Alegeri, acţiune colectivă şi instituţii
Adrian Miroiu
Editura Tritonic
Plecând de la constatarea faptului că „în literatura de limba română lipseşte o lucrare introductivă care să prezinte cititorilor perspectiva alegerii raţionale şi a analizei instituţionale de tip alegere raţională” (p. 7) şi având experienţa a două decenii în care a oferit cursuri de teoria alegerii raţionale, Adrian Miroiu a dorit să ofere celor interesaţi un volum axat pe acest subiect. Dată fiind pasiunea pentru temă şi interesele de cercetare ale autorului, lucrarea „O introducere în știința politică” devine o carte interesantă deopotrivă pentru studenţi şi pentru publicul larg, pentru oamenii care doresc să se familiarizeze cu aceste concepte.
Cartea este structurată în cinci capitole – alegerea raţională, alegeri individuale şi de grup, vot şi competiţie politică, dileme sociale şi instituţii şi acţiune colectivă. Fiecare capitol include teorii, modele şi definiţii relevante, dar şi unele exemple.
„O introducere în știința politică” este un volum complex – peste 650 de pagini – care îşi propune familiarizarea publicului din România cu „uneltele teoriei alegerii” care „vor deveni suport pentru un mod de a gândi şi de a înţelege o gamă foarte largă de fenomene politice.” (p. 8). În consecinţă, dacă vă doriţi ca măcar o parte din teoria politică să vă devină mai familiară, dacă urmăriţi să înţelegeţi anumite dificultăţi de alegere sau acţiuni politice sau de grup în anumite momente, atunci merită să dedicaţi timp studiului cărţii lui Adrian Miroiu.