Gala Societăţii Civile va premia cele mai bune proiecte ale sectorului asociativ din România înscrise în competiţie, în data de 3 iunie 2019, la Ateneul Român – București. Evenimentul va fi prezentat de Răzvan Exarhu, Realizator „Morning Glory” – Rock FM.
Campania de comunicare a celei de-a XVII-a ediţii Gala Societății Civile, „Oameni de Valoare Europeană”, se desfășoară în perioada 16 mai – 26 iunie 2019. Campania promovează cele șase valori europene – demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și drepturile omului – prin intermediul unor oameni, proiecte, organizații și grupuri de inițiativă, câștigătoare la ediția anterioară a Galei Societății Civile, care materializează și promovează aceste valori în România: Carmen USCATU & Oana GHEORGHIU – Fondatoare Asociația Dăruiește Viață (Demnitate umană), Iris POPESCU – Președinte Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială (Libertate), Mihai MATEI – Coordonator Fondul pentru Democrație și Membru fondator Geeks for Democracy (Democrație), Alina ȚIPLEA – Președinte Merci Charity Boutique (Egalitate), Bogdan IVĂNEL – Managing Director Code4Romania (Statul de drept), Patrick OURIAGHLI – Director General Ateliere fără Frontiere (Drepturile omului).
În 2019, anul în care România a preluat pentru prima dată Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi anul alegerilor europarlamentare, Gala Societăţii Civile vrea să atragă atenția asupra activității neîntrerupte a sectorului asociativ, o comunitate de oameni care lucrează pentru binele majorității, schimbă societatea, luptă pentru modernizarea României și o raliază la valorile europene.
Astfel, ediţia de anul acesta subliniază deschiderea sectorului asociativ către valorile europene şi eforturile depuse de acesta pentru ca România să reprezinte o societate în care sunt încurajate toleranța, solidaritatea și combaterea discriminării.
Campania de comunicare, care se va desfășura în mediile de comunicare: TV, radio, indoor, print și online, este semnată de agenția de creație Gavrilă & Asociații.
„Într-o perioadă socio-politică în care predomină un scepticism provincial față de viitorul Uniunii Europene, am ales să facem această campanie care aduce în focus o serie de șapte oameni-principii din 6 ONG-uri românești. Oameni care, prin eforturile și proiectele lor de zi cu zi, personifică cu succes câte un principiu fondator al Uniunii Europene. Fiecare cu declarația sa personală, declaraţie pe care art directorul se concentrează şi foloseşte typography-ul pentru a-l face un punct de interes cu valoare de ilustraţie a gândului fiecărui participant din campanie, integrându-l în esenţa personalităţii lor: oameni de valoare europeană”, declară Alina Gavrilă-Borțun, Director de Creație – Gavrilă & Asociații.
Alături de echipa de creație a agenției Gavrilă & Asociații, la realizarea campaniei au contribuit fotograful Alex Gâlmeanu, Bianca Dumitraşcu – Lettering Artist și o echipă de make-up artists și hair stylists AVON România.
181 de iniţiative, respectiv 144 de proiecte, 23 de programe și 14 campanii de comunicare s-au înscris la cea de-a XVII-a ediţie a Galei Societăţii Civile, cel mai amplu proiect care promovează și premiază activitatea sectorului asociativ din România. Proiectele au fost jurizate de 48 de specialişti în implementarea și evaluarea proiectelor, cercetători, sociologi, jurnaliști, lideri și formatori de opinie ai societății civile și ai sectorului non-profit, la care se adaugă reprezentanți ai sectorului privat.
Pentru mai multe detalii despre campania Galei Societății Civile 2019 vizitați: www.galasocietatiicivile.ro.
Mai multe informații despre Oamenii de Valoare Europeană regăsiți în anexa ataşată.
Gala Societății Civile este un proiect THE INSTITUTE.
Susţinătorii Galei Societatii Civile 2019:
Partener principal: KMG International
Partener pentru Sustenabilitate: Lidl România
Partener fondator: Fundaţia Vodafone România
Parteneri: BCR, Bursa Binelui, Metropolitan Life
Parteneri Media Principali: Rock FM, Promenada Mall, Radio România Cultural
Parteneri Media: News.ro, RFI România, Șapte Seri, IQads.ro, Zile și Nopti, TPS Engage, România Pozitivă, ŞtiriONG.ro.
Parteneri tradiționali: Gavrilă & Asociații, AVON România, Netvibes România, Kaustik, 360 Revolution
Partener de monitorizare: mediaTRUST România
Anexă
OAMENI DE VALOARE EUROPEANĂ
– Campania de comunicare #GSC2019 –
Carmen USCATU – Fondatoare Asociația Dăruiește Viață
Reprezentanta valorii DEMNITATE UMANĂ în cadrul campaniei de comunicare #GSC2019
A început să facă voluntariat în timpul liber, pe lângă jobul de Marketing pe care îl avea într-o multinațională. Ulterior a fondat, alături de Oana Gheorghiu, Asociația Dăruiește Viață cu gândul de a schimba radical modul în care sunt tratați copiii bolnavi de cancer în România. Crede că e important să ai curaj și să-ți iei soarta în mâini pentru a face o schimbare, că altfel nu va face altcineva asta pentru tine – aplică acest principiu atât în activitatea Asociației, cât și în proiectele proprii.
De la înființare, Dăruiește Viață a schimbat un Ordin de Ministru, a oferit sprijin bolnavilor de cancer în relația cu Autoritățile, a modernizat mai multe secții de oncologie din țară (Brașov, Timișoara, Cluj, București) și a demarat cel mai amplu proiect de implicare socială din ultimii ani: construcția Primului Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România. În prezent, peste 250.000 de persoane fizice și peste 1.700 de companii fac parte din comunitatea #NoiFacemUnSpital.
