„Maxilarul inferior” de Doina Uricariu
Cele două volume din Maxilarul inferior, apărute în colecţia „Ego-grafii” de la Polirom, spun povestea vieţii autoarei, a călătoriilor şi a lecturilor sale, a părinţilor săi, a Regelui Mihai şi a Reginei Ana. De asemenea, sint evocate intimplari si intilniri ale acestora cu Pan Halippa sau generalul Macici, Marie-France Ionesco, Arşavir Acterian, Alexandru Paleologu, Julia Kristeva, Emil Cioran, Nicolae Steinhardt, Doina Cornea, Marian Papahagi.• Doina Uricariu este doctor în poetică şi stilistică cu teza Nichita Stănescu. Lirismul paradoxal, publicată la Editura Du Style, în 1998 • Volumele vor fi lansate la Tîrgul de carte Gaudeamus (Complexul Romexpo, Bucureşti) duminică, 21 noiembrie, la ora 14.00.
Cu un titlu inspirat de istoria personală a tatălui autoarei, care a fost rănit în al doilea război mondial la Oarba de Mureş şi şi-a pierdut mare parte din mandibulă, volumele de memorialistică ale Doinei Uricariu sînt construite asemenea unuia scris la două mîini.
Pe tot cuprinsul lor, amintirile cele mai diverse ale autoarei se alătură convorbirilor cu relevanţă istorică purtate cu Regina Ana.
Amintirile îl au în prim-plan pe tatăl autoarei, dar şi numeroasele personalităţi întîlnite, în timp ce convorbirile cu Regina Ana se constituie într-o veritabilă istorie a secolului XX european şi a caselor regale din Europa.
Declaraţia autoarei: Paginile cuprinse sub acest titlu surprinzător pentru o carte de amintiri şi convorbiri sînt o provocare a memoriei mele şi a celorlalţi. Aşa cum mari chirurgi au reconstituit maxilarul inferior al tatălui meu printr-o reconstrucţie chirurgicală şi estetică exemplară, şi eu am încercat să refac memoria, istoria şi o parte din romanul omului european în secolul XX, trăind liber sau în lagărul socialist. Din sute de poveşti trăite de mine şi de părinţii mei, din convorbirile de la Versoix cu Regina Ana, un om şi un martor excepţional al veacului. Din teatrul infinit al memoriei ce trece din viaţă în cărţile bibliotecilor vii pentru a putea trăi într-o singură viaţă cît mai multe vieţi. Numai aşa putem privi lumea cu cît mai multe perechi de ochi, de la cei ai furnicii la cei care o scrutează sub microscop, ca s-o vindece. De la privirea broaştei, din mîluri, la aceea a vulturului, în înălţimi, rîvnită de filosof.
Din cuprins: Istoria în cer şi pe pămînt • Un arbore genealogic • Înainte şi după crahul economic • Unde sîntem acasă? • O galerie a mornarhiilor europene • Pe front • Tabloul păcii • Al cui va fi viitorul • În cîte feluri se apropie lumea de istorie
Citiţi un fragment din Maxilarul inferior pe suplimentuldecultura.ro.
Doina Uricariu (n. 1950, Bucureşti), cunoscută poetă şi eseistă, membră a Uniunii Scriitorilor din România, a Societăţii Culturale Europene şi a PEN Club. Membră fondatoare a Academiei Civice. A publicat nouă volume de versuri distinse cu premiile Uniunii Scriitorilor din România, Republica Moldova, Israel şi America Latină; volume de eseuri şi studii de literatură, filosofie şi istoria artei despre Emil Botta, Kierkegaard, Cioran, Jeni Acterian, Dominic Stanca, Maria Pillat‑Brateş, Antonovici; studii despre literatura, filosofia şi arta românească, europeană şi americană, de avangardă şi interbelică. Doctor în poetică şi stilistică cu teza Nichita Stănescu. Lirismul paradoxal, publicată la Editura Du Style, în 1998.A îngrijit ediţii fundamentale: Filocalia de la Prodromul, Transnistria, Enciclopedia lăcaşurilor de cult din Bucureşti, Cotroceni Palace. Din 1999, trăieşte la New York. Cavaler al Ordinului Serviciul Credincios pentru creaţie şi activitatea în domeniul culturii.