Ateliere Fără Frontiere și partenerii săi din proiectul „Noul București, o capitală a tuturor”, Primăria Sectorului 3 și Primăria Municipiului București, au premiat parteneriatele ONG-APL pentru un București Social și Solidar
- Competiția „PARTENERIATELOR ONG-APL pentru un București Social și Solidar” și-a desemnat în cadrul Galei de Premiere de ieri, 19 septembrie 2023, câștigătorii.
- Au fost premiate cele mai bune parteneriate încheiate între administrația publică locală (APL) și organizațiile neguvernamentale (ONG) și inițiative derulate în perioada 2021-2023, care contribuie în mod semnificativ la dezvoltarea locală durabilă, la incluziunea socială în Capitală
- Înscrierile au fost jurizate de către experți din domeniul social, al dezvoltării comunitare, al economiei circulare, de mediu, din mediul academic și mass-media.
În prezența a peste 80 de persoane, Ateliere Fără Frontiere și partenerii săi din proiectul „Noul București, o capitală a tuturor”, Primăria Sectorului 3 și Primăria Municipiului București au decernat aseară, 19 septembrie 2023, Premiile pentru PARTENERIATELE ONG-APL pentru un București Social și Solidar.
Prima ediție a GALEI Parteneriatelor APL-ONG în Capitală pentru un București Social și Solidar a urmărit recunoașterea și promovarea bunelor practici și a ideilor inovatoare pentru parteneriate între societatea civilă și autoritățile publice din București care pot să contribuie la îmbunătățirea vieții cetățenilor din Capitală.
„Prin Gala Parteneriatelor am redefinit conceptul de recunoaștere premiind în tandem atât ONG-urile, cât și pe partenerii lor din administrația publică locală, cu care și-au unit forțele pentru a transforma ideile în acțiuni tangibile, cu un impact semnificativ asupra vieții bucureștenilor. Prin întreg proiectul „Noul București, o capitală a tuturor” am creat un spațiu de dialog, de cunoaștere între ONG-uri și autorități publice locale pentru identificarea de posibile noi parteneriate, dar și de celebrare a colaborării și inovației, deschizând uși către un viitor mai durabil, social și solidar pentru comunitatea noastră”, a declarat la finalul evenimentului Lorita Constantinescu, Director Adjunct Ateliere Fără Frontiere.
În sală au fost prezenți Vice-primarul general, reprezentanți ai autorităților publice locale din capitală, cu responsabilități de mediu și în domeniul social, reprezentanți ai societății civile, ai mediului academic și ai mass-media, experți de mediu și din domeniul social.
Importanța parteneriatelor ONG-APL a fost accentuată de cei care au luat cuvântul în deschiderea Galei: domnul Demien Thiery director general Ateliere Fără Frontiere, doamna Ancuța Vameșu, președinte Rețeaua Română a Întreprinderilor Sociale de Inserție prin Activitate Economică (RISE România), domnul Bogdan Suditu, reprezentant al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană București, domnul Horia Tomescu, Viceprimar general.
De asemenea, au fost trecute în revistă provocările și oportunitățile încheierii de astfel de parteneriate pe care le au atât organizațiile non-guvernamentale, cât și autoritățile publice locale în panelul moderat de Beatrice Manole, coordonator advocay Ateliere Fără Frontiere. Invitații au putut afla care sunt cele mai eficiente strategii de colaborare între aceste două părți cheie în dezvoltarea Capitalei de la: doamna Cosmina Simiean, Director General DGASMB, doamna Roxana Șunică, Director Executiv Direcția Generală Servicii Publice din Primăria Municipiului București, doamna Mihaela Ungureanu, Director General DGASPC Sector 3, doamna Mădălina Haidemark, Director General Direcția de Utilități Publice, Salubrizare și Protecția Mediului Sector 1 și domnul Costin Zamfir, consilier Cabinet Primar Sector 2.
Câștigătorii Galei Parteneriatelor APL-ONG pentru un București Social și Solidar
Înscrierile au fost jurizate de către experți din domeniul social, al dezvoltării comunitare, al economiei circulare, de mediu, din mediul academic și mass-media, care au evaluat și ierarhizat câștigătorii fiecărei secțiuni, premiați în cadrul festiv al galei:
A – Parteneriate APL-ONG pentru dezvoltare locală durabilă în București.
- Locul 1: „Reciclăm în București”, realizat de Asociația Viitor Plus în parteneriat cu Primăria Municipiului București.
- Locul 2: „rCharge cu energie verde” , realizat de Asociația Solar Decatlon București – EFdeN în parteneriat cu Primăria Municipiului București.
