Cvartetul Giocoso şi formaţia de muzică veche Zarabanda (Spania)
În 23 ianuarie 2015 cvartetul Giocoso a dat debutul la Wigmore Hall din Londra cu Cvartetul în Fa minor op.80 de Felix Mendelssohn-Bartholdy.
Este un moment de mare reuşită în cariera de până acum a celor patru istrumentişti Sebastian Câsleanu şi Teofil Todica, vioară, Adrian Stanciu, violă şi Bas Jongen, violoncel. Formaţia a fost înfiinţată în anul 2003 şi se află, de la început, sub îndrumarea muzicală a Cvartetului Voces, România.
Cvartetul Giocoso susţine regulat concerte în România, Austria, Germania, Olanda, Italia, Turcia, Norvegia şi Franţa. O carte de vizită frumoasă îi recomandă pe muzicienii care, în această formaţia, au obţinut, pe rând, în 2009, Premiul 3 la Concursul International "Charles Hennen" Heerlen – Olanda; în 2011: Premiul Alban Berg, Premiul Krenek, Premiul EconGas şi Premiul Artis în cadrul Festivalului International ISA din Reichenau – Austria; în 2012 Premiul HSBC în cadrul Festivalului "Aix-en-Provence" Franţa şi Premiul 3 la Concursul "Windisch" Viena, Austria).
Luni, 20 aprilie, ora 19.00, Cvartetul Giocoso va susţine un recital în Sala Mare a Ateneului Român din Bucureşti.
Sebastian Câşleanu – vioara I
Teofil-Iustinian Todică – vioara a II-a
Adrian Stanciu – violă
Bas Jongen – violoncel
Program:
- Joseph Haydn – Cvartet în re major, op. 76, nr. 5
- Krysztof Penderecki – Cvartet nr. 3 "leaves of an unwritten diary"
- Erwin Schulhoff – Cvartet nr. 1
- Hugo Wolf – Serenadă Italiană
În 1985, muzicianul spaniol Álvaro Marías reuneşte sub numele "Zarabanda" un grup de muzicieni cu o bogată experienţă în interpretarea repertoriul baroc de muzică de cameră, aducând astfel una dintre cele mai importante contribuţii spaniole la muzica europeană. Atât prin studierea partiturilor din epocă, cât şi prin studiile muzicologice publicate, membrii grupului "Zarabanda" şi-au propus să ofere publicului o interpretare cât mai fidelă, în stilul şi spiritul muzicii, având convingerea că doar aşa pot ajunge la rezultate sonore vii, proaspete cu şanse reale de a fi acceptate de publicul contemporan. Muzicienii folosesc instrumente originale sau a copii fidele ale unor instrumentelor vechii.
Cu prilejul sărbătoririi celui de-al IV-lea Centenar de la publicarea părţii a doua a romanului "Don Quijote de la Mancha" de Miguel de Cervantes y Saavedra (1615-2015), Institutul Cervantes din Bucureşti, cu sprijinul Filarmonicii "George Enescu", organizează marţi, 21 aprilie, ora 19.00, la Sala Mare a Atenelui Român, recitalul de muzică veche "Cervantes şi muzica. Donde hay música no puede haber cosa mala / Unde-i muzică, nu poate fi nimica rău", în interpretarea grupului ZARABANDA (Spania).
„Unde-i muzică, nu poate fi nimica rău" – titlul recitalului nu este nimic altceva decât celebra frază pe care Cervantes o rosteşte prin gura lui Sancho Panza, în capitolul XXXIV din Don Quijote de la Mancha, partea a doua. Această frază nu e nici pe departe singura pe care Don Miguel de Cervantes o dedică artei sunetelor, dar, este poate, cea mai semnificativă şi mai cunoscută.
Muzicienii Alvaro Marías, conducătorul formaţiei – flauto dolce, Alejandro Marías – viola da gamba, Gerardo Arriaga- vihuela şi Jordan Fumadó- clavecín, vor prezenta un program cu Evenimentul se înscrie în Săptămâna Cervantes (20-24 aprilie), o serie de activităţi organizate de Instituto Cervantes din Bucureşti în jurul Zilei Cervantes – Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor, 23 aprilie.
Recital de muzică veche
Marți, 21 Aprilie 2015, ora 19:00, Sala Mare
Donde hay música no puede haber cosa mala
Con motivo del IV Centenario de la publicación de la segunda parte de "El Quijote" (1615-2015)
Cvartetul Zarabanda
Alvaro Marias – flaut dulce şi conducerea muzicală
Alejandro Marias – viola da gamba
Gerardo Arriaga – vihuela
Jordan Fumago – claviaturi
Program:
Lucrări din secolele XVI-XVII semnate de compozitori precum Antonio de Cabezón, Diego Ortiz, Bartolomé de Selma y Salaverde, Luis de Narváez ş.a.
Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program: Luni – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro
Sponsori: Cognistudio, Aqua Carpatica
Parteneri: Art Act Magazine, Romania Insider, City Compass, B-Smart, PHM, Liternet, Metropolis
Parteneri media: Sapte Seri, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Autoexpert, Yachtexpert, Port.ro, Revista Tango, Pro Video, orasul.meu