– inițiativa face parte dintr-o campanie amplă de conștientizare a schimbărilor climatice prin intermediul artei –
Hub-ul cultural Rezidența9 din București anunță lansarea One Minute Older, o campanie de conștientizare a impactului pe care plasticul îl are asupra vieților noastre, prin artă. Proiectul are în centru o colectă de pungi de plastic care urmează să fie transformate în instalații de artă și prezentate publicului în toamna acestui an. Bucureștenii sunt încurajați astfel să își doneze „punga cu pungi”. Punctul central al donațiilor este Rezidența9 (strada I.L. Caragiale 32, Sector 2), unde va fi instalată o „pungă cu pungi” supradimensionată, din material textil, dar astfel de containere vor fi amplasate și în alte puncte din oraș și din țară. Obiectivul campaniei este de a strânge 1 milion de pungi de plastic, care vor fi ulterior reciclate.
În perioada august–septembrie 2022, la Rezidența9, se vor desfășura 10 workshop-uri coordonate de un grup de artiști și adresate publicului larg în cadrul cărora va fi creat suportul unei instalații din pungile de plastic colectate. Ideea acestor workshop-uri este inspirată de AEROCENE, un proiect – manifest creat de artistul spaniol Tomás Saraceno.
Compania URBAN S.A., furnizor de soluții integrate de gestiune a deșeurilor, s-a alăturat One Minute Older și va dona, în luna august, o parte dintre pungile de plastic colectate în stațiile de sortare din București. De asemenea, puncte de colectare și evenimente speciale vor fi organizate în cadrul proiectelor Străzi Deschise din București sau Eforie Colorat, de pe litoral.
Potrivit Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, într-un singur minut, pe planeta noastră se consumă mai mult de 10 milioane de pungi de plastic. E nevoie de zeci sau chiar sute de ani ca plasticul să se descompună. Acesta este contextul lansării campaniei One Minute Older care își propune, pe lângă colectarea pungilor, să strângă semnături pentru o petiție lansată de Climate of Change, un consorțiu din care fac parte organizații din 22 țări europene. Această petiție le cere liderilor europeni acțiuni urgente în ceea ce privește protecția mediului înconjurător și își propune să adune peste 100.000 de semnături până în noiembrie 2022, când va avea loc Conference of the Parties al Națiunilor Unite (COP27) în Egipt. E un moment vital, în care liderii tuturor țărilor prezente pot aborda într-un mod inteligent criza climatică și pot pune bazele unei justiții climatice globale. Semnăturile vor fi înmânate președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la COP27.
Expoziția One Minute Older va avea loc în luna octombrie. În paralel vor fi organizate o serie de dezbateri și proiecții de film dedicate legăturilor dintre migrație și schimbare climatică. One Minute Older va include și un proiect editorial dezvoltat pe platforma Scena9.ro, în toamnă: o serie de 6 materiale despre mediu și schimbare climatică coordonat de jurnalista Roxana Bucată.
Toate noutățile și acțiunile din program vor fi comunicate pe pagina de Facebook a Rezidenței9.
Proiectul One Minute Older este câștigător al unui grant din partea programului Climate of Change, program european girat de un consorțiu care reunește 22 țări și 26 de organizații partenere și finanțat prin Programul de educație și conștientizare pentru dezvoltare al Comisiei Europene (DEAR).
Parteneri: I.N.C.D.T.P. – Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie București, Urban S.A., InfoDeșeuri, Ototo, Viitor Plus, Harta Reciclării, Străzi Deschise, Eforie Colorat.