- Locul 3: „Educație civică activă pentru conservarea resurselor naturale și colectarea separată a deșeurilor în Sectorul 6″, realizat de Asociatia Preocupați De Viitor în parteneriat cu Primăria Sectorului 6.
B – Parteneriate APL-ONG pentru incluziune socială în București.
- Locul 1: „Centrul Comunitar Generații”, realizat de Fundația Regală Margareta a României în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecția Copilului Sector 6.
- Locul 2: „Help Home”, realizat de Asociația HELP Autism și Direcția Generală de Asistență Socială în parteneriat cu Protecția Copilului Sector 3.
- Locul 3: „SanThe Fitoceainărie”, realizat de Asociația Down Plus București în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București.
C- Parteneriate APL-ONG din alte domenii relevante pentru dezvoltarea Municipiului București.
- Locul 1: „Cetățenie activă într-o lume digitală”, realizat de Asociația GO-AHEAD în parteneriat cu Primăria Sector 4.
- Locul 2: „EoM – Comunități solidare și incluziune pentru migranții din România”, realizat de Asociația Ecumenică a Bisericilor din România (AIDRom) în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București.
- Locul 3: „Săptămâna verde în școala ta”, realizat de Asociația Pro Reciclare, Nu Depozitare în parteneriat cu Școala Gimnazială Herăstrău.
D – Inițiative care contribuie/au contribuit la dezvoltarea Municipiului București și la rezolvarea unor domenii relevante pentru București și/sau diverse comunități (inițiative cetățenești, ale instituțiilor publice, ale asociațiilor/fundațiilor, voluntari, media etc).
-
Locul 1: ÎntreVecini, în comunitatea Apusului din Sectorul 6.
Festivitatea de premiere a fost încheiată cu înmânarea trofeelor pentru Premiile Presei. Organizatorii au premiat 3 jurnaliști pentru contribuția lor adusă prin crearea de vizibilitate în mass media pentru subiecte ce țin de dezvoltarea locală durabilă, incluziune socială, economie circulară:
- Mona Nicolici care realizează săptămânal Misiunea Verde la Europa FM. Este practicant CSR acreditat, trainer în raportare GRI și a fost numită Ambasador al României în Săptămâna Europeană a Competențelor Profesionale de către Comisia Europeană.
- Zoli Toth care are propria emisiune eco „Ecofrecvenţa”, este implicat în campanii de mediu şi Ambasador Earth Hour în România.
- Alina- Elena Vasiliu care realizează Pagina Verde în Ziarul Financiar. Din 2021 a publicat sute de articole și a moderat numeroase emisiuni pe tema sustenabilității.
GALA Parteneriatelor pentru un București Social și Solidar este o ultimă activitate din proiectul „Noul București – O capitală a tuturor” (cod proiect MySMIS 131435, cod SIPOCA 1085, în valoare de 375.870,46 lei, din care 294.682,45 lei cofinanțare UE), implementat de către Asociația Ateliere Fără Frontiere în parteneriat cu Primăria Sectorului 3 și Primăria Municipiului București și finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă, Componenta 1 CP14/2021 pentru regiunea mai dezvoltată – Consolidarea capacității ONG-urilor și partenerilor sociali de a se implica în formularea și promovarea dezvoltării la nivel local.
Competiția Parteneriatelor, a fost lansată pe 31 iulie 2023, după ce timp de aproape 8 luni am organizat 16 Ateliere de Lucru și dialog cu peste 70 de reprezentanți ai administrației locale și ai organizațiilor independente din domeniul social și al protejării mediului (cu precădere din domeniul economiei circulare), furnizori de servicii și experți.
Evenimentul a fost inclus în proiectul „Noul București – O capitală a tuturor” (cod proiect MySMIS131435, cod SIPOCA 1085, în valoare de 375.870,46 lei, din care 294.682,45 lei cofinanțare UE), implementat de către Asociația Ateliere Fără Frontiere în parteneriat cu Primăria Sectorului 3 și Primăria Municipiului București, este finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă, Componenta 1 CP14/2021 pentru regiunea mai dezvoltată – Consolidarea capacității ONG-urilor și partenerilor sociali de a se implica în formularea și promovarea dezvoltării la nivel local.
Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.
Eveniment organizat în cadrul proiectului „Noul București, o capitală a tuturor”, cod MySMIS 131435.
Proiectul este implementat de către Asociația Ateliere Fără Frontiere în parteneriat cu Primăria Sectorului 3 și Primăria Municipiului București și este finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă, Componenta 1 CP14/2021 pentru regiunea mai dezvoltată – Consolidarea capacității ONG-urilor și partenerilor sociali de a se implica în formularea și promovarea dezvoltării la nivel local.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.