“Este meserias vinul si are un fel de a-si tine cu eleganta marginile petelor mai aprig decat baitul. In plus, este frumos sa lucrezi cu un pigment natural, un pigment sacru.” – Tudor Plaiesu
Meda Popea- Arts & Events anunta expozitia de pictura cu vin rosu a artistului vizual Tudor Plaiesu intitulata “Oglinda abisala”, un proiect de arta in premiera in Romania.
Expozitia va avea loc la Hotel Pullman World Trade Center Bucharest in perioada 5-22 iunie 2013, iar vernisajul va fi miercuri, 5 iunie 2013, de la ora 19.00. Expozitia “Oglinda abisala” este un demers artistic unic in Romania, este pentru prima data cand un artist contemporan alege sa lucreze cu vin rosu, un material neconventional, dar cu valente expresive deosebite, care cere multa maiestrie si o buna stapanire a tehnicii laviului.
Tudor Plaiesu: “Lucrarile, executate in tehnica laviului de vin rosu, cu LacertA Merlot 2010, exploateaza valentele vii si transparentele acestei materii lichide naturale si sunt alegorii ale unor ganduri si stari, cu radacini in mitologiile nordice, atat din zona eropeana, cat si din zona asiatica. Aceste alegorii au in centru figura feminina, cheia de bolta a varstelor si a idealului de frumusete.
Pata de vin este un pretext de continua definire a ideiii de sacru si profan, un pretext de redefinire a mitului dionisiac, dar si a stropirilor rituale prezente in toate culturile vechi, motiv exploatat in buna masura de cateva importante curente ale artei moderne.”
Meda Popea: “Lucrarile, referiri evidente la istoria artei universale, la varstele si conceptele ei, sunt pretexte pentru etalarea calitatilor unice ale petei de vin asezate spre a se usca pe o hartie de o inalta calitate, menita sa puna in valoare istoria petei si modul ei diferit in care se absoarbe sau se usuca brusc pe suprafata hartiei. Expozitia propune o serie de monocromii tratate in spiritul picturii, compozitii care se desfasoara pe orizontala, un format care te duce cu gandul la alegorie”.
Expozitia este primul proiect personal de grafica al artistului Tudor Plaiesu si aduce in fata publicului lucrari realizate cu vin rosu, pretios, dens si pigmentat intens, LacertA Merlot 2010, produs in podgoria Dealu Mare. Lucrarile sunt realizate pe hartie de foarte buna calitate (Fabriano), cu textura densa, care da pretiozitate lucrarilor si exacerbeaza ideea de unicat si autentic, scotand din ecuatie posibilitatea reproducerii.
Expozitia “Oglinda abisala” a lui Tudor Plaiesu este un nou proiect din seria de evenimente artistice si culturale pe care platforma Meda Popea- Arts & Events le aduce in fata publicului si care au fost inaugurate in acest an cu expozitia de fotografie facuta in jurul lumii de artistul fotograf Nina Mihaila “Ceruri. Ape. Pamant”.
Sponsori: MM Packiging, LACERTA Winery, Hotel Pullman World Trade Center Bucharest
Parteneri media: Artecon Services, b365.ro, Bewhere, bigcitylife.ro, Cooperativa urbana, Modernism, Orasul vorbeste, port.ro, Zile si nopti.
Despre tehnica picturii cu vin (laviu de vin)
Pictura cu vin este o tehnica straveche, rezervata maestrilor. Acuarela, tusurile, laviul sunt tehnici ce trebuie bine stapanite, in care ezitarile nu sunt permise si in care primeaza spontaneitatea tusei. Artistul trebuie sa stapaneasca o disciplina a gamelor si tonurilor foarte stricta (pata de culoare nu poate fi stearsa). Laviul de vin implica un grad de dificultate superior acuarelei, datorita cromaticii foarte estompate, care necesita o interventie rapida pe hartie, cu suprapuneri suplimentare.
