Katherine Pancol
Editura Litera
Josephine se consideră a fi o femeie ștearsă, cu o viață simplă și o familie imperfectă.
Totul devine mult mai problematic când ea își dă seama că soțul o înșală și îi cere să plece de acasă. Împreună cu amanta lui, el își va deschide o fermă de crocodili în Kenya, în timp ce ea rămânea acasă având în grijă două fete.
Într-o asemenea situație limită, există două variante de acțiune: fie te consideri victimă, fie lupți. Îți dai seama că totul este un nou început, că responsabilitatea este toată a ta, și că trebuie să te adaptezi la noua situație și să te descurci așa cum poți mai bine.
Josephine nu capitulează în fața noii provocări. Iris, sora lui Josephine, si cea cu o familie care părea mult mai fericită, face rost de o înțelegere de a scrie o carte. acțiunea ar trebui să aibă loc în secolul al 12-lea, care se întâmplă să fie exact domeniul de specialitate al lui Josephine.
Așa că surorile fac un pact: Josephine va scrie cartea, va încasa banii, dar la autor va apărea numele lui Iris.
Ochii galbeni ai crocodililor este un roman care vorbește despre familie, despre noi începuturi, despre lupte sufletești și care arată cum poți merge mai departe când pare că totul s-a destrămat în jurul tău.
“Mă simt în stare să lupt pentru voi două. Întotdeauna am avut puterea asta. Niciodată pentru mine, dar pentru voi, da.”
Romanul include personaje variate, care nu lasă cititorii indiferenți, tipologii pe care le întâlnim, de fapt, toți în viața de zi cu zi. Nici punctul de pornire al poveștii nu este unul ieșit din comun. În fond, mulți bărbați își înșală nevestele și le părăsesc pentru amante.
Interesant este însă modul în care autoarea zugrăvește situația și dezvăluie trăirile sufletești ale personajelor de vârste variate.