Cea de-a doua conferință din toamna aceasta marca Agora Technology Conferences este dedicată soluțiilor de virtualizare, cloud computing, EaaS, și va avea loc mâine, 11 octombrie, în sala de conferințe a Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.
Prin virtualizare – decuplarea logicii computaționale de infrastructura fizică – se pot pot obține reduceri importante de costuri, prin achiziția unui număr mai mic de echipamente fizice și prin utilizarea acestora la o încărcare mai mare, se poate obține flexibilitate, o siguranță sporită în utilizare și se pot reduce timpii de implementare. Am început să ne obișnuim deja să cumpărăm software ca serviciu, adică să nu mai cumpărăm software la pachet, ci să plătim o taxă lunară pentru utilizarea acestuia. Fenomenul va lua amploare în perioada următoare, în mod special datorită modului în care SaaS este promovat de aproape toți giganții software, cum ar fi Microsoft, Adobe sau Autodesk.
Va crește și numărul companiilor care vor achiziționa IaaS (Infrastructure as a Service) și PaaS (Platform as a Service). De fapt aceasta este direcția spre care evoluează industria, din ce în ce mai multe lucruri vor fi achiziționate pe bază de abonament, ca serviciu. IBM vorbește deja și despre MaaS (Marketing as a Service). Pe de altă parte, deși viitorul va fi aproape sigur în Cloud, fie el public, privat, mixt sau hibrid, există încă rețineri, nu în întregime nejustificate, în adoptarea noii paradigme.
Se pun încă întrebări legate de disponibilitate și ce se întâmplă dacă serviciul devine indisponibil pentru o anumită perioadă de timp. Astfel de probleme au avut aproape toții giganții activi pe această piață. Se mai pun întrebări, la fel de justificate, despre securitatea datelor și locul în care acestea sunt stocate. Anumite date, sensibile, nu pot fi stocate înafara granițelor unei țări.
La fel de important este și gradul de dependență de furnizorul de servicii de cloud computing. Ce se întâmplă în cazul în care dorim să schimbăm un furnizor de servicii? Cât este de complicat?
Conferința “Virtualizare, Cloud Computing, Software as a Service, Totul ca serviciu”, își propune, prin intermediul partenerilor HP România, ORACLE România, BIT Software, Citrix Systems și a speakerilor de onoare Andrei Ionuț Damian, Public Sector Cloud Advisor și Dan Gârlașu, Reprezentant ANIS, să răspundă unor astfel de întrebări și să facă o radiografie a pieței românești de profil, pentru a vedea care este gradul de implementare și utilizare a unor astfel de servicii și în România.
Evenimentul este promovat cu ajutorul partenerilor media PRwave, PRwave Directory, MediaLook, Ziare.com, HIT.ro, Business24, MyJob, Agora News, IT Trends și Digital Trends. Alți parteneri: INDACO Systems, ARIES, ANIS, BVMW, Byblos, iNES, DigiSign, Softline International.