Despre Tudor Plaiesu
Tudor Plaiesu este un artist vizual complet, a absolvit Universitatea de Arta Bucuresti si are la activ o experienta de peste 15 ani. Lucreaza grafica, pictura murala si de sevalet, gravura, ilustratie si coperta de carte, fotografie. Stapaneste cu excelenta tehnicile vechi si lucrarile sale de grafica reflecta aceasta maiestrie, fie ca este vorba de creion, penita, gravura, acuarela si laviu sau tehnici mixte.
A lucrat pictura monumentala in spatii diverse, in tehnici diverse (fresca, ulei pe perete, acrilic pe perete sau lemn). Lucrarile sale de mari dimensiuni se afla in hoteluri, institutii, restaurante, cluburi, resedinte particulare, birouri: Castel Film, Coca-Cola, Hotel Z, Ageless Club, case de avocatura, spitalul veterinar Marco Vet, Chateau de Calvieres Franta.
Artistul a lucrat ilustratie si coperta de carte (colectiile integrale Arthur Conan Doyle, Lev Tolstoi, Dostoievski, Alexandre Dumas de la Adevarul Holding), dar si ilustratie de presa (Ziarul Financiar).
Tudor Plaiesu este un excelent portretist, fiind recunoscut pentru maiestria sa in realizarea portretelor de copii, dar si pentru proiectele sale de portret de animale.
Lucrarile sale se afla in colectii private in Romania, Franta, Italia, Belgia. Expozitii personale (Hilton, 2009, business event), expozitii de grafica de grup (Atelier 35).
Facebook: Tudor Plaiesu- Visual Artist
Meda Popea-Arts & Events este o platforma care imbina experienta de 15 ani in consultanta de imagine cu managementul de proiecte culturale si artistice. Prin concepte originale de evenimente, ateliere de creatie, workshop-uri, platforma promoveaza frumosul, creativitatea si initiativele artistice in formele cele mai diverse. Sunt concepte creative care transmit oamenilor ca doar bunul simt si reintoarcerea la valorile simple, la cultura si arta, la informatie consistenta, invatatura si educatie ne pot face viata mai buna. O platforma care are la baza principiile clasice ale binelui, adevarului si frumosului, precum si ideea legaturia indisolubila intre util si placut.
Despre LacertA Winery
Pozitionarea deosebita a domeniilor LacertA (Fintesti, jud. Buzau, podgoria Dealu Mare) asigura obtinerea unor vinuri de calitate, evidentiate prin savoare si delicatete. Atmosfera din jurul podgoriei intregeste povestea vinurilor LacertA, totul culminand cu domeniul central unde Conacul Dorobantu, opera arhitectului Ion Mincu (1901), vegheaza de la inaltime imprejurimile. Conacul Dorobantu fost renovat in 2005 de catre actualii proprietari conform planurilor originale. Masiv dar primitor in acelasi timp, conacul se bucura de o pozitionare excelenta in centrul podgoriei, permitand vizitatorilor sa deguste un pahar de vin nobil in timp ce privirea le zboara spre dealurile bogate in vita de vie din jurul domeniului. Orice vizita la crama se transforma astfel intr-o experienta de neuitat, un adevarat festin pentru simturi.
Vinurile obtinute de-a lungul paralelei 45, paralela pe care se pozitioneaza si podgoria Dealu Mare alaturi de zone precum Bordeaux, Saint-Emilion si Toscana, sunt recunoscute pentru gustul bogat, complex si catifelat. Vinurile LacertA sunt pastrate in conditii strict controlate, intr-o crama de ultima generatie. Cand este cazul sunt maturate exclusiv in butoaie barrique din esente de stejar de cea mai buna calitate provenind din Franta, SUA, Rusia, Ungaria sau Romania. Cinci milioane de Euro au fost investiti in unitatea de productie ce foloseste o tehnica de vinificare moderna, bazata pe principiul gravitational, limitandu-se astfel nevoia folosirii pompelor. Partea de productie este completata de un salon de degustari, un magazin de vinuri si o camera de conferinte, toate beneficiind de o arhitectura eleganta si un design rafinat.