De vineri până marţi, TVR 3 aduce telespectatorilor săi programe speciale, muzică, spectacole, emisiuni dedicate sărbătorii Învierii Domnului.
În Vinerea Mare, la TVR 3 putem vedea, de la ora 18.00, o ediţie specială a emisiunii Cap de afiş, cuprinzând „Requiem Parastas”, o lucrare de Marţian Negrea într-o interpretare inedită în Catedrala Mitropolitană Adormirea Maicii Domnului din Cluj. Invitat în emisiunea realizată de TVR Cluj este chiar ÎPJ Andrei Andreicuţ, mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Pe 30 aprilie, de la ora 11.00, TVR Iaşi petrece aniversarea celor 25 de ani de existenţă alături de un invitat special. Spune că dacă s-ar fi născut în America l-ar fi întrecut cu siguranţă pe Frank Sinatra. Cântă, dansează, umple scena cu bucuria de a juca. A plecat de la Dolhasca spre Capitală, dar a revenit cu drag la Iaşi, pentru că este unul dintre prietenii TVR Iaşi: Alexandru Arşinel. Îl vom revedea, alături de moderatoarea Laura Lucescu, sâmbătă, la TVR 3. „25 de ani de TVR Iaşi înseamnă o bucurie a noastră, a celor care am iscălit în dreptul poveştilor ce străbat Moldova şi ţara, dar şi un album de amintiri în care am adunat autografele unor artişti şi oameni care au creat istoria, cultura, arta, prin noi viziuni”, dezvăluie membrii echipei TVR Iaşi.
Ce pun oltenii pe masă de sărbătoarea Paştelui? Cea mai bună pulpă de miel umplută şi cel mai gustos stufat din lume, iar pentru cei aflaţi la dietă, un rasol de peşte. Găteluri acompaniate de un zaibăr dur, dar vioi. Din ediţia specială a emisiunii Ţăst Şou, difuzată la TVR 3 de la 12.30 şi realizată de Studioul teritorial Craiova, aflăm de la A la Z cum se pregăteşte masa de Paşte în gospodăriile olteneşti, la Calafat, pe malul Dunării.
Iar dacă stomacul e mulţumit, ne putem delecta şi ochii, într-o ediţie specială Fotoshow, pe care ne-o propune echipa TVR Timişoara, de la ora 15.00. Invitatul emisiunii, Horia Preja, prezintă fotografii legate de obiective şi personaje din zona monahală. Şi tot în aceeaşi notă, Horea Poenar de la TVR Cluj ne propune să cunoaştem arta, ca formă de rugăciune, în viziunea artistului sculptor Liviu Mocan. Invitaţia este pentru ora 16.00, la Gustă Transilvania.
De la 17.00, la TVR 3 putem urmări un Concert extraordinar al Filarmonicii Banatul la Mânăstirea Şag, într-o transmisiune realizată de Studioul teritorial Timişoara. Iar o oră mai târziu, pătrundem, prin intermediul emisiunii Memoria locului, realizată de Studioul teritorial Craiova, în Mănăstirea Tismana. În apropierea Sfintelor Paşti, cea mai veche mănăstire din Ţara Românească, Tismana, e învăluită în lumină. De aproape şapte sute de ani, mănăstirea a rămas o adevărată oază de spiritualitate a ortodoxiei româneşti şi a fost, de-a lungul istoriei sale, o fortăreaţă unde s-au adăpostit din faţa invadatorilor multe feţe domneşti.
Sâmbătă seara, ora 20.00 este rezervată emisiunii Cap de afiş, produsă la TVR Cluj, care ne propune spectacolul de teatru muzical Amadeus, desfăşurat la Opera Naţională din Cluj, în regia lui Sorin Misirianţu. La umbra lui Milos Forman şi inspirat de geniul de la Salzburg, regizorul Sorin Misirianţu face o parafrază la celebrul scenariu semnat de Peter Schaffer. Iar de la 22.00, ca de obicei, Doru Ionescu vine cu celebrul Remix, de data aceasta sub forma unei ediţii speciale de Paşti: portret „Dan Bădulescu, o Cale…”, interviu cu actualul preot, fost chitarist. Vom vedea imagini de arhivă, solo şi alături de trupele Sfinx şi Roşu şi Negru. În aceeaşi ediţie urmărim „Colenda Paştelui”, cu Rock Filarmonica Oradea, o colecţie de videoclipuri şi filmări din concerte realizate de echipele TVR de-a lungul anilor, precum şi un interviu cu fondatorul acesteia, muzicianul Florian Chelu.
