Anca Lupeș
Mastering The Music Business
Am fost adeseori întrebată în ultima perioadă despre cum mi-am construit cariera în industria muzicală și am realizat că m-am gândit la activitatea mea profesională ca la o carieră de-abia în ultimii ani. La început pur și simplu îmi plăcea foarte mult domeniul și căutam intuitiv să găsesc job-uri care să aibă legătură cu industria muzicală (despre care nici măcar nu știam că se numește așa sau că ar avea vreun nume, for that matter). Neștiința asta m-a făcut să pierd mult timp si comentam de curând cu cineva că dacă atunci aș fi întâlnit o persoană care să știe mai multe decat mine și să mă îndrume, poate că mi-ar fi fost mai bine.
Eu una mi-am găsit mentorul destul de târziu, însă întâlnirea cu el m-a făcut să-mi regândesc și să-mi reorientez întreaga existență profesională. A fost și unul dintre motivele pentru care am renunțat la tot ce făcusem până atunci și am început să organizez și să predau cursuri de music business, să mă concentrez pe educație în industria muzicală. Am pornit de la ideea că, deși în viața e bine să înveți din propriile greșeli, e dovadă de mare inteligență și mult mai eficient să înveți din ale altora.
Asta încerc să fac acum pentru cei care vin la cursurile „industria Muzicală Explicată” – să-i învăț să fie eficienți, unde să caute ca să afle ce trebuie făcut pentru a ajunge de la A la B, unde A este debutul carierei lor si B este momentul în care obțin succesul. Să nu înceteze sa invete despre meseria lor. Nu în ultimul rând, să se străduiască să se mențină în zona de succes hāāt… până la Z.
Când spun „mentor” spun „exemplu” și „inspirație”. Cred că cel mai ușor este să-ți găsești un mentor într-un domeniu al artei, cum este și muzica, pentru că aici personajele sunt foarte vizibile, unele dintre ele și foarte vocale și e lesne să-ți alegi: vreau să fiu ca Robert Plant sau ca Steve Vai sau ca Quincy Jones. Și în zona industriei aferente poți să găsești repere cum sunt Clive Davis sau Ahmet Ertegun ca să-i amintesc doar pe doi dintre cei mai celebri. Despre toți cei amintiți mai înainte există surse de informații, interviuri, biografii publicate de unde poți să extragi informație și să înveți.
Însă cel mai bine este când reusești să fii în apropierea persoanei care îți poate deveni mentor. Când poți să-i ceri sfaturi fix pentru situațiile prin care treci.
Există mentori și în industria muzicală din România? Cu siguranță. Poate nu-și spun așa, dar mentor îți poate fi profesorul de instrument, managerul tău sau un alt artist. Mentorul este omul care inspiră, care te ajuta în primul rând să te descoperi pe tine și apoi drumul pe care vrei să mergi.
Problema în industria muzicală din România nu este că n-ar exista oameni care să fie exemple de urmat, ci că afli greu despre ei. Într-o piață în care sunt mult prea puține publicații care să scrie într-un mod pertinent despre muzică și nici una care să vorbească despre profesioniștii din jurul artiștilor, e destul de complicat să-ți alegi un mentor.
Vestea bună este că acum există un loc unde acești oameni se adună și vorbesc despre experiențele lor profesionale, despre reușite și nereușite, despre cum să faci și cum să nu faci lucrurile. Iar oricine își dorește să învețe de la cei mai buni ca el (sau la fel de buni, dar care văd lucrurile altfel) își poate găsi aici inclusiv un mentor.
Locul este de fapt un eveniment anual care ajunge acum la ediția a treia. Este vorba despre Mastering The Music Business – conferința internațională dedicată industriei muzicale unde se întâlnesc artiști și profesioniști din toate domeniile industriei muzicale din România și din Europa. Are loc între 20 și 22 martie în Sala Aula din incinta Ministerului Culturii și cei care vor să afle mai multe amănunte le găsesc pe www.masteringthemusicbusiness.ro sau pe pagina de Facebook Mastering the Music Business.
Sper ca anul ăsta să văd și mai mulți oameni în sala de conferință și sper ca cei care vor veni acolo, chiar dacă nu-și vor afla mentorul, vor găsi inspirație în informațiile pe care le vor primi.
Despre autor
Anca Lupeș este unul dintre cei mai experimentați profesioniști din industria muzicală românească. Cel mai important avantaj al său este faptul că de-a lungul carierei activează în aproape toate domeniile acestei industrii: – mass media (presă, radio, TV), organizare de concerte, case de discuri, agenții de management și booking. În 2009 devine primul absolvent din România al unui Master In Music Business la prestigioasa Berklee College of Music (Boston, USA).
Între cele mai importante realizări notăm participarea în organizarea a mai multor sute de evenimente de toate dimensiunile – de la concerte de club, la festivaluri în aer liber (ex. Pro Istoria Fest – 15 ediții) și concerte de stadion (ex. ROckMANIA 95, Michael Jackson 1996), promovarea a unora dintre cele mai mari concerte și festivaluri din România (ex. Sonisphere, Bon Jovi), management si booking pentru mulți artiști români (între care Holograf și Sistem).
Este organizator și trainer pentru cursuri de music business și master classes cu artiști internaționali – predă cursuri de music business încă din anul 2006, a organizat master classes cu artiști precum Steve Vai, Benny Rietveld, Jennifer Batten. În 2016 fondează prima conferinta internațională dedicată industriei muzicale din România – Mastering The Music Business – care ajunge între 20 și 22 martie 2018 la cea de-a treia ediție.