Asociația Volens lansează ediției 2024 a concursului național de educație de mediu „Nicio Baterie la Gunoi”, desfășurat cu sprijinul SisCoBat. Cea de-a V-a ediție a competiției invită profesorii și elevii să se angajeze într-o aventură educativă care depășește granițele învățământului convențional, pentru a dezvolta competențe importante în epoca schimbărilor climatice, în rândul copiilor și tinerilor.
Un „festival” al creativității și incluziunii
„Nicio Baterie la Gunoi” nu este doar o competiție, ci și un adevărat festival al creativității, unde participanții sunt provocați să gândească diferit ce înseamnă deșeurile și reciclarea. Asociația Volens oferă o platformă de resurse digitale utile profesorilor din întreg învățământul pre-universitar. De la preșcolari la elevi de liceu, toți copiii pot învăța despre impactul deșeurilor asupra mediului și pot crea campanii originale pentru colectarea bateriilor uzate.
„Ediția a V-a a concursului este deja așteptată de școli din toată țara. Atât profesorii cât și elevii apreciază mult abordarea practică, ce include lucru în echipe incluzive, muncă de teren, interacțiuni cu membri comunității. Este un proiect care ajută profesorii nu numai să dezvolte competențe climatice în rândul elevilor, ci și să integreze mai bine copiii vulnerabili. Am creat un context în care orice copil să se poată remarca, să poată avea o contribuție apreciată, să se simtă campion, indiferent de abilitățile sale, rezultatele școlare sau mediul social din care provine. Creativitatea, colaborarea și dorința de a face o faptă bună sunt ingredientele succesului.” Alexandra Arnăutu, directorul programului național de educație de mediu Patrula de Reciclare, în cadrul căruia se desfășoară concursul
Premii pentru creativitate și cantități colectate
Ediția din acest an vine cu o structură de premii gândită să stimuleze participarea și să recompenseze eforturile deosebite încă din primele faze ale concursului. Sistemul de recompense este incluziv și echitabil. Orice echipă are șanse egale, fie că este vorba de o grădiniță sau de un liceu, de o școală de la țară sau de la oraș.
Premiul ”Cel mai bun start la colectare” va fi acordat echipei care demonstrează cel mai rapid și eficient angajament în competiție. Sunt, de asemenea, prevăzute premii pentru „Cea mai inspirată acțiune de mobilizare a comunității” și „Cea mai mare cantitate de baterii colectate”, care vor fi acordate în luna octombrie.
„Este imperativ ca, foarte curând, nicio baterie consumată să nu mai sfârșească la gunoi. Este nevoie de asta, pe de o parte, pentru a reduce poluarea pe care o generează aceste deșeuri ajunse la groapa de gunoi, și, pe de altă parte, pentru a recupera materiale care aproape că nu mai există, în natură. Școlile au un impact notabil în schimbarea de comportament de care este nevoie pentru a atinge acest obiectiv. Prin acest concurs, le stimulăm acest potențial, la nivelul educației și al conștientizării. Prin parteneriatul cu Asociația, integrăm educația în eforturile noastre de a transforma responsabilitatea ecologică într-un obiectiv accesibil și atractiv pentru toate vârstele.”
Mihaela Șerban, administrator SisCoBat
Inspirație din partea campionilor
„Nicio Baterie la Gunoi” nu este doar un concurs, ci o mișcare care, de 5 ani, inspiră mii de elevi și profesori să devină ambasadori ai cauzei mediului. Fiecare ediție a creat o colecție de cunoștințe și bune practici, un model de colaborare de succes între școală și comunitate. Proiectul dovedește că educația ecologică nu se limitează la teorie, ci se traduce în gesturi concrete care fac școlile mai „verzi”.
„În urma proiectului cu toții am avut de câștigat. Am cultivat o atitudine pozitivă, de respect faţă de mediul în care trăim. În școala noastră, niciun elev nu va mai arunca vreo baterie la gunoi! Este vital să implicăm copiii în activități extra curriculare, să nu ne rezumăm doar la conținuturile din programa școlară! Trebuie să-i pregătim și pentru piața forței de muncă, pentru viață. Recomand colegilor mei de la catedră să își mobilizeze elevii și să devină ambasadori ai schimbării, participând la concurs.”
Aurelia Tertereanu, Profesor Coordonator al echipei de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Râmnicu Vâlcea, câștigători ai locului II la nivel național, la ediția 2023
Cine poate participa
Participarea la concurs este deschisă profesorilor din orice unitate de învățământ pre-universitar. „Nicio baterie la gunoi” – ediția 2024 este organizat în cadrul programului național de educație climatică Patrula de Reciclare. Patrula de Reciclare se desfășoară cu avizul Ministerului Educației și în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Cadrele didactice care nu sunt încă înscrise în program o pot face aici. Toate detaliile competiției se găsesc în Regulamentul competiției.
Cursa colectării de baterii a început! Nu uitați, există un premiu special pentru cei care se mobilizează primii și strâng cea mai mare cantitate de deșeuri până pe 28 mai 2024!