Strâns legat de rădăcinile culturale ale teritoriului pe care e amplasat, dar și cu un puternic avânt spre inovare, Nuvola Lavazza, gândit de arhitectul Cino Zucchi, este un spațiu în care expresia ”rădăcinile viitorului” este cât se poate de bine evidențiată, prezentând întreaga istorie și tradiție a companiei care, de 120 de ani, aduce cultura cafelei în viețile oamenilor. O zonă deschisă orașului, Italiei și lumii, Nuvola reprezintă noul sediu Lavazza, dar găzduiește și un restaurant gourmet, un muzeu interactiv, un spațiu mare pentru evenimente, o zonă arheologică, un bistro inovator, dar este și casa Institutului Artelor Aplicate și Design (IAAD).
Nuvola este proiectul dezvoltat de a patra generație a familiei Lavazza și co-creat alături de lideri în domenii precum arhitectură, gastronomie, scenografie și design, ”echipa de aur” din care fac parte Cino Zucchi, Ferran Adrià, Federico Zanasi, Dante Ferretti și Ralph Appelbaum.
Un nou nor a aterizat astăzi deasupra orașului Torino. Are 30.000 mp, se numește Nuvola (nor în italiană) și este cel mai nou incubator de idei, job-uri, mâncare și cultură. Nuvola este deschis lumii întregi și are aroma specifică a cafelei italiene, dar are și superputerea aceea magica a norilor de a stârni imaginația oamenilor și de a-i face să privească înspre viitor, înspre toate țările și continentele.
Nuvola este mult mai mult decât noul sediu al companiei care a inventat arta blending-ului de cafea la începutul secolului XX și a devenit apoi ambasadorul universal al cafelei italiene; Nuvola Lavazza este un complex care îmbracă mai multe forme, așa cum fac norii.
Astfel, spațiul multifuncțional care se deschide azi în Torino este:
– un birou avangardist, creat pentru confortul angajaților și construit cu cel mai mare respect pentru mediul înconjurător;
– un restaurant gourmet și un simbol al noii filozofii privind mâncarea informală și casual pe care o împărtășești cu cei dragi, noua viziune asupra bucătăriei italiene;
– un muzeu care deschide toate ușile universului cafelei și care prezintă tradiția, ritualurile și istoria Lavazza;
– o piațetă, ”piazza”, cu ruinele unei bazilici creștine prezentate publicului larg prin conservarea sitului arheologic;
– un spațiu mare pentru evenimente, dezbateri, congrese și activități culturale
– un bistro pentru angajații Lavazza, dar și pentru publicul larg;
– gazda institutului de Arte Aplicate și Design și celor 700 de tineri creativi de la acest centru universitar.
Cu o investiție de peste 120 de milioane de euro, Nuvola Lavazza aduce în prim plan toate valorile companiei producătoare de cafea și toți cei 120 de ani de tradiție în lumea cafelei. Gândit de arhitectul Cino Zucchi, proiectul aduce un nou suflu cartierului Aurora în care e amplasat, fiind gândit să inspire oamenii, să stârnească discuții și să ofere experiențe culturale, sociale, de business și gastronomice. Nuvola Lavazza a fost inspirat de crezul ”rădăcini în viitor”, un ecosistem care își trage puterea din trecut și noua energie din dialog inspirat de nevoia de continuă dezvoltare și inovare.
“Nuvola Lavazza conține atât amintirile noastre, cât și viitorul nostru”, spune directorul grupului, Alberto Lavazza. “Rădăcinile sale sunt bine înfipte în acest oraș și în cartierul Aurora unde am avut prima evoluție pe o scară industrială. Pe lângă asta, Nuvola este și un complex de avangardă capabil să interacționeze cu întreaga lume și să ne lanseze spre viitor. De aceea, ne place să credem că Nuvola își are, de fapt, rădăcinile în viitor, pentru că suntem convinși că viitorul poate fi roditor doar dacă rădăcinile sunt suficient de adânci”.
O nouă filozofie asupra vieții, muncii și interacțiunii sociale este anunțată odată cu inaugurarea Nuvola Lavazza și deschiderea restaurantului Condividere și a Muzeului Lavazza, programată pentru 8 iunie. Scopul Nuvola Lavazza este de a onora calitatea timpului și a experiențelor prin cele 3 direcții ale spațiului: proiecte, mâncare și cultură.
