Apărută de curând la editura Herald, în cadrul colecţiei Cărţi fundamentale, Vaisesika Sutra este unul dintre cele mai vechi texte filosofice ale Indiei. Deşi nu se cunoaşte nimic sigur cu privire la Kanada, legendarul autor al acestui text de o mare lapidaritate, este cert că Vaisesika ia naştere în mediile brahmane, în mediile preoţimii vedice şi, în esenţă, reflectă interesul membrilor acestei caste în a găsi un răspuns la întrebările legate de finalitatea ultimă a vieţii.
Sistemul filosofic al şcolii se înscrie în contextul ideologic al Indiei antice, propunându-şi să elaboreze şi să detalieze anumite aspecte ideologice tradiţionale, care ţin înseosebi de sistemul cosmologic. Ca orice scoală filosofică din India, şi sistemul Vaisesika are un obiectiv soteriologic şi anume eliberarea individului.
Caracteristică şcolii este o anumită „moderaţie”, atât în ceea ce priveşte analiza cosmologică cât şi în privinţa atitudinii soteriologice. Vaisesika nu propune o filosofie radicală, care ar depăşi cu mult opinia simţului comun şi care ar descoperi teorii ontologice radicale, ci, mai degrabă, cosmologia sa se articulează pe fondul unei metafizici realist-pluraliste destul de apropiate de ontologia asumată, într-un mod implicit, de simţul comun.
{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}