pentru copiii saraci din Romania
World Vision lansează campania „Colindător de Viitor” în beneficiul copiilor din mediul rural,unde riscul de sărăcie este de 3 ori mai mare decât în urban
Numeroase vedete și persoane publice s-au alăturat campaniei participând la un mecanism tip leapşă
· În mediul rural, 1 din 8 copii merge uneori sau întotdeauna la culcare flămând, în creştere cu 2% față de 2012. Procentul celor care se duc întotdeauna la culcare flămânzi s-a dublat la 4% faţă de 2012.
· 1 din 5 copii între 0 şi 5 ani nu a fost la medic în ultimul an şi aproape jumătate dintre aceştia au avut boli respiratorii
· 1 din 5 copii munceşte înainte sau după şcoală şi 1 din 8 copii absentează de la școală pentru a munci în gospodărie
Oana Cuzino, Daniela Nane, Pavel Bartoș, Cabral, Adrian Nour și Trio Zamfirescu se alătură campaniei „Colindător de Viitor” inițiată de Fundația World Vision România pentru a susţine programul de dezvoltare comunitară Donator de Viitor. Lansat în octombrie 2013 ca proiect pilot în judeţul Dolj, programul se extinde în acest moment în toate judeţele în care World Vision își desfăşoară activitatea – Vaslui, Vâlcea, Cluj şi Ialomiţa, venind astfel în sprijinul copiilor români din mediul rural, acolo unde riscul de sărăcie este de trei ori mai mare decât în mediul urban.
· Concret, Oana Cuzino, Daniela Nane, Pavel Bartoș, Cabral, Adrian Nour şi Trio Zamfirescu cântă câte un colind special adaptat pentru această campanie, aratând tuturor românilor că fiecare copil, indiferent că locuiește la țară sau la oraș, are nevoie de șanse egale în viață, iar cu sprijinul potrivit, orice copil poate avea viitorul pe care și-l dorește. În prag de Sărbători vedetele îi încurajează pe români să-i ajute pe acești copii, devenind donatori pentru ei, și astfel să contribuie la un viitor mai bun pentru aceștia. Până în prezent World Vision România are o comunitate de aproape 700 de donatori individuali şi își propune să obțină cel puţin 1.000 până la sfârșitul anului.
În calitate de ambasadori ai campaniei, Oana Cuzino, Daniela Nane, Pavel Bartoș, Cabral, Adrian Nour şi Trio Zamfirescu, precum și What’s Up şi surorile Maria şi Ligia Hojda dau astăzi drumul leapșei #colindatorpentruviitor prin care speră să mobilizeze românii din social media să ajute copiii săraci din România rurală. Concret, vedetele îi provoca pe români fie să doneze în beneficiul acestor copii, fie să dea leapșa mai departe, provocând trei prieteni la rândul lor.
Bloggerii Cristina Mazilu (mazilique.ro), Oana Titică (chicineta.ro), Monica Roşu (foodiefamily.ro), Victor Kapra (victorkapra.ro), Cristina Bazavan (bazavan.ro), Vlad Petreanu (petreanu.ro), Ioana Macoveiciuc (printesaurbana.ro), Simona Tache (simonatache.ro) și Andreea-Ursu Lișteveanu (tomatacuscufita.com), susțin de asemenea campania.
Și agențiile care lucrează cu World Vision România – Jazz Communication, Rogalski Damaschin Public Relations, Spoon Media şi Netvibes s-au implicat în leapşă şi vor cânta în beneficiul celor mici.
Cei care acceptă provocarea pot să aleagă fie să colinde, fie să devină “donatori de viitor” sau pot opta pentru ambele. Jocul propus de ambasadorii World Vision aduce “bucuria“ darului necondiţonat: să ştii că poţi ajuta, lună de lună, ca un copil să crească frumos şi liber, fără oprelişti şi limitări care nu ţin de potenţialul lui. Cu 68 de lei pe luna, adica 2,5 pe zi, donatorul de viitor îi dăruieşte de fapt copilului ales şansa la o viaţă mai bună.
VIDEO – Vedetele colindă pentru copiii săraci ai României
Ce spun cei care susțin campania?
„Atunci când se naşte un copil el aşteaptă să fie iubit, să fie protejat şi toţi cei dragi lui să fie aproape de el, iar atunci când vin sărbătoriile, Moş Crăciun să vină şi la el cu daruri. Asta înseamnă o copilărie normală la care orice copil are dreptul! Din păcate sunt atât de mulţi copii care nu au parte de aşa ceva! Din fericire suntem noi, cei din jurul lor, care putem schimba câte ceva ca lor să le fie mai bine. De aceea am decis să mă implic în această campanie. Ştiu cât de mult înseamnă pentru ei un zâmbet, o strângere în braţe şi venirea lui Moş Crăciun, asta pentru că şi eu am fost copil, iar acum sunt tată şi chiar cred în Moş Crăciun. Ştiu bine că şi voi credeţi în Moş Crăciun, aşa că vă aşteptam alături de noi!”a declarat Pavel Bartoș, gazda emisiunii Vocea României de la Pro TV.
„De multe ori din fața televizorului lucrurile nu par să fie așa grave în România. De multe ori, de pe canapea, copiii României care n-au ce mânca sau n-au unde dormi, nu se văd, ei nu există. Sau cel puțin ne prefacem că această problemă nu este a noastră, când de fapt știm foarte bine că cei mici sunt responsabilitatea noastră, a tuturor. Trebuie să ne asigurăm că au ce mânca, unde dormi și că nu-și irosesc copilăria atât de prețioasă. Cred că fiecare dintre noi poate ajuta într-un fel sau altul. Trebuie doar să vrei”, a declarat Cabral Ibacka, gazda emisiunii „Microfoniștii” de la Pro FM.