PROIECTE
Proiecte și idei, co-creare, capacitatea de a încuraja și de a inova, acestea sunt subiectele principale privind Nuvola. Încă de la primele schițe create de arhitectul Cino Zucchi, Nuvola a fost gândit ca un motor al dialogului și un incubator pentru proiecte și idei.
Sediul Lavazza
Distanța de la via San Tommaso 10 până la via Bologna 32, două adrese care comprimă istoria și viitorul Lavazza, este puțin peste 1 km. Via San Tommaso 10 a fost prima mică băcănie unde fondatorul companiei Lavazza, Luigi Lavazza, și-a început aventura antreprenorială în 1895, pe când via Bologna 32 este acum intrarea către birourile companiei, unde peste 600 de angajați duc munca Lavazza către toate cele 90 de țări partenere.
Sediul Lavazza este inima centrului Nuvola, o clădire gândită responsabil care refolosește și reciclează resursele în cel mai bun mod posibil, astfel încât să respecte conceptul unei companii sustenabile, misiunea și provocarea unei arhitecturi contemporane. De aceea, totul a fost creat astfel încât să maximizeze confortul oamenilor, să economiească energie și să reducă risipa de apă folosind tehnologii de ultimă oră.
Cu o certificare LEED de platină, cel mai înalt nivel al acestei distincții care este acordată sistemelor de energie sustenabilă în noile construcții, sediul Lavazza este un bun exemplu pentru conceptul de smart working.
La Centrale
Proiectul lui Cino Zucchi recuperează și modernizează terenul unei foste centrale electrice din cartierul Aurora. Acolo unde cândva erau mașini gălăgioase, acum sunt 4500 de mp care fructifică alte surse de energie, cum ar fi interacțiunile și ideile.
Zona centrală a clădirii găzduiește un spațiu pentru evenimente, La Centrale, unde peste 1000 de persoane se pot bucura de diverse evenimente cum ar fi dezbateri, congrese, dar și activități culturale, muzicale și altele.
“Nuvola Lavazza este un loc unic și inovator, un spațiu deschis care integrează valorile și istoria noastră și oferă experiențe complete ale gustului și ale culturii”, adaugă Vicepreședintele Marco Lavazza. “Nuvola, pe lângă aspectele evidente, mai are câteva trăsături mai puțin vizibile,dar care sunt foarte importante pentru noi. Întregul design al clădirii are în centrul atenției confortul oamenilor, economia de energie și protejarea mediului înconjurător. Proiectul Nuvola restaurează o parte a orașului care fusese proiectată pentru scopuri industriale și care va deveni acum un simbol al sustenabilității. Și dacă tot vorbim despre acest aspect, birourile noastre au obținut Platină, cel mai înalt nivel a certificării LEED, distincție care evaluează aspecte legate de energie și mediu pentru noile construcții. Asta se traduce prin: Nuvola Lavazza a fost catalogată ca una dintre cele mai eco-sustenabile clădiri din lume”, mai spune Marco Lavazza.
MÂNCARE
”Nu există idei buna fără mâncare” este o filozofie pe care Nuvola o onorează având două zone dedicate gastronomiei.
Condividere (se deschide publicului începând cu 8 iunie)
Conceptul de gourmet a devenit și el informal acum. Condividere este expresia unei noi filozofii a gustului și a unui sistem culinar inspirat de ideea că și gastronomia înaltă poate fi accesibilă.
Un concept creat de Ferran Adrià, un decor creat de Dante Ferretti, și un meniu gândit de chef Federico Zanasi, toate aceste elemente dau naștere unei experiențe gastronomice savurate într-un loc magic. Condividere se axează pe materiale brute, pe esența mâncării și pe calitatea ei și are ca scop redescoperirea dimensiunilor profunde ale ospitalității italiene, cum ar fi spontaneitatea și veselia.
Cu un meniu creat de Chef Federico Zanasi, acest restaurant își propune să jongleze cu paradigma bucătăriei italiene contemporane. Condividere are și o zonă specială în care își invită oaspeții la finalul mesei, un loc în care vedete sunt desertul și cafeaua, devenind astfel primul restaurant în care ritualul savurării unui dulce la cafea devine o etapă importantă pentru cei care ies la masă.
