Luni, 26 septembrie, ora 19:10 la TVR 2 și TVR HD
„La Moscova! La Moscova!” este strigătul-leitmotiv al celor trei surori, eroinele dramei cehoviene, puse în scenă de regizorul Dominic Dembinski, la Teatrul din Constanța. Casa de producție a TVR, a preluat în platou, cu ocazia aniversării a 155 ani de la nașterea lui A. P. Cehov, această montare modernă, care transformă casa din gubernia uitată de lume, într-o casă a păpușilor, unde timpul se dilată pentru a îngloba istoria de început de secol XX, cu a sa Marea Revoluție Socialistă din Octombrie cu tot.
Ca parte a proiectului de aniversare a marelui scriitor, Casa de producție propune doar montări moderne, interpretări actualizante ale textelor clasice, o regândire în termenii problematicii contemporane a cuvintelor scrise în urmă cu un veac. De aceea, aduce în fața publicului micului ecran aceast spectacol realizat de regizorul Dominic Dembinski la Teatrul Național din Constanța, după o nouă și proaspătă traducere semnată Elisabeta Pop. Elisabeta Pop, căreia îi urăm la mulți ani căci pe 4 octombrie împlinește 75 de ani, ani dedicați în cea mai mare parte teatrului, ca secretar literar al Teatrului din Oradea (aici link la volumul său de amintiri din lumea teatrului: //convorbiri-literare.dntis.ro/ULMUnov3.html).
Despre „Trei surori”, Dembinski scrie: „Ele nu se mişcă, trăiesc într-o colivie precum păpuşile uitate într-o casă de jucărie unde interacţionează vag cu soldăţei de plumb de care li se pare că sunt atrase, îndrăgostite, dar totul mai mult închipuit.” Astfel descrie regizorul starea personajelor sale – care prind viață în decorul colorat și înalt, al Eugeniei Tărășescu Jianu, cu turle rotunde de biserici rusești – matrioști și soldăței care își căută copilăria („La Moscova! La Moscova!”), în timp ce viața curge pe lângă ei.
Criticul de teatru Doru Mareș consideră că: „zglobiul joc/carnaval discontinuu, din casa cu păpuşi, dincolo de ludicul sexual al cuplurilor Tuzenbach (Marian Adochiţei) – Irina şi Verşinin (Adrian Dumitrescu) – Maşa, dincolo de excelentul monolog al baronului, de, aşadar, poezia zborului cocorilor şi a frumuseţii ninsorii, de vraja dansului, e sfâşiat brusc şi ameninţător, ca un viitor care nicidecum nu sună bine, în pofida utopiei în care plutesc cu toţii (cu excepţia Nataşei, fireşte), de vocea din off a lui Bobik. Căci, se va lămuri la începutul celui de-al doilea act, am progresat (e un fel de a zice) vreo douăzeci de ani, iar Nataşa şi Solionîi (Iulian Enache) sunt ofiţeri (politici) ai Armatei Roşii, înspăimântători ca incendiul care a cuprins oraşul, traducere a autodafeului marxist-leninist-stalinist. Înaintând în text ca în istorie (sau poate invers?), Dominic Dembinski impune actorilor un ritm tot mai grăbit, pe măsura poveştii unui secol XX rostogolit ca un bulgăre colţuros în văile unei societăţi mai degrabă visătoare decât practice, deşi jucându-se de-a teoria farmecului vitalist al muncii.” („Mașinăria (timpului) Cehov”, de Doru Mareș, 28 octombrie 2014, yorrick.ro)
„Trei surori” – la TVR2 și TVR HD, spectacolul este difuzat în două părți, prima parte de la ora 19:10, a doua parte de la 20:40. În reluare la TVR HD, marți, ora 14:00 și la TVR 2, vineri, la ora 00:55.
TREI SURORI
de Anton Pavlovici Cehov
Traducerea: Elisabeta Pop
Regia artistică: Dominic Dembinski
Scenografia: Eugenia Tărășescu Jianu
Ilustraţia muzicală: George Marcu
Distributia: Remus Archip (rolul Andrei Prozorov), Maria Lupu (Natalia Ivanovna), Mirela Pană (Olga), Dana Dumitrescu (Maşa), Alina Manţu (Irina), Liviu Manolache (Kulâghin Fiodor Ilici), Adrian Dumitrescu (Verşinin Alexei Ignatievici), Marian Adochiţei (Tuzenbach Nicolai Lvovici), Iulian Enache (Solionâi Vasile Vasilievici), Bogdan Caragea (Cebutâkin Ivan Romanovici), Cosmin Mihale (Fedotik Alexei Petrovici), Andu Axente (Rode Vladimir Karlovici), Alexandru Mereuţă (Ferapont), Ileana Ploscaru (Anfisa), Cătălina Mihai (Sofia), Mircea Rotaru (Bobik)
Echipa TV
Organizatori producţie: Sorin Cristea şi Traian Andriescu, Postprocesare sunet: Cornel Ciuleanu, Regia muzicală: Mihaela Constantinescu, Editor imagine: Cosmin Găleată, Director de imagine: Cristian Stoian, Regia de montaj: Judith Georgescu, Regizor de platou: Gabriel Serban, Redactor: Florin Mihailescu-Brăila, Producător: Cristina Anton, Producător delegat: Dana Andriescu, Producător coordonator: Demeter Ándrás