„Mi se pare inadmisibil că unul din cinci copii cu vârsta de până la 5 ani din mediul rural nu a fost la medic niciodată în ultimul an. Așa cum știm cu toții, sănătatea este cel mai prețios lucru pe care îl avem. Nimic nu mai contează dacă nu ești sănătos. Acestor copii li se răpește șansa la o dezvoltare armonioasă pentru viitor. Dacă nu facem ceva acum, mâine poate fi prea târziu pentru unii dintre ei. Am hotărât să colind pentru un viitor sănătos pentru aceștia”, a declarat Oana Cuzino, gazda emisiunii Ce se întâmplă doctore? de la Pro TV.
„Mi se pare trist să nu-ți poți urma visul. Mulți copii pierd trenul vieții pentru că au stat în gara unei copilării necăjite prea mult timp. Au muncit zi lumină, i-au crescut pe frați, au avut grijă de gradină și de gospodărie, dar n-au avut șansa să afle ce domeniu le place mai mult și la ce sunt cu adevărat talentați. Când eram mică am avut parte de toată susținerea din partea părinților și de toate condițiile. Am putut să învăț, să-mi dezvolt potențialul și să-mi urmez visul. Vreau să contribui la binele din viitorul acestor copii, pentru că sunt copii buni și harnici, care învață bine și care au aptitudinile necesare pentru a-și împlini visele. Cu mult ajutor de la Dumnezeu și cu atât de puțin de la noi”, a declarat actrița Daniela Nane.
“Cred că e foarte important să-ți poți urma chemarea în viață. Fiecare dintre noi o are. Însă nu fiecare are șansa să o descopere. Eu am avut șansa să cresc într-un mediu în care m-am putut dezvolta și în care într-un final să ajung la Vocea României. Poate și printre acești copii săraci din România se află următoarea Voce. Însă dacă nu-i sprijinim nu o să aflăm niciodată. Mă uit la fetița mea și îmi doresc ca ea să crească într-o lume în care toții copii să poate să-și atingă potențialul maxim. Voi colinda pentru acești și pentru viitorul lor”, a declarat Adrian Nour, finalist în ultimul sezon al emisiunii Vocea României de la Pro TV.
„De când eram mici ne-am dat seama că suntem făcuți pentru a cânta la chitara. Împreună cu frații mei, Georgeta și Ionuț, și a celor care ne-au susținut, am muncit și am reușit să arătăm României că avem talent și că putem fi printre cei mai buni. Am câștigat toate competițiile de chitară din țara noastră. Dar asta nu se întâmpla dacă cineva nu credea în noi și nu ne susținea. Acum a venit rândul nostru să-i ajutăm pe acei copii care poate într-o bună zi vor fi viitoarele talente ale României”, a declarat Stan Zamfirescu.
“Sărbătorile de iarnă sunt un prilej nemaipomenit să ne aducem aminte de umanitatea din noi, de bunătate până la urmă, de gesturi frumoase față de semenii noștri. Împreună cu Pavel Bartoș, Cabral, Oana Cuzino, Daniela Nane, Adrian Nour și Trio Zamfirescu, prietenii noștri, familia, colegii și toți ce dragi, am început campania „Colindător de Viitor”, ca să spunem tuturor românilor că acești copii din mediul rural, visează și ei să fie doctori, avocați, pictori, astronauți, etc, ca orice alt copil. Vrem ca printr-un gest simplu, precum colindatul, să punem cu toții umărul la îndeplinirea acestor dorințe”, a declarat Oana Serban, PR & Communications Manager World Vision România.
România are cei mai săraci copii din UE
Conform studiului “Bunăstarea Copilului in Mediul Rural” realizat de World Vision, România continuă să aibă cei mai săraci copii din Uniunea Europeană, iar jumătate dintre aceştia locuiesc în mediul rural. Copiii de aici provin din familii sărace, cu un singur tip de venit, având adesea doar alocația copiilor sau un venit social. Pentru copii din mediul rural, munca și nu joaca sau educația este preocuparea lor zilnică. Cei mici merg adesea la culcare flămânzi și se simt marginalizați în comunitate și chiar în familia din care provin.
Același studiu mai arată că sărăcia acestor copii înseamnă: nutriție precară, resurse limitate pentru participarea școlară, acces limitat la servicii, marginalizare, rezultate școlare slabe, toate acestea având un impact semnificativ asupra dezvoltării și evoluției lor pe tot parcursul vieții. Programul Donator de Viitor îşi propune să schimbe destinele acestor copiii şi să le ofere motive să spere că viaţa lor poate urma un alt curs, diferit de cel al părinţilor lor.
Cum lucrează World Vision pentru a scoate din sărăcie copiii României?
Fundaţia World Vision România lucrează împreună cu comunităţile pentru a rezolva problemele cu care se confruntă aceştia astfel încât membrii ei să devină capabili să-şi îngrijească mai bine copiii. Programele World Vision de dezvoltare comunitară se desfăşoară pe termen lung, cu focus pe educație și reducerea abandonului școlar, sănătate și protecția copilului, agricultură și dezvoltare rurală, angajament civic și creștin. Prin parteneriatul cu World Vision, comunitatea se transformă, iar viaţa copiilor şi a familiilor lor se schimbă în bine – copiii vor putea ajunge mai uşor la școala, vor avea condiții mai bune de studiu, acces la servicii medicale de calitate şi ocazii de a ieşi în lume şi de a cunoaşte alți oameni, iar părinţii lor vor avea mai multe oportunităţi profesionale şi antreprenoriale.