Bistrot
Timp de calitate și o stare de bine, acestea sunt principiile care stau la baza Bistrot din Nuvola Lavazza. Acesta este un spațiu de masă comunal inovator, unul cu mult peste conceptul de cantină din fostul sediu. Aici, angajații Lavazza pot lua masa cot la cot cu studenții IAAD, dar și cu localnicii sau cu prietenii și familia care aleg să iasă la prânz aici. Inspirat de conceptul de slow food, noua ”cantină a angajaților” pune la dispoziție un meniu cu accent pe calitatea mâncării și pe valorile nutriționale. Bistrot prezintă mâncarea ca un motor al interacțiunii sociale și a închegării relațiilor din comunitatea clădirii. Meniul fresh al bistro-ului se schimbă zilnic și este aranjat în aceste 3 zone ale restaurantului: ¡Tierra! – pentru mâncare sănătoasă și vegetariană, San Tommaso 10 pentru street food italian și Murisengo pentru mâncare italiană tradițională și pentru preparate din zona Piemont.
CULTURĂ
Nuvola Lavazza are la bază 120 de ani de istorie și tradiție a companiei Lavazza și scopul principal al acestui loc este acela de a promova cultura; cultura cafelei, desigur, dar și celelalte zone sensibile ale artei cum ar fi fotografia, arhitectura contemporană și comunicarea creativă.
Muzeul Lavazza
(se deschide publicului începând cu 8 iunie 2018)
“Cafeaua este întotdeauna începutul unui lucru”, sunt cuvintele Francescai Lavazza care rezumă, într-adevăr, puterea intrinsecă a cafelei: a găsi idei și a gândi. Tot ele au inspirat și proiectul muzeului Lavazza. Acest muzeu inovator a fost proiectat de firma internațională Ralph Appelbaum și oferă o călătorie prin cultura globală a cafelei, punând la dispoziție zone senzoriale și emoționale. În această aventură este interpusă și povestea familiei Lavazza și istoria Italiei industriale a secolului XX.
O cană de cafea interactivă, un sistem multimedia remarcabil și texte evocatoare scrise de instituția de storytelling din Torino, Scuola Holden, toate sub atenta îndrumare a lui Alessandro Baricco însumează o experiență personalizată pentru fiecare vizitator la un nivel profund experimental. Muzeul are 5 galerii: Casa Lavazza (cei 120 de ani de istorie Lavazza), La Fabbrica (accentul cade pe producția cafelei), La Piazza (sărbătorește ritualul cafelei), L’Atelier (prezintă proiectele creative ale companiei) și Universo (experiența muzeului Lavazza).
Lângă Muzeu se află arhivele istorice Lavazza, o încăpere privată unde se găsesc amintirile familiei Lavazza cu mii de documente, povești și imagini care pot recompune foarte ușor trecutul, oferind o imagine completă asupra istoriei Lavazza. Arhivele au fost gândite în scop consultativ și pentru a oferi acces ușor la informații.
Zona arheologică
În 2014, lucrările pentru Nuvola au scos la iveală rămășițele unei bazilici creștine din secolul 4/5, astfel încât proiectul a trebuit să fie regândit ca să integreze și să protejeze situl arheologic. Datorită colaborării cu autoritățile culturale și arheologice ale orașului, această zonă de 1600 mp, poate fi acum admirată de vizitatori printr-un geam special care protejeaza zona, lăsând-o totuși la vedere.
În centrul Nuvola Lavazza, la intersecția zonelor de proiecte, mâncare și cultură, se găsește o piațetă verde deschisă publicului, Piazza, acolo unde sediul se întâlnește cu La Centrale și cu Muzeul, acolo unde Condividere și Bistrot interacționează cu zona arheologică și IAAD. Această Piazza este una dintre primele zone smart ale orșului Torino, folosind iluminare LED cu un consum redus. De asemenea, are și o zonă verde proiectată de designer-ul peisagist Camilla Zanarotti, care a ales împreuna cu familia Lavazza copacii și plantele care să facă această zonă mai atractivă. Piazza oferă și accesul către o parcare publică unde încap 180 de mașini.
Nuvola Lavazza – Context urban ©AndreaGuermani