După mai bine de un an de restricţii din cauza pandemiei se apropie momentul revenirii la birouri. Companiile încep ușor-ușor revenirea de la sistemul de lucru remote către sedii, asta înseamnă că îţi vei putea relua obiceiurile sănătoase. Dacă le-ai uitat după atâta timp, ţi le reamintim noi.
Ridică-te de la birou
Sedentarismul şi postura greşită sunt principalii duşmani ai activităţii de la birou. Dacă aduni câteva ore zilnic petrecute în şezut, presiunea resimţită de coloana ta vertebrală se va transmite întregului corp. Ideal ar fi să poţi lucra stând în picioare. Cum asta nu este o opţiune pentru mulţi dintre noi, alege măcar un scaun ergonomic.
Sunt şi activităţi care nu trebuie să te ţintuiască la birou. Spre exemplu, convorbirile telefonice clasice le poţi purta mergând. Chiar şi discuţiile cu colegii se pot transforma în plimbări, spre deosebire de metoda clasică a şederii faţă în faţă pe scaune.
Astfel sângele este pus în mişcare, muşchii se tonifiază şi creierul se oxigenează. Avantaj dublu, pentru sănătatea ta şi pentru randamentul companiei.
sur
sursa foto
Hidratează-te
Toate acele îndemnuri despre necesitatea consumului de apă au un raţionament clar. Doi litri de apă poate însemna mult, însă dacă îi împarţi în 4 sticle de 0.5 l. sau 8 pahare de 0.25 l. la intervalul orar prestabilit, vor fi mai uşor de gestionat.
Pentru birou în care lucrează 5 persoane poţi asigura un stoc de apă la cutie de 10 l., cu provocarea consumării integrale într-o zi de lucru. Astfel de competiţii stau la baza deprinderii obiceiurilor sănătoase.
Chiar şi atunci când ţi se pare că pierzi din energie, în partea a doua a zilei, evită băuturile bogate în zahăr. Acestea furnizează scurte creşteri de energie, însă per total sunt mai degrabă consumatoare, în timp ce un pahar cu apă te pune pe picioare. Durerile de cap, ameţelile şi dificultăţile de concentrare sunt provocate de multe ori de deshidratare. Bea frecvent apă şi vei trece peste aceste probleme.
Faceţi activităţi împreună
Coagularea echipei care lucrează din nou faţă către faţă după multe luni de pauză pare a fi una dintre principalele provocări ale companiilor post pandemie. Ne întoarcem la bază şi amintim ajutorul pe care ţi-l poate oferi cunoaşterea colegilor de serviciu în afara orelor de program. Dacă angajatorul vă pune la dispoziţie un pachet de antrenamente la sală, formaţi echipe de mişcare similare celor în care lucraţi.
Această strategie va întări capacitatea de comunicare şi lucru în echipă, va relaxa atmosfera de la birou şi va creşte randamentul fiecăruia. Orice moment al zilei este potrivit pentru mişcare, însă experienţa a dovedit că îndreptarea către terenul sau sala de antrenament îndată după birou este cel mai uşor de îndeplinit.
Stabileşte şedinţele dimineaţa
Încă din şcoală ştii că orele de curs importante se regăsesc în prima parte a zilei. Este un proces firesc al corpului să se relaxeze în jurul prânzului, motiv pentru care planificarea şedinţelor la jumătatea programului de lucru nu este cea mai înţeleaptă decizie. Profitaţi de energia matinală şi întâlniţi-vă în şedinţe la început de program şi vei vedea o îmbunătăţire a stării de spirit.
Elimină alimentele nesănătoase
Există obiceiul ca la birou să fie amenajat un colţ cu gustări. O mai mare atenţie acordată alimentelor care ajung acolo poate influenţa pozitiv starea de sănătate a ta şi a colegilor tăi. Eliminaţi carbohidraţii, bombele calorice şi zahărul în exces şi încercaţi să consumaţi hrană cât mai sănătoasă. Grăsimile sănătoase şi bogate în proteine asigură o alimentaţie corectă pentru o zi de lucru echilibrată, cu efort susţinut şi energie echilibrată.
Revenirea la birou este o provocare pentru menţinerea obiceiurilor sănătoase pe care le-ai deprins acasă. Atenţie la alimentaţie, la exerciţiile fizice şi la dezvoltarea relaţiilor de echipă pentru a cultiva un mediul de lucru pozitiv.