romani au fost divulgate intr-o lansare de neuitat: „Top 100 cei mai valorosi pictori romani”
Atmosferă eclatantă în seara de 29 octombrie, la Palatul Cesianu-Racoviţă. Revista Capital a lansat, în premieră, topul celor mai bine vânduţi artişti în licitaţiile publice din ultimii 10 ani, alături de Top 300 cei mai bogaţi români. La dineu au participat personalităţi marcante ale mediului de afaceri şi politic, oameni de cultură, iar în cadrul prezentării au luat cuvântul: Horia Roman Patapievici, Alexandru Bâldea (acţionar majoritar Artmark), Oana Osman (redactor-şef Capital), Miron Manega (jurnalist) şi Eugen Voicu (preşedinte Certinvest).
Palatul Cesianu-Racoviţă a fost, în seara de 29 octombrie, un adevărat epicentru cultural. Mari personalităţi ale mediului de afaceri şi politic, artişti, colecţionari şi importanţi oameni de cultură au luat parte la unul dintre cele mai semnificative momente ale pieţei de artă: lansarea Top 100 cei mai valoroşi pictori români, primul clasament din România realizat pe această temă.
În contextul în care, în ultimii ani, piaţa de artă a înregistrat un crescendo fără precedent, devenind cea mai incitantă iniţiativă de business, mai ales datorită riscului investiţional scăzut şi a orizontului investiţional mediu spre lung, proiectul iniţiat de revista Capital vine în ajutorul investitorilor mai puţin experimentaţi, dar şi al celor care doresc să plaseze capital în bunuri sigure, cu posibilitate de tezaurizare.
Ca preview la o lectură pasionantă a Topului, vă prezentăm ocupanţii de gală ai primelor 10 poziţii, cu ale lor capodopere fulminante, recorduri de autor pe piaţă românească de artă:
Locul 1. Nicolae Tonitza (record: opera În iatac, adjudecată în Licitaţia de Iarnă, Artmark, 2011, la 290.000 de euro)
Locul 2. Nicolae Grigorescu (record: opera Ţărăncuţă odihnindu-se, adjudecată în Licitaţia de Art Nouveau şi Romantism, Artmark, 2011, la 270.000 de euro)
Locul 3. Camil Ressu (record: opera Aişe, adjudecată în Licitaţia de Vară, Artmark, 2009, la 160.000 de euro)
Locul 4. Ştefan Luchian (record: opera Flori de Primăvară, adjudecată în Licitaţia de Primăvară, Artmark, 2011, la 155.000 de euro)
Locul 5. Ioan Andreescu (record: opera Ulcică cu flori de câmp, adjudecată în Licitaţia Vechi Maeştri ai Picturii Româneşti, Artmark, 2011, la 135.000 de euro)
Locul 6. Marcel Iancu (record: opera Port, adjudecată în Licitaţia de Vară, Artmark, 2009, la 130.000 de euro)
Locul 7. Ion Ţuculescu (record: opera Mare fermecătoare, adjudecată în Licitaţia de Primăvară, Artmark, 2011, la 105.000 de euro)
Locul 8. Theodor Pallady (record: opera Nud cu eşarfă galbenă, adjudecată în Licitaţia Alis, martie 2007, la 75.758 de euro)
Locul 9. Victor Brauner (record: opera Portret pentru mai târziu/Portretul lui Ion Minulescu), adjudecată în Licitaţia de Avangargardă şi Expresionism, Artmark, 2012, la 75.000 de euro)
Locul 10. Constantin Artachino (record: opera Scenă din Dobrogea, adjudecată în Licitaţia de Orientalism, Artmark, 2011, la 67.500 de euro)
Prima ediţie a albumului de colecţie Top 100 cei mai valoroşi pictori români conţine şi un supliment cu cele mai îndrăgite pictoriţe şi sculptoriţe, cei mai valoroşi artişti contemporani şi artişti consacraţi în străinătate. Pentru prima dată, publicul va afla şi cine sunt cei mai împătimiţi colecţionari de artă din România.
Mâine, 31 octombrie, investitorii vor avea ocazia să valorifice şi totodată să polemizeze topul, la Licitaţia de Toamnă – Mari Maeştri ai Picturii Româneşti, care va avea loc la J.W.Marriott Grand Hotel şi care cuprinde 135 de lucrări semnate de cel mai bine cotaţi artişti români: Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ion Andreescu, Corneliu Baba, Gheorghe Petraşcu şi mulţi alţii. Lucrările de top din Licitaţia de Toamnă – Mari Maeştri ai Picturii Româneşti mai pot fi admirate, în ziua de 31 octombrie, în cadrul expoziţiei organizate la J.W.Marriott Grand Hotel.