Ralph Ellison
Editura ALLFA
Unele romane se citesc in cateva ore, altele au nevoie de atentie si trebuie descoperite cu interes. Omul invizibil, roman de debut al prozatorului american de culoare, Ralph Ellison publicat in 1952, este un astfel de volum: care necesita mai mult timp si concentrare pentu a putea patrunde toate sensurile si temele tratate. Nu va asteptati insa la un roman plictisitor, pentru ca Omul invizibil are un ritm alert, o actiune bine creata, personaje remarcabil gandite si aduce in atentie numeroase subiecte care sunt actuale si astazi, in SUA si nu numai.
Concret, romanul spune povestea unui tanar afro-american care incearca sa isi gaseasca locul in societatea vremii. Actiunea se desfasoara in anii ‘30 si atrage atentia asupra discriminarii, dar si asupra problemelor societatii de la acea vreme, subliniind de asemenea si discrepantele majore intre paturile societatii. Opulenta coexista in acelasi oras cu saracia lucie. Oamenii sunt superficiali, violenta se intalneste la tot pasul, iar a rezista in aceasta societate este o adevarata provocare.
Tanarul erou pleaca din Sud spre Nord – pentru a invata (iata ca avem tema dezradacinarii, prezenta si in alte scrieri din diverse colturi ale lumii) si pentru a-si construi o viata.
“Sunt un om invizibil. Nu sunt o naluca dintre acelea care il bantuiau pe Edgar Allan Poe, nici vreo ectoplasma desprinsa din filmele de la Hollywood. Sunt un om in carne si oase, facut din tesuturi si lichide fiziologice, ba chiar s-ar putea spune ca am si creier. Trebuie sa intelegeti ca sunt invizibil doar fiindca oamenii refuza sa ma vada.”
Chiar daca multi dintre cei care detin puterea sunt invizibili, oameni care nu apar in fata camerelor de luat vederi, nu sunt in paginile tuturor ziarelor, invizibilitatea poate sa aiba si mari dezavantaje, iar tanarul nostru incearca sa scape de aceasta “stampila”, de om invizibil (chiar daca, asa cum veti vedea, in anumite momente este o conditie pe care o accepta chiar cu drag).
Eroul ajunge intr-o Fratie si accepta chiar sa fie purtatorul de imagine al acestei societati. Descopera insa curand ca exista o mare diferenta intre aparenta si esenta, intre ceea ce stia si adevarata realitate.
Cum va reusi sa supravietuiasca si daca va ramane sau nu omul inivizibil va las pe voi sa aflati citind acest roman, o incursiune interesanta oferita de un autor el insusi de culoare si care a trait in acele vremuri. Poate de aceea uneori romanul lasa impresia unui jurnal (mai ales ca relatarea se face la persoana I).
O poveste asadar de descoperit, un roman de citit si teme pe care fiecare le va interpreta in felul propriu.
Va invitam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.
{mosloadposition user9}