Mii de pungi de plastic transformate în artă vor fi expuse la Rezidența9
Mii de pungi de plastic au fost transformate într-o instalație de artă participativă care va fi expusă la Rezidența9 din București începând cu 30 septembrie. Pungile au fost colectate în cadrul campaniei #PungaCuPungi, prin care oamenii au donat plastic pentru expoziție la Rezidența9 și prin alte acțiuni derulate pe Calea Victoriei, la Dâmbovița Delivery, în sucursalele BRD – Groupe Société Générale din București și din țară, dar și la Street Delivery Brașov sau Eforie Colorat. Pe durata a 5 sesiuni de ateliere publice, artiștii Lumi Mihai, Mugur Grosu, Suzana Dan, Alexandra Dumitrescu, Emil Ghiță, Raluca Paraschiv și Vasile Leac au prelucrat plasticul colectat într-o instalație de artă.
Expoziția One Minute Older va include și instalații de sunet care explorează prezența plasticului în existența umană. Lucrările sunt realizate de artiștii Gheorghe Iosif / dyslex, Andrei Predescu, Manu Ștefan, Toma Ștefănescu și Anca Țintea.
Vernisajul expoziției face parte din programul Noaptea Albă a Galeriilor NAG#16, spațiul din I.L. Caragiale 32 fiind deschis vineri până la miezul nopții.
Proiectul One Minute Older propune o perspectivă artistică asupra sustenabilității, dar și asupra consumului de resurse și ne invită să ne imaginăm un scenariu poetico-apocaliptic în care suntem înghițiți de masa de plastic pe care o adunăm fiecare dintre noi în jur, o simulare – manifest a unei posibile vieți acaparate și sufocate în care contemplăm frumusețea unei pungi care plutește în aer. Proiectul aduce prin numele său un omagiu unei capodopere cinematografice realizate la începutul acestui mileniu Ten Minutes Older, un film unic în istoria cinematografiei despre un subiect universal: Timpul.
Pe lângă expoziția care va putea fi vizitată până pe 20 octombrie, proiectul include alte două secțiuni: One Minute Older Talks – care va reuni experți din diferite domenii și va explora modul în care aceștia se raportează la tema sustenabilității, dar și One Minute Older Films, o selecție de filme despre posibile soluții la problemele de mediu cu care se confruntă țări din Africa sau America Centrală. Mai multe detalii vor fi anunțate curând pe canalele Rezidenței9.
Participanții la evenimentele One Minute Older sunt încurajați să semneze o petiție lansată de Climate of Change, un consorțiu din care fac parte organizații din 23 de țări europene. Această petiție le cere liderilor europeni acțiuni urgente în ceea ce privește protecția mediului înconjurător și își propune să adune peste 100.000 de semnături până în noiembrie 2022 când va avea loc Conference of the Parties al Națiunilor Unite (COP27) în Egipt. E un moment vital, în care liderii tuturor țărilor prezente pot aborda într-un mod inteligent criza climatică și pot pune bazele unei justiții climatice globale. Semnăturile vor fi înmânate președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la COP27.
Proiectul One Minute Older este inițiat de Fundația9 și Rezidența9 și este câștigător al unui grant din partea programului Climate of Change, program european girat de un consorțiu care reunește 23 țări și 26 de organizații partenere și finanțat prin Programul de educație și conștientizare pentru dezvoltare al Comisiei Europene (DEAR).
Parteneri: I.N.C.D.T.P. – Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie București, Urban S.A., InfoDeșeuri, Viitor Plus, Harta Reciclării, Străzi Deschise, Eforie Colorat.