Cea de-a douăsprezecea ediție a Simpozionului naţional cu participare internaţională "Conferinţele de Chimie Contemporană", organizat de Syscom 18 și S.C. Biblioteca Chimiei S.A., desfășurată în data de 14 mai a.c. la București, a reunit peste 100 de specialişti, personalități de marcă din peisajul științific românesc și internațional. Manifestarea științifică a fost onorată de prezența domnului Academician Ionel Haiduc, Președintele Academiei Române.
Conferințele de Chimie Contemporană vizează prezentarea rezultatelor din mai multe domenii ale chimiei, cu accent pe domenii de vârf (tectonică moleculară, nanotehnologii, știinţa şi ingineria mediului). Manifestarea academică permite cercetătorilor din România să ia contact direct şi să stabilească colaborări reale cu cercetători din mai multe ţări, implicaţi în programe internaţionale de cercetare. Conferințele de Chimie Contemporană urmăresc dezvoltarea de noi direcţii de cercetare, în domeniile de vârf ale chimiei, cu implicaţii economice şi sociale.
“Ceea ce ne propunem prin Conferințele de Chimie Contemporană este să valorificăm potențialul pe care România îl are la nivelul cercetării în domeniul chimiei și totodată să tragem un semnal de alarmă pentru a readuce statutul de cercetător la locul cuvenit. Din păcate, libertatea de acțiune și motivația cercetătorilor români sunt uneori înfrânate de subfinanțarea proiectelor. Noi am fost printre puținii care au înțeles că o cercetare de succes necesită în primul rând o concentrare a eforturilor pe toate planurile; tocmai de aceea susținem anual organizarea Conferințelor de Chimie Contemporană, în scopul de a crea și menține legături cu mediul academic din afară.”, declară Ion Andronache, președintele companiei românești de automatizări industriale – Syscom 18, inițiatorul Conferințelor de Chimie Contemporană.
Prezentările susținute de invitații din mediul universitar și științific au evidențiat ultimele descoperiri în domeniul chimiei contemporane, punctând problemele actuale ale chimiei, direcțiile majore de cercetare în chimie, situația și perspectivele industriei chimice.
Prof. Dr. Ing. Mir Wais Hosseini a deschis reuniunea cu lucrarea “Tectonica moleculară: de la unități structurale la arhitecturi cristaline”. Lucrarea profesorului Hosseini tratează formarea rețelelor moleculare, fenomen a cărui cercetare științifică se află încă la început, dar care își găsește aplicabilitatea în generarea de rețele controlate structural.
Bogdan Simionescu, membru al Academiei Române și directorul Institutului de chimie macromoleculară „Petru Poni“ din Iaşi, este unul dintre promotorii români ai cercetărilor care au perspectiva unei aplicaţii practice. Lucrarea prezentată în cadrul Conferințelor de Chimie Contemporană, “De la polimeri funcționali la arhitecturi macromoleculare”, accentuează importanța polimerilor funcționali ca elemente de construcție versatile pentru obținerea de arhitecturi nanostructurate și noi materiale plastice.
În cadrul celei de-a patra ediții a Conferinţelor de Chimie Contemporană, ca în fiecare an, au fost decernate premiile acordate autorilor celor mai bune articole publicate în „Revista de Chimie” şi „Revista Materiale Plastice”, ambele finanțate din fonduri proprii de compania Syscom 18.
Evenimentul a fost organizat de Syscom18, în colaborare cu S.C. Biblioteca Chimiei S.A., Revista de Chimie, Revista Materiale Plastice, sub egida Academiei Române şi a Societății de Chimie din România. Reuniunea a avut loc la Hotelul Athenee Palace Hilton, sala Diplomat.
{mosloadposition user10}