Ryan Holiday
Editura Seneca
“Uităm: în viață, nu contează ce ți se întâmplă sau de unde ai venit. Contează ce faci cu ce se întâmplă și ce ți-a fost dat.”
“Cele mai bune idei ne vin în momentele în care obstacolele ne impun să găsim noi variante.”
Sau, după cum spunea Marcus Aurelius,
“Impedimentul într-o activitate duce mai departe activitatea. Ceea ce ne stă în cale devine chiar calea de urmat.”
În Obstacolul este calea Ryan Holiday aduce în atenția cititorilor stoicismul, „arta străveche de a transforma încercările în reușite”. Folosind exemple din viețile unor oameni cunoscuți – actori, oameni de afaceri celebri, politicieni, sportivi – dar și ale unor filozofi, autorul creează o carte practică, la limita dintre filozofie și lucrare motivațională/dezvoltare personală, menită a-i ajuta pe toți cei care nu știu cum să gestioneze piedicile.
Ryan Holiday ne aduce aminte că drumul către succes nu este întotdeauna o linie dreaptă, constant ascendentă. Toată lumea întâmpină probleme, foarte multe persoane au parte de obstacole în calea lor, iar succesul este atins de fapt de cei care nu renunță, de cei care încearcă să găsească o soluție alternativă, să transforme problema/obstacolul într-o oportunitate.
Prima parte a cărții vorbește despre percepție – “modul în care noi vedem și înțelegem ceea ce se întâmplă în jurul nostru – și ceea ce decidem că semnifică aceste evenimente. Percepția noastră poate fi o sursă de putere sau de mare slăbiciune.”
“Nu există bine sau rău fără noi, există doar percepție. Există evenimentul în sine și povestea pe care ne-o spunem despre ce înseamnă.”
“Să vrei să afli dacă cineva ți-a furat ideea sau tu ai ajuns primul la ea, asta nu e o opțiune care merită efort. A o face mai bună, a lupta pentru visul tău, asta da, merită. (…) Fiecare gram de energie risipită pe lucruri pe care nu le putem influența în niciun fel e numai risipă – autodistrugere și autocompătimire.”
Cea de-a doua parte se concentrează asupra acțiunii – vorbind despre disciplină, perseverență, înțelegerea faptului că e posibil ca nimic să nu funcționeze, dar și despre dezvoltarea unui mod de gândire în care obstacolele sunt folosite împotriva lor.
A treia parte a cărții vorbește despre voință, un element fără de care nu poți reuși. ”Voința este puterea noastră interioară, care nu poate fi afectată nicicând de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Este asul din mânecă. Dacă acțiunea este ceea ce facem atunci când mai avem control asupra situației, voința este ceva de care depindem atunci când totul a dispărut. Puși într-o situație care pare de neschimbat și iremediabil negativă, putem modifica totul într-o oportunitate de a învăța, într-o experiență a modestiei sau o ocazie de a oferi susținere altora. Aceasta este puterea voinței. Acest lucru trebuie cultivat. Trebuie să fim pregătiți pentru dușmănii și furtuni, trebuie să învățăm arta consensului și a practicării bunei-dispoziții chiar în momentele dificile. Prea des considerăm că voința înseamnă cât de mult ne dorim un anume lucru. De fapt, voința are mai multă cu legătură cu capitularea decât cu puterea, (…) Voința adevărată este modestie tăcută, răbdare, flexibilitate.”
Obstacolul este calea este o carte bine scrisă, adaptată cititorilor contemporani. Informațiile sunt prezentate succint, existând multe exemple de oameni care au trecut prin situații care păreau fără ieșire, dar care au reușit să învingă obstacolele (iar exemplele vin din zona sportivă, din cea a politicului – conducători din trecut dar și din prezent, precum Barack Obama -, a filozofiei, a vedetelor precum George Clooney, dar și din alte zone).
Cartea este așadar utilă celor care nu știu cum să gestioneze piedicile apărute în viața de zi cu zi, dar și celor care doresc să descopere și să înțeleagă stoicismul dintr-o carte care face informația extrem de accesibilă.
”Fiecare obstacol este unic pentru fiecare dintre noi. Numai că soluțiile pe care le avem de oferit sunt cam la fel: Teamă. Frustrare. Confuzie. Neputință. Deprimare. Furie.(…)
Ne plângem de slujba pe care o avem, de relații, de locul nostru în lume. Încercăm să ajungem undeva, numai că ceva ne stă mereu în cale.
De aceea nu facem nimic.
Dăm vina pe șef, pe economie, pe oamenii politici, pe alți oameni, sau ne acceptăm ușor eșecurile și considerăm că țelurile pe care ni le-am propus nu pot fi atinse. De fapt, doar un lucru este cu adevărat greșit: atitudinea pe care o avem, abordarea situației.”
Obstacolul este calea prezintă modul în care putem să ne schimbăm percepția, să învățăm să acționăm și să ne cultivăm voința astfel încât obstacolele să nu ne doboare, ci să devină oportunități de a găsi noi modalități și noi soluții pentru a ne atinge scopul propus inițial.