Vanzarile de vin de pana acum indica un standard de trai destul de ridicat in Romania, scrie BUSINESS Magazin in aceasta saptamana.
Editorii revistei au realizat un top al celor mai scumpe cinci vinuri vandute in Romania anul trecut si la inceputul acestui an, luand in considerare trei magazine de specialitate din categoria premium.
Astfel, trei dintre cele mai scumpe vinuri vandute in magazine sunt celebrele Chateau Pétrus, locul intai fiind ocupat de un Pétrus din anul 1975, de 12.000 lei sticla (75 cl), vandut de magazinul Le Manoir in 2008. “Chateau Pétrus este cel mai celebru vin din Bordeaux, chiar si din Franta. Cel din 1975 a fost cotat de catre Robert Parker (cel mai influent critic din lume al vinurilor frantuzesti) cu 98 de puncte din 100 si prezinta un potential de pastrare de peste 50 de ani, perioada in care se imbunatateste”, spune pentru BUSINESS Magazin Cristian Preotu, proprietar Le Manoir. “Este deci un vin foarte bun, foarte rar si automat foarte scump, care de obicei se gaseste la casele de licitatii celebre”.
In topul romanesc al celor mai scumpe vinuri vandute urmeaza, in ordine descrescatoare, un Mouton Rothschild, 1999 D.O.C. Pauillac (3 litri), vandut cu 10.500 de lei sticla si un Chateau Pétrus 1986 D.O.C. Pomerol 75 cl, cu 5.800 de lei sticla, ambele de la Le Manoir.
Sticlele mari ale vinurilor <mari>, precum cea de 3 litri Mouton Rothschild, sunt facute in serii foarte mici, de cateva sute de bucati, scrie BUSINESS Magazin. “Mouton Rothschild face parte din aristocratia vinurilor de Bordeaux si este o referinta a restaurantelor celebre din lume”, spune Preotu.
Cat despre cele mai bine vandute, indiferent de pret, topul cantitativ este condus astazi de vinurile frantuzesti, apoi de vinurile din Lumea Noua si cele romanesti, spaniole sau italienesti. “In trecut, vinurile romanesti dominau preferintele publicului de la noi”, spune pentru BUSINESS Magazin Catalin Paduraru, fondator si actionar al Vinexpert.
“Astazi, vorbim de o balanta echilibrata, de alegeri mai nuantate ale iubitorilor de vin, cu criterii mai fine decat originea sau pretul”, adauga el. “Contactul cu vinurile mari ale lumii a modificat orizontul de asteptare al romanilor. Astazi, se cer vinuri care sa se potriveasca strict unor memo-uri sau altele care sa poata fi baute de placere. Unele dintre ele sunt valorizate in subconstient si datorita numelui <greu>, ca Chateau Margaux, de pilda”, mai spune Catalin Paduraru.
Tot din numarul din 8 iulie al revistei BUSINESS Magazin, cititorii vor afla ca cel mai scump si mai vechi vin romanesc de vinoteca este un Cabernet Sauvignon de la Murfatlar din 1937, care se vinde cu 3.200 de lei, in timp ce cel mai scump vin romanesc nou este de la Carl Reh Winery, La Cetate Magnum Shiraz, vandut cu 380 de lei.
Cristian Preotu, Le Manoir, estimeaza ca piata vinurilor premium va fi in stagnare anul acesta, insa cotele de piata vor fi impartite intre mai putini comercianti: “Clientii vinurilor premium sunt cunoscatori care foarte greu s-ar intoarce la o calitate inferioara, chiar daca <e criza>.”
Va rog sa gasiti atasat topul celor mai scumpe 5 vinuri din Romania, realizat in aceasta saptamana de BUSINESS Magazin.
{mosloadposition user10}