kemna Construction al carei obiect de activitate este construirea de drumuri dar si exploatarea materialelor de constructii necesare acestei activitati. La Ocolis, comuna situata in Muntii Apuseni, titularul de proiect doreste sa deschida o cariera de granit. Zonele pe care acest proiect le-ar afecta includ comuna Ocolis dar si doua situri NATURA 2000 (ROSPA 0087 si ROSCI0253).Proiectul exploatarii miniere, care prevede deforestari, detonari, construirea drumurilor de acces precum si o uzina de concasare a minereului, a fost vehement contestat de localnici si ONG-uri. Un motiv aparte de ingrijorare este impactul devastator pe care cariera il va avea asupra peisajului si a biodiversitatii zonei, care beneficiaza de statutul de protectie conferit de includerea in siturile NATURA 2000 amintite.
Pe data de 26 Martie 2010 APM Alba a publicat pe situl sa de web decizia de a elibera accordul de mediul SC Kemna SRL pentru proiectul carierei de granit de la Ocolis. Aceasta decizie este rezultatul unei proceduri de evaluare a impactului asupra mediului (procedura EIA). Cele 11 ONG-uri sustin ca atat documentatia pentru evaluarea impactului asupra mediului cat si procedura asociata ei sunt viciate de iregularitati cum ar fi:
· Legislatia in vigoare interzice activitatile miniere in situri NATURA 2000 cu exceptia cazului in care proiectul este unul de interes public major; atunci cand este demonstrat ca nu exista nicio solutie alternativa si atunci cand masuri necesare compensatorii au fost gasite pentru a mentine coerenta intregii retele NATURA 2000. In asemenea cazuri trebuie solicitata si opinia Comisiei Europene.
· Pana la aceasta data nu a fost initiata nicio procedura de evaluare strategica a impactului asupra mediului pentru un plan urbanistic aferent exploatarii propuse.
· APM Alba nu a publicat niciun anunt prin care sa informeze publicul interesat despre posibilitatea de a participa in etapa de definire a domeniului din cadrul procedurii EIA si nu a efectuat consultari publice in aceasta etapa
· Raportul EIA contine omisiuni grave in privinta informatiilor obligatorii asa cum sunt ele stipulate in Ordinul Nr. 863/2002. Aceste omisiuni includ:
1. Lipsa hartilor cu viitorul amplasament precum si a ilustratiilor grafice ale proiectului;
2. Lipsa studiilor privind conditiile initiale ale factorilor de mediu;
3. Lipsa studiilor privind impactul proiectului asupra infrastructurii de drumuri existente ce va folosita pentru transport.
4. Lipsa studiilor privind impactul proiectului asupra comunei Ocolis si a locuitorilor sai.
5. Raportul EIA contine un studiu rudimentar asupra pasarilor, care nu mentioneaza perioada in care a fost facut studiul si nu defineste parametrii in care pasarile au fost studiate.
6. Raportul EIA nu contine niciun studiu (inclusiv asupra conditiilor initiale) despre amfibieni, fluturi, insecte, lilieci si niciun studiu asupra faunei.
7. Raportul EIA nu contine niciun studiu asupra conditiilor geologice initiale din zona
8. Raportul EIA nu contine niciun studiu despre impactul carierei asupra surselor de apa.
9. Autorii raportului EIA nu au prezentat o evaluare obiectiva si in repetate randuri au introdus opinii subiective care favorizeaza clientul lor, SC Kemna SRL.
{mosloadposition user10}