Rodica Ojog-Brasoveanu
Editura Nemira
Rodica Ojog-Brasoveanu a lasat in literatura noastra cateva personaje remarcabile, interesante, cuceritoare. Unele dintre aceste personaje sunt prezente in “Omul de la capatul firului”, un roman care este, conform prezentarii oficiale, “un omagiu adus eroilor anonimi care au luptat pe frontul invizibil al contraspionajului” .
„Omul de la capatul firului” este un roman captivant si, mai ales, actual. Da, chiar daca vremurile si regimul s-au schimbat. Pentru a va face o mica idee cu privire la subiectul cartii o sa va spun ca totul incepe cu un apel telefonic primit de inginerul Pascu de la o persoana pe care nu o cunoaste. Aceasta insa ii stie foarte bine trecutul lui Pascu, inclusiv faptul ca si-a cumparat diploma de inginer. Si ii spune ca a venit momentul sa plateasca.
Pascu este omorat.
Cand alte doua persoane sunt ucise intr-un fel similar si cand se descopera ca ambele aveau diplome false maiorului Minerva Tutovan trebuie sa rezolve crimele cat mai repede.
„Omul de la capatul firului” merita citita pentru acest maior si pentru dialogurile cu fostul sau elev, actualmente subordonat, Dobrescu. Discutiile dintre ei sunt pline de un umor spumos, dar si de lectii. Maiorul este o fosta profesoara, extrem de severa. O femeie singura care acum lucra cu un fost elev (lucru pe care i-l aminteste mereu). Dar in fiecare discutie apar si recomandari menite a-l ajuta sa descopere mai bine indiciile, sa afle mai multe dintr-o discutie, din modul in care arata o camera etc. Cumva, indemnurile sunt potrivite pentru orice persoana care citeste si care doreste sa isi dea seama cine este, de fapt, omul de la capatul firului – in mod clar cheia pentru rezolvarea crimelor.
Planul in sine este unul deosebit de interesant: un lant bine pus la punct care le permitea unor oameni talentati, dar care din diverse motive au ratat, sa obtina o diploma de inginer. Dupa cinci ani, asadar dupa ce avusesera timp sa isi „faca o situatie” si sa ajunga intr-o pozitie importanta, li se cere sa faca un lucru. Unii fac imediat ce li se cere, altii incep sa aiba remuscari. Cum spuneam, punctul de plecare al povestii este unul actual – s-ar putea oricand intampla ca o asemenea retea sa apara in realitate.
Romanul este captivant, actiunea avand un ritm bine dozat. Umorul este si el prezent, iar rasturnarile de situatie si suspansul constant fac din aceasta carte una potrivita pentru a fi citita de toti fanii autoarei, de cei care vor sa o descopere, de amatorii romanelor politiste/cu inevstigatii, de toti cei care vor sa ia o pauza. Si, ca de obicei, o provocare: aceea de a identifica personajul negativ inaintea dezvaluirii finale.