Momentul Învierii Domnului ne găseşte în Ardeal, unde echipa TVR Tîrgu Mureş ne anunţă, la ora 23.00, „Sosit-a seara de Înviere”, într-o ediţie specială Din zestrea Ardealului. Ioan Cristian Taran, moderatorul acesteia, ne poartă înapoi în timp, la sărbătoarea Paştelui de odinioară de la ţară. În prima parte, gospodinele pregătesc ouăle încondeiate cu măiestrie şi bucate alese, pe care le pun în coşul ce-l vor duce la sfinţit, la biserică. Se povesteşte despre tradiţiile de Paşte din diverse zone ale ţării, cu invitaţi speciali din Ardeal, Maramureş şi Bucovina, care cântă pricesne şi îşi aduc aminte de Paştele de pe vremuri. Printre oaspeţi se numără Ana Ilca Mureşan, fraţii Florea din Oaş, Alexandru Pugna, artişti şi mesteri populari din Moldova şi Bucovina.
În partea a doua a emisiunii suntem invitaţi la o slujbă de Înviere de la ţară, care cuprinde întreg ritualul creştin al Sărbătorii. Credincioşii, îmbrăcaţi cu toţii în costume naţionale, îşi aduc la biserică coşurile cu bunătăţile de la masa de Paşte la sfinţit şi, pe fundalul cântecelor corului bisericii, ciocnesc ouă roşii şi rostesc „Hristos a înviat!”.
În partea a treia, intrăm în atmosfera de sărbătoare, cu muzică populară din diverse regiuni ale ţării.
În dimineaţa zilei de Paşti, la ora 9.00, preotul Adrian Stănulică ne invită să ascultăm mesajul ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei şi Arhiepiscopul Craiovei, despre însemnătatea Sărbătorilor Pascale, difuzat în cadrul emisiunii Spirit şi credinţă de la Studioul teritorial Craiova.
La ora 10.00, Liturghia de Duminică este transmisă în direct de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, prin intermediul TVR Cluj, comentariul fiind asigurat de preotul Olimpiu Benea.
Meseriaşii de la Tîrgu Mureş ne prezintă, la ora 11.30… oul de Paşte. Cel mai cunoscut simbol al Paştelui are o întreagă istorie, strâns legată de obiceiurile din fiecare zonă a ţării. În această ediţie specială, câţiva dintre cei mai iscusiţi meşteri în încondeiatul şi pictatul ouălor ne dezvăluie secretele meştesugului, transformat în autentică operă de artă. Istorisirile lor sunt completate cu muzică populară de sărbătoare, filmată de echipa TVR Tg. Mureş chiar în timp ce meşterii şi ucenicii lor pregătesc ouăle pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului.
Iar la ora 13.00, Uica Mihai de la TVR Timişoara este oaspetele unei comunităţi de bănăţeni care petrece de Paşte după vechile obiceiuri culinare şi artistice ale locului, la Sarea în bucate.Reţete inedite, asezonate cu muzică şi dans, se regăsesc la TVR 3, în acest program de sărbătoare.
Şi tot aşa o ţinem şi de la 14.00, când Laura Dincă de la TVR Craiova ne aduce artişti îndrăgiţi ai Olteniei, ca pentru o veritabilă Sărbătoare la zi mare. Formaţia de dansuri a Ansamblului Folcloric Maria Tănase, Niculina Stoican, Petrică Mâţu Stoian, Marius Măgureanu, Lavinia Bârsoghe, Mariana Ionescu Căpitănescu şi mulţi alţii ne vor însoţi timp de o oră şi jumătate. Iar de la 15.30, aceeaşi realizatoare TVR Craiova ne propune să urmărim spectacolul Cântă Gorjul toată ţara, susţinut de Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului.