Oana GHEORGHIU – Fondatoare Asociația Dăruiește Viață
Reprezentanta valorii DEMNITATE UMANĂ în cadrul campaniei de comunicare #GSC2019
După ce a condus operațiunile unei companii franțuzești în România, Oana a hotărât să se dedice full-time implicării sociale și a fondat, alături de Carmen Uscatu, Asociația Dăruiește Viață. Totul a început de la o solicitare de ajutor pe care a primit-o pe mail. De atunci lucrează alături de echipa Asociației pentru a oferi o șansă în plus bolnavilor de cancer din țară. Totodată se implică activ în responsabilizarea românilor privind deciziile care le influențează viitorul.
De la înființare, Dăruiește Viață a schimbat un Ordin de Ministru, a oferit sprijin bolnavilor de cancer în relația cu Autoritățile, a modernizat mai multe secții de oncologie din țară (Brașov, Timișoara, Cluj, București) și a demarat cel mai amplu proiect de implicare socială din ultimii ani: construcția Primului Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România. În prezent, peste 250.000 de persoane fizice și peste 1.700 de companii fac parte din comunitatea #NoiFacemUnSpital.
Iris POPESCU – Președinte Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială (AMAis)
Reprezentanta valorii LIBERTATE în cadrul campaniei de comunicare #GSC2019
Iris este arhitect, consideră că breasla din care face parte este direct responsabilă de crearea unui mediu construit incluziv și de aceea a pus bazele AMAis (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială), o organizație centrată pe educație urbană și îmbunătățirea accesibilității în orașele din România.
Mihai MATEI – Coordonator Fondul pentru Democrație și Membru fondator Geeks for Democracy
Reprezentantul valorii DEMOCRAȚIE în cadrul campaniei de comunicare #GSC2019
Cu o experiență de 15 ani în IT, Mihai Matei este CEO Essensys Software și vicepreședinte ANIS (Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii). Să spui despre Mihai că este Managing Partner și Coordonator de Proiecte la Essensys este, deși corect, o simplificare excesivă. Când nu este la Essensys, Mihai este la ANIS sau salvează lumea împreună cu cei de la Fondul pentru Democrație și Geeks for Democracy.
Dincolo de compania sa și de pasiunea pentru tehnologie, Mihai a fost dintotdeauna preocupat de context, de imaginea mai mare, de modul în care indivizii, companiile, instituțiile influențează și sunt influențate de societatea în care activează. Este foarte implicat civic și deopotrivă activ în organizațiile profesionale din IT-ul românesc. Este principalul autor al primului ghid de achiziții software pentru instituțiile publice din România și o voce proeminentă a industriei de profil din țară.
Alina ȚIPLEA – Președinte Merci Charity Boutique
Reprezentanta valorii EGALITATE în cadrul campaniei de comunicare #GSC2019
A creat primul cabinet stomatologic mobil pentru copiii de la sate și copiii cu afecțiuni oncologice și a adus medicina mobilă în România, militând pentru legislația cabinetelor medicale mobile. A reprezentat în Statele Unite medicina mobilă din România la cea mai mare conferință dedicată cabinetelor medicale mobile.
Anual, peste 1.200 de copii primesc servicii de profilaxiei și tratament stomatologic, prin proiectul Zâna Merciluță. Intervențiile realizate în două zile de medici voluntari în cabinetul stomatologic mobil Zâna Merciluță pot fi oferite în mod normal de către un medic local în doi ani și șapte luni.
Împreună cu Daniela Staicu, are în plan să creeze o rețea de cabinete stomatologice mobile pentru prevenție orală pentru cei peste 1 milion de copii de la sate, fără acces la servicii de medicină dentară.
Bogdan IVĂNEL – Co-founder & CEO Code4Romania
Reprezentantul valorii STATUL DE DREPT în cadrul campaniei de comunicare #GSC2019
După mai mult de 10 ani în mediul academic, unde a observat și analizat „pe teren” fenomene sociale din comunități afectate de conflicte ce țin de domeniul dreptului internațional și de respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, Bogdan a fondat Code for Romania în anul 2016. Scopul organizației a fost de la început să producă în România schimbări sociale pozitive cu ajutorul tehnologiei. Ideea Code for Romania a crescut rapid într-o adevărată mișcare socială constructivă și productivă. Este astăzi una dintre cele mai mari comunități din domeniul civic tech la nivel global, cu peste 800 de voluntari de diverse specializări profesionale și care lucrează simultan pe 11 fusuri orare diferite. În 2017 și 2018 Bogdan a fost și Manager al Code for All, cea mai mare rețea/alianță de organizații civic tech din lume.
Patrick OURIAGHLI – Director General Ateliere fără Frontiere
Reprezentantul valorii DREPTURILE OMULUI în cadrul campaniei de comunicare #GSC2019
Patrick Ouriaghli coordonează Ateliere fără Frontiere din România, organizație care are ca scop integrarea socială și profesională a persoanelor din grupuri vulnerabile și care a reusit, din 2008, să ofere un loc de muncă pentru 206 persoane defavorizate și să integreze pe piața muncii peste jumătate.
Modelul atelierelor vine din Franța, aceeași țară din care provine și Patrick. Născut la Nice, a copilărit în Maroc, la Casablanca, și apoi a urmat studiile superioare la Paris, la Școala Superioară de Comerț (ESCP Europe).
El trăiește de 15 ani aventura „Ateliers Sans Frontières” mai întâi în Maroc și acum în România, unde locuiește de 10 ani. Crede că nu e niciodată prea târziu și că nimeni nu este neangajabil. Și-a propus să pună pe primul plan grija față de pământul pe care locuim și de oamenii cu care îl împărțim.