vicepresedintele Katainen lanseaza un turneu care are ca tema centrala investitiile
Jyrki Katainen, vicepreședintele Comisiei Europene responsabil pentru locuri de muncă, creștere economică, investiții și competitivitate, a lansat un turneu prin 28 de țări. Acest turneu își propune să promoveze Planul de investiții al UE, în valoare de peste 300 miliarde de euro, și să explice noile oportunități apărute pentru guverne, investitori, întreprinderi, dar și pentru autoritățile regionale, sindicate și comunități.
Vicepreședintele Katainen a declarat:
„Mesajul nostru este foarte clar: depunem eforturi astfel încât, peste foarte puțin timp, noi investiții să devină disponibile pentru proiecte antreprenoriale, întreprinderi nou înființate, pentru investiții în infrastructură, cum ar fi transporturile sau internetul în bandă largă, și pentru noi școli și spitale, care au nevoie stringentă de lichidități. De asemenea, pornim la drum pentru a valorifica puternicul sprijin politic pe care l-am primit deja și pentru a explica publicului și sectorului privat în ce mod se pot implica.”
Turneul debutează în România, unde vicepreședintelui i se va alătura dna Corina Crețu, comisarul pentru politica regională.
Vicepreședintele Katainen se va întâlni cu prim-ministrul Victor Ponta, cu președintele ales Klaus Iohannis, cu președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, precum și cu miniștri și membri ai parlamentului. El va participa, împreună cu guvernatorul Băncii Naționale a României, la conferința intitulată „Stimularea investițiilor în Europa” (An investment boost to Europe), pentru a promova această oportunitate pentru aproximativ 100 de potențiali investitori și întreprinderi.
De asemenea, vicepreședintele va participa, la Academia de Studii Economice din București, alături de studenți și reprezentanți ai mediului academic, la o dezbatere privind viitorul UE.
Dl Katainen va inaugura și Gala Fondurilor Structurale, un eveniment care recompensează proiecte, finanțate de UE, cu efecte benefice pentru viața comunităților cărora li se adresează.
Șederea sa la București se va încheia cu o vizită la Microelectronica, o societate privată de cercetare și de producție de leduri pentru constructorii de automobile, al cărui proiect LuminaLed este finanțat din fonduri europene.
Vizita din România va fi urmată de vizite în Italia și Germania în luna ianuarie, în Spania, Croația, Republica Cehă și Marea Britanie în februarie, precum și în Franța în martie. Obiectivul este ca vicepreședintele să viziteze toate cele 28 de state membre ale UE până în octombrie 2015, dar și unele țări din afara UE, pentru a promova planul de investiții.
Programul va fi adaptat pentru a aborda nevoile investiționale specifice ale diferitelor state membre. Vicepreședintele va discuta planul de investiții nu doar cu autoritățile naționale, regionale și locale, ci și cu reprezentanți ai comunității de afaceri, ai sindicatelor, ai mediului academic și ai studenților, precum și cu potențiali investitori. El va vizita, de asemenea, proiecte care beneficiază de finanțare din partea UE și va discuta oportunitățile oferite de acest plan.
Țările care urmează să fie vizitate
Context
Turneul va acoperi cele trei direcții ale planului de investiții al UE:
(1) Mobilizarea finanțării investițiilor. Scopul este de a oferi potențialilor investitori (din sectorul public și privat), precum și celor care doresc să beneficieze de finanțare în viitor, informații practice privind funcționarea noului Fond european pentru investiții strategice (FEIS) și modalitățile de participare.
Bucurându-se de un sprijin politic puternic din partea statelor membre și a Parlamentului European, noul Fond european pentru investiții strategice ar putea fi finalizat în iunie 2015, finanțarea fiind pusă la dispoziția proiectelor în toamna anului 2015. Pentru IMM-uri, finanțarea ar putea fi disponibilă chiar mai devreme, ca urmare a consolidării actualului Fond european de investiții.
(2) Noua rezervă de proiecte. În urma examinării de către experți independenți, în cadrul planului de investiții se va crea o rezervă de proiecte fiabile și viabile, care să prezinte interes pentru investitori. Turneul va oferi informații cu privire la modul în care părțile interesate, inclusiv statele membre, regiunile sau promotorii de proiecte, pot depune proiecte spre examinare, precum și cu privire la serviciile care urmează să fie oferite de noul centru de asistență tehnică pentru a garanta că proiectele sunt bine structurate și că se respectă cerințele de reglementare.
(3) Reforme ale cadrului de reglementare. Turneul va obține, la nivelul UE și la nivel național, sprijin politic în vederea unor reforme ale cadrului de reglementare care sunt esențiale pentru eliminarea barierelor din calea investițiilor, pentru deschiderea de noi oportunități de investiții (de exemplu, în sectorul digital, energetic și al piețelor de capital) și pentru modificări permanente ale mediului de investiții din Europa.