Caravana TVR 3 ne poartă, de la ora 18.00, într-un adevărat pelerinaj prin mănăstirile din Banat în preajma Paştelui, „ghid” fiindu-ne chiar ÎPS Ioan Mitropolitul Banatului. Ediţia specială a emisiunii este realizată de Studioul teritorial Timişoara.
Seara de Paşte este una cu adevărat deosebită pentru telespectatorii TVR 3, care au ocazia să vadă, de la ora 19.00, spectacolul aniversar Florin Piersic la 80 de ani. Înregistrat de Studioul teritorial Cluj, spectacolul „Nu mă întreba câţi ani am” s-a ţinut cu sala plină la Opera Naţională din Cluj, în luna ianuarie a acestui an, când actorul Florin Piersic a împlinit 80 de ani şi a recitat din chiar primul său rol, „Peer Gynt”, din poemul dramatic al lui Ibsen.
Iar în continuare, la Cap de afiş, TVR Cluj propune telespectatorilor TVR 3 premiera baletului „Lacul lebedelor” pe scena Operei Naţionale Române din Cluj. După un turneu de mare succes în China cu acest spectacol de balet, publicul clujean îi girează valoarea incontestabilă, în seara premierei. Spectacolul poate fi urmărit de la ora 20.00, avându-i ca solişti pe Andreea Jura şi Dan Haja, în coregrafia lui Vasile Solomon.
Studioul TVR Cluj continuă cu programele speciale pentru telespectatorii TVR 3, de la ora 22.15, când aceştia pot urmări un Concert Vali Răcilă – mai exact „Vali SirBlues Răcilă”, la Cluj Blues Fest 2015. Iar de la 23.10, ne delectăm cu un Concert Trio Bodurov – condus de pianistul şi compozitorul bulgar Dimitar Bodurov, în cadrul Transilvania Jazz Festival 2015.
Luni, suntem invitaţi de echipa TVR Iaşi, încă de dimineaţă, să petrecem Paştele în Bucovina. Prima parte a programului, difuzată la ora 8.00, ne dezvăluie tradiţiile şi obiceiurile de Paşte în această zonă a ţării, printr-un documentar realizat de interpretul sucevean Marius Zgâianu. Documentarul vorbeşte despre tradiţii pascale păstrate nealterate de trecerea timpului:
încondeiatul ouălor, curăţenia de primăvară, activităţile din Joia Mare, trista zi de vineri şi Înălţătoarea Noapte a Învierii, apoi masa pascală şi celelalte obiceiuri care încheie ciclul pascal odată cu Înălţarea Domnului Hristos, la Ispas. Partea a doua a programului, difuzată la ora 12.00, ne aşază „La masa de Paşte… în Bucovina”. Un Paşte cu bucate alese, cântece tradiţionale, joc şi voie bună, împreună cu Marius Zgâianu, Denisa Solcan, Elena Negru şi Grupul Bilcuţa din Bilca, Florin Mucea, Ansamblul Folcloric „Flori Vicovene” din Vicovu de Sus şi gospodari din Bilca şi Câmpulung Moldovenesc.
Între cele două părţi ale programului ce înfăţişează Paştele bucovinean, putem urmări, de la 9.30, Festivalul Naţional de Folclor „Ion Albeşteanu” , propus de Studioul teritorial Craiova, avându-i ca invitaţi în recital pe Veta Biriş, Gheorghe Roşoga, Nineta Popa Ionescu, Valentin Albeşteanu etc. Iar de la 11.30, TVR Timişoara ne prezintă Paştele la momârlani. Momârlanii sunt o comunitate mică din România, o populaţie despre care se spune că ar fi urmaşii dacilor aşezaţi în Valea Jiului, aceaştiapăstrând o serie de practici unice, unele chiar precreştine.
