Ordinul Arhitecților din România – Filiala Timiș organizează unul dintre cele mai importante evenimente dedicate dezvoltării arhitecturale ale Timișoarei și regiunii: expoziția colecției Sabin Nicolae Dancu. Curatoriată de echipa Beta (Bienala Timișoreană de Arhitectură), expoziția va avea vernisajul în data de 5 noiembrie, la ora 18:30, la Casa Artelor- parter, din strada Augustin Pacha nr. 5, și va fi deschisă publicului până pe data de 5 decembrie.
Joi, 11 noiembrie, la ora 18:30, se va lansa în mediul online filmul documentar despre Nicolae Dancu – disponibil ulterior și în cadrul expoziției. Totodată, Casa Artelor va găzdui o masă rotundă la care vor fi invitați cei intervievați pentru realizarea documentarului, prin mărturiile cărora s-a putut creiona portretul arhitectului Dancu. Discuția va fi transmisă live pe pagina de Facebook BETA: https://www.facebook.com/bienalatimisoreanadearhitectura.
Născut în 14 iulie 1937, Sabin Nicolae Dancu a fost o personalitate de mare valoare din cultura timișoreană, având o contribuție de excepție la nivelul mediului construit din regiune, atât ca arhitect proiectant, cât și din postura de pedagog al Facultății de Arhitectură din Timișoara. Viața profesională se completează și se echilibrează de-a lungul anilor cu activitatea artistică.
În 1961 a absolvit Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din București iar în anul următor își începe cariera profesională ca arhitect proiectant în cadrul Direcției de Sistematizare, Arhitectură și Proiectare a Construcțiilor din Timișoara, ulterior denumit IPROTIM. Începând cu 1971, devine unul dintre cei mai tineri șefi de atelier, specializat în proiectarea clădirilor din domeniul medical, dar nu numai, având o gamă largă de lucrări: construcții pentru învățământ și cercetare, clădiri comerciale și pentru servicii, dotări sportive și culturale, construcții industriale dar și locuințe sau proiecte de sistematizare.
În 2014, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială Timiș a primit, printr-o donație din partea doamnei Liana Dancu – sora acestuia, o colecție impresionantă de obiecte care îi aparțineau arhitectului Sabin Nicolae Dancu. Arhiva constă în documentație tehnică compusă din proiecte, schițe originale, schițe de mână și copii, bibliotecă de specialitate, tablouri, sculpturi și desene, cât și artefacte de lemn executate de arhitectul Dancu, respectiv o colecție de peste 60 de obiecte de ceramică românească și peste o mie de fotografii personale.
Descoperirea lucrurilor personale, un proces extrem de intim, a fost completat de intervievarea cunoscuților săi și astfel realizându-se creionarea unui personaj din povești și obiecte. Nicki Dancu, așa cum îl numeau prietenii, era definit de pasiuni diverse, de o puternică latură artistică și un ochi de fotograf desăvârșit, toate acestea echilibrând rigoarea profesională și didactică. A fost, deci, descoperit și analizat din trei perspective – arhitect, pedagog, artist.
Ca pedagog a reușit să împărtășească noilor generații vasta sa experiență profesională și să conceapă sisteme originale de predare și verificare pentru cursurile tehnice – Materiale de Construcții, Finisaje, Detalii de Construcții, Tehnologie, Proiectare Complexă etc. Din 1993 a devenit decan al anului VI, unde a perfectat un calendar al licenței și o metodologie de alcătuire și susținere a diplomelor, care s-a impus pentru multă vreme, chiar și după retragerea sa.
Viața mai puțin cunoscută a acestuia, cea de artist, s-a născut din interesul acestuia pentru meșteșug, artă și cultură. Un adevărat pasionat de muzică, filme și fotografie, Sabin Nicolae Dancu a fost membru în Uniunea Artiștilor Plastici și autor al unor expoziții, atât personale cât și de grup. Activitatea artistică este variată, cuprinzând o colecție de bijuterii, o serie de sculpturi din lemn, desene și elemente de grafică. Impresionanta sa colecție de fotografii ne-a atras atenția în mod deosebit, ele relevând cel mai puternic atmosfera anilor de viață a arhitectului.
Parcursul expozițional urmărește aceste perspective identitare asupra vieții lui Sabin Nicolae Dancu, purtând vizitatorul printr-o selecție atentă de obiecte și povești. Întreaga arhivă poate fi vizualizată pe website-ul dedicat proiectului.
Programul expoziției (între 6 noiembrie și 5 decembrie):
Marți – Duminică: 11:00-19:00
Luni: închis.