EURES” pentru a-i ajuta pe tineri sa gaseasca un loc de munca
Comisia Europeană a lansat un proiect-pilot menit să-i ajute pe tineri să îşi găsească un loc de muncă într-o altă țară din UE. În etapa sa inițială, proiectul „Primul tău loc de muncă EURES” (Your first EURES job) va avea ca scop îmbunătățirea mobilității transfrontaliere pentru 5.000 de persoane. El va servi, de asemenea, drept teren de testare pentru transformarea EURES – rețeaua serviciilor de ocupare a forței de muncă din statele membre – într-un serviciu pan-european de ocupare a forței de muncă.
Aşa cum a fost anunțat în pachetul legislativ în domeniul ocupării forței de muncă (a se vedea IP/12/380) din aprilie 2012, Comisia intenționează să îmbunătățească EURES pentru a oferi un grad mai ridicat de transparență pe piața europeană a forței de muncă și pentru a direcționa persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și pe cele care sunt în curs de schimbare a locului de muncă către zonele unde pot fi găsite locuri de muncă vacante. Sistemul va oferi, de asemenea, un acces mai ușor și în timp real la locurile de muncă vacante disponibile în UE, prezentând în același timp angajatorilor o rezervă de candidați cu aptitudinile adecvate.
Comisarul UE pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune László Andor a declarat: „Proiectul pilot «Primul tău loc de muncă EURES» marchează primii noștri pași în direcția unui serviciu de plasare a forței de muncă personalizat, care să ajute cetățenii să-și găsească locuri de muncă în alte țări europene. Sprijinirea cetățenilor cu aptitudinile relevante să găsească locuri de muncă în alte țări care necesită aceste competențe poate fi o parte a soluției la criza șomajului din Europa.”
În cadrul programului „Primul tău loc de muncă EURES”, patru servicii de ocupare a forței de muncă, selectate din Germania, Spania, Danemarca și Italia, îi vor ajuta pe tineri să își caute un loc de muncă în alte state membre decât cel de origine. În cadrul proiectului, tinerii cetățeni ai UE cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani vor primi informații și sprijin pentru recrutare și vor avea posibilitatea de a beneficia de sprijin financiar pentru candidatură sau pentru formare profesională. Întreprinderile mici și mijlocii, mai precis societățile cu mai puțin de 250 de angajați, pot solicita sprijin financiar pentru a acoperi o parte din costul formării lucrătorilor nou-recrutați și a-i ajuta în privința schimbării domiciliului.
Monitorul European al Locurilor de Muncă Vacante și Buletinul European al Mobilității Profesionale – publicate şi ele ezi – contribuie, de asemenea, la găsirea locurilor de muncă potrivite pentru persoanele aflate în căutarea dincolo de graniţe a unui loc de muncă. Monitorul European al Locurilor de Muncă Vacante oferă o imagine cuprinzătoare a evoluțiilor recente de pe piața europeană a forței de muncă și indică tendințele cererii în materie de forță de muncă. El arată că, în prezent, competențele superioare rămân un factor important pentru găsirea unor oportunități de angajare, în timp ce un număr tot mai mare de țări dispun de un număr din ce în ce mai mic de locuri de muncă.
Buletinul European al Mobilității Profesionale analizează ofertele de angajare publicate pe portalul EURES și subliniază unde se află cele mai bune astfel de oportunități. În prezent, acesta arată că locurile de muncă cu cea mai mare cerere în UE sunt în domeniile: vânzări, finanțe, menaj și servicii în restaurante.
Context
În prezent, peste 5,5 milioane de tineri europeni se află în căutarea unui loc de muncă.
Pagina de internet dedicată proiectului „Primul tău loc de muncă EURES” poate fi accesată pe portalul Europa la adresa: //ec.europa.eu/social/yourfirsteuresjob. Aceasta afișează detaliile de contact ale serviciilor de ocupare a forței de muncă responsabile cu proiectul „Primul tău loc de muncă EURES”, precum și modalitatea de participare la acest proiect. Pe site-ul respectiv sunt disponibile un ghid al utilizatorului, un pliant și un film video conținând informații privind această nouă inițiativă la nivelul UE.
Datele privind Monitorul European al Locurilor de Muncă Vacante sunt extrase dintr-o multitudine de surse: serviciile publice de ocupare a forței de muncă, agențiile de muncă temporară, diverse servicii online, statisticile privind locurile de muncă vacante realizate de Biroul de Statistică al UE (ancheta privind forța de muncă), institutele naționale de statistică și alte studii relevante.
Buletinul European al Mobilității Profesionale (trimestrial), precum și Monitorul European al Locurilor de Muncă Vacante, fac parte din pachetul legislativ în domeniul ocupării forței de muncă al Comisiei Europene, care vizează în mod special persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă în afara regiunii/țării lor de origine, precum și consilierii EURES, având scopul de a-i sprijini.
Persoane de contact:
Jonathan Todd (+32 2 299 41 07)
Nadège Defrère (+32 2 296 45 44)
Pagini Utile
* Întrebări şi răspunsuri frecvente în legătură cu subiectul comunicatului:
MEMO/12/363
* „Primul tău loc de muncă EURES”:
//ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=993&langId=ro
* EURES://ec.europa.eu/eures
* „Tineretul în mișcare”:
//ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=950&langId=en
* Inițiativa „Oportunități pentru tineret”:
//ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1006&langId=ro
* Monitorul European al Locurilor de Muncă Vacante://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=ro&catId=89&newsId=1283&furtherNews=yes
* Pagina de internet dedicată comisarului László Andor:
//ec.europa.eu/commission_2010-2014/andor/
* Abonați-vă la curierul informativ electronic gratuit al Comisiei Europene privind ocuparea forței de muncă, afacerile sociale și incluziunea:
//ec.europa.eu/social/e-newsletter
* Urmăriți-l pe comisarul László Andor pe Twitter:
//twitter.com/#!/LaszloAndorEU