De la ora 14.00, Felicia Stoian de la TVR Timişoara ne aşteaptă la Sărbătoare la zi mare. În zona Banatului şi a Transilvaniei există obiceiul „stropitului” de Paşti. Feciorii merg în familiile în care există o fată sau mai multe, pe care le stropesc cu parfum, ca să nu „se veştejească” – în fond, un prilej de reîntâlnire cu prietenii şi de distracţie. Participă la ediţia specială din 2 mai Doriana Talpeş, Mihaela Petrovici, Dumitru Teleaga, Tinu Vereşezan şi alţii. Iar TVR Craiova ne oferă, de la 15.30, Gala Folclorului Oltenesc, eveniment desfăşurat la Palatal Culturii Teodor Costescu din Drobeta Turnu Severin, ce i-a avut ca invitaţi pe Petrică Mâţu Stoian, Niculina Stoican, Constantin Enceanu, Veta Biriş, Constantin Moaca etc.
„S-a aprins o stea”, ne spune nimeni altul decât îndrăgitul interpret Fuego, la ora 18.30, într-un concert adus telespectatorilor TVR 3 de Studioul teritorial Iaşi. Fuego interpretează, într-un spectacol 100% live, alături de band-ul său, melodii de neuitat, cântece vechi, de peste 100 de ani, dar şi cele mai frumoase, fredonate şi difuzate şlagăre din cei 20 de ani de cântec. Cum niciun proiect a lui Fuego nu vine fără surprize, el va aduce şi piese în premieră, genuri diferite, dar şi un show minimalist, cu elemente speciale. Entuziasmat, artistul promite un spectacol interactiv, în care şi publicul este parte a show-ului, intrând în povestea sa, un fragment din tot ce înseamnă suflet românesc, dragoste, emoţie şi muzică de calitate.
Seara continuă cu… Cântec şi poveste, la ora 20.00, când Ioan Cristian Ţăran de la TVR Tîrgu Mureş ne pofteşte la o masă de sărbătoare, pe Valea Hârtibaciului, cu bucate alese, cu cântece îndrăgite şi voie bună, într-o ediţie specială a emisiunii.
Iubitorii muzicii sunt aşteptaţi, la ora 22.00, la un Concert Rareş Totu, pregătit de Studioul teritorial Cluj, concert care a avut loc în cadrul Cluj Blues Fest 2015. Iar la 23.00, continuăm în acelaşi stil, cu un Concert Marius Dobra Band, oferit de TVR Iaşi. Blues-rock-ul cântat de trupa austriacă a orădeanului Marius Dobra la Cluj Blus Fest 2015 e în stil „nemţesc” – puternic şi de calitate.
Petrecerea continuă la TVR 3 chiar şi marţi, pe 3 mai, când, de la ora 20.00, suntem invitaţi să cunoaştem „Bilcuţa” la Cântec şi poveste. Grupul Bilcuţa din Bilca, coordonat de învăţătoarea Elena Negru, aduce în studioul TVR Iaşi atmosfera din ţinutul fagilor. Împreună cu Matilda Pascal Cojocariţa, Marius Zgâianu, Grigore Gherman şi prietenii de la Ansamblul de dansuri „Florile Bucovinei” din Rădăuţi, vom descoperi tradiţii autentice şi cântece… de poveste.
Iar de la 21.30, ne îmbogăţim sufleteşte cu alte comori aduse Din zestrea Ardealului, când echipa TVR Tîrgu Mureş ne pofteşte „La masa de sărbătoare”. După cum e datina la români, după slujba Învierii, creştinii se adună la masa de sărbatoare cu ouă roşii, miel, cozonac şi alte bunătăţi tradiţionale. Atmosfera este întreţinută de interpreţi de renume ai cântecului popular, printre care Veta Biriş, Mariana Anghel, Cristian Pomohaci, alături de invitaţii lor din Ardeal.
Toate programele speciale de Paşti difuzate la TVR 3 vor putea fi urmărite şi online, pe TVR+.
Foto Florin Piersic in Peer Gynt_foto Raul Stef.