Ray Kluun
Editura Litera
Iata ca astazi avem ocazia sa va prezentam un roman in care autorul prezinta o poveste nu imaginata, ci traita. Raijmondus „Raymond” Godefriedus Norbert Van De Klundert, pe scurt Ray Kluun, este un scriitor olandez vandut deja foarte bine la nivel international. Poate ca succesul i se datoreaza nu doar stilului, ci faptului ca ele sunt inspirate din viata lui. Se spune ca scrisul are rol cathartic, iar romanele lui Kluun o demonstreaza din plin. Autorul si-a pierdut sotia de 36 de ani in 2000. A pierdut lupta cu cancerul. Autorul a lucrat in publicitate, insa dupa moartea sotiei se muta cu fata lui in Australia si cativa ani mai tarziu publica "O femeie la doctor" care infatiseaza intreaga experienta autorului. Sigur, romanul porneste de la un fapt real, cate dintre lucrurile infatisate s-au intamplat cu adevarat nu putem sti cu siguranta.
Carmen – eroina – crede ca e ceva in neregula cu ea. Un consult medical anterior aratase ca totul e bine, insa unul nou, urmat de o biopsie, confirma un diagnostic dur: Carmen are cancer la san. Urmeaza chimio- si radioterapia, dar nimic nu da rezultat. In tot acest timp sotul ii sta aproape. Cei doi aveau de altfel o viata frumoasa, o fata de trei ani adorabila, lucrau in agentii de publicitate – de fapt o sa vedeti in chiar primele pagini infatisat cu umor procedeul prin care se fac bani in companiile de gen – si le mergea, in general, bine. Boala ii da insa peste cap, iar romanul infatiseaza modul in care o asemenea experienta te poate face sa reactionezi. El, sot, incearca sa nu arate cat este de speriat si este alaturi de ea si de fata. Dar nu este asa de puternic precum arata si are nevoie de evadari. Iar viata de noapte a orasului, prietenii si aventurile care sunt asa de usor de gasit ii ofera aceste portite de evadare.
Un roman care nu are un sfarsit fericit, astfel ca va recomandam sa va alegeti momentul in care il cititi. Povestea este cutremuratoare, dar cu siguranta comuna multora dintre cei care se confrunta cu aceasta boala. Sigur, nu toti reactioneaza la fel, insa farmecul romanului, dincolo de stil, vine tocmai faptul ca lucrurile sunt spuse personal – prin vocea personajului masculin -, ca sunt infatisate pe sleau si cu bune si cu rele, chiar si cele care poate pe unii i-ar determina sa il condamne pe el pentru purtarea lui. Asa cum spuneam scriitura este una accesibila, pe alocuri cu accente vesele – in anumite descrieri. Dar totul este real, atat de real, de apasator.
O carte despre viata, despre boala, despre lupta, bucurii, dragoste, sacrificiu si invingere. Un roman bestseller care a fost continuat deja de o alta poveste, „De Weduwnaar”, in care autorul descrie viata in Australia alaturi de fiica sa.
Va invitam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.
{mosloadposition user9}