Anders de la Motte și Måns Nilsson
Crime Scene Press
Peter Vinston, Comisar la Brigada Omururi Stockholm vine în Österlen, într-un concediu medical în urma unor amețeli a căror cauză era încă necunoscută. Aici ar putea să petreacă mai mult timp cu fiica lui, Amanda. Se cazează la o cabană – loc rezervat de fosta soție, Christine (psiholog).
Jessie Anderson este o agentă imobiliară de succes (avusese și emisiuni la TV) care construiește un proiect inedit, dar și controversat: câteva case pe plajă. Vilele ar fi complet diferite de cele din zona, terenul împrejmuit (ceea ce limitează accesul la plajă al unor localnici).
Romanul începe relaxat, cu intrarea în scenă a tuturor personajelor, cu prezentarea unor situații chiar comice (întâlnirea lui Vinston cu niște tauri), cu petrecere aniversară a Amandei organizată la vila Christinei și a soțului actual, o petrecere la care participă crema orașului.
În ziua următoare petrecerii, câțiva oameni din Österlen aveau invitații de a veni să vadă complexul de vile al lui Jessie. Ultimii pe listă sunt Peter și Christina – doar că atunci când ajung ei, Jessie este găsită moartă.
Pentru că orașul este mic și nu are astfel de cazuri, Peter este invitat să ajute cu sfaturi în derularea anchetei, cel puțin câteva zile. El lucrează cu investigatorul local – o tânără dornică de afirmare, Tove, cu care nu se înțelege, pe care are tentația de a o trata ca pe un subordonat.
Rând pe rând se discută cu toți suspecții – și toți par a avea lucruri de ascuns.
Autorii au reușit să creeze atât personaje interesante, veridice, cât și o atmosferă specială și o intrigă bine construită, cu un ritm ascendent. Acest lucru nu este surprinzător dacă ținem cont că Anders de la Motte a fost polițist (a devenit scriitor în 2010, iar de atunci romanele sale sunt apreciate internațional și răsplătite cu premii numeroase), iar Måns Nilsson are o bogată experiență de scriitor, scenarist, gazdă de emisiuni TV, fiind și comediant.
Punctele forte ale romanului sunt atmosfera excelent redată – romanul este un cosy-crime – și mult mai puțin sumbră decât în alte romane nordice, personajele care evoluează, iar relațiile dintre ele urmează a fi exploatate și în romane ulterioare – cartea de față fiind prima din seria Crimele din Österlen -, crime mai puțin sângeroase decât în alte romane din această parte a Europei și o intrigă bine gândită. Romanul are și umor (mai ales de situație), ceva introspecție, iar povestea surprinde probleme cu care se confruntă multe comunități: schimbarea și rezistența la schimbare, modernizarea, puterea dată de bani etc.
„O poveste de suspans minunată, care se desfășoară într-o ambianță superbă.” Smålandsposten
„O odisee moderat de sângeroasă și extrem de plăcută prin „Provența Suediei” […] Cu voie bună și cunoscând locurile, Nilsson și de la Motte mută cosy crime–ul britanic în Skåne. […] Observațiile ușor caricaturale cu privire la membrii vechi și noi ai clasei superioare, la profilurile culturale și la vedetele din Stockholm care stau vara la șuetă pe pajiște sunt fantastic de precise. […] Are umor. Citind, am râs în hohote pe alocuri.” Sydsvenskan
„Povestea e plină de ambianțe minunate și personalități cel puțin excentrice.” BTJ