După tutun, obezitatea reprezintă cel mai mare risc de îmbolnăvire cu cancer. Desigur, nu s-a demonstrat că greutatea în surplus poate duce la orice fel de cancer, însă în cazul persoanelor obeze diagnosticate cu cancer s-a observat o creştere mai rapidă a celulelor canceroase.
Cum poate influenţa obezitatea comportamentul cancerului?
– creşte producţia corporală de hormoni precum insulina şi alţii asemenea insulinei, care stimulează dezvoltarea tumorilor şi creşterea celulelor canceroase
– creşte inflamaţiile corpului asociate cu cancerul
– contribuie la dezvoltatrea cancerului prin mărirea continuă a celulelor
– obezitatea implică de regulă sedentarismul şi un stil de viaţă inactiv care cresc substanţial riscul de deteriorare a sănătăţii, inclusiv îmbolnăvirea cu cancer.
Dintre toate tipurile de cancer, s-a demonstrat că obezitatea are cel mai mare efect asupra cancerului endometrial ( cancerul la uter). De asemenea, riscul este mare şi în cazul cancerului de sân, de colon, de rinichi, cel limfatic şi cel pancreatic.
Medicii afirmă că deşi cancerul nu poate fi cu adevărat prevenit în totalitate, forma fizică, respectiv prevenirea obezităţii este, pe lângă alţi factori (sport, somn sănătos, confort psihic, renunţarea la fumat), una dintre cele mai sigure metode de a ne ţine departe de cancer.