Duminica, 25 aprilie, la ora 12.30, in cadrul Documentarelor Radio Romania Actualitati, postul national de radio continua campania “Nu ucideti Sarmizegetusa!”, lansata pentru salvarea unui spatiu unic in Europa, cetatea Sarmizegetusa Regia – capitala Daciei.
“Acest documentar face parte dintr-o campanie mai ampla de salvare a patrimoniului national, care cere masuri imediate, fara noi amanari, din partea autoritatilor,” a declarat Simona Serbanescu, autorul documentarului, realizat impreuna cu Bogdan Isopescu.
Un vraf de legi, ordonante, decizii si solicitari, institutii cu atributii si strategii mai degraba ingroapa decat salveaza locul unde incepe istoria noastra ca stat. Desi se vorbeste despre protejarea patrimoniului national, la Sarmizegetusa nu exista nici macar un administrator. Autoritatile incearca sa stabileasca situatia juridica a Sarmizegetusei Regia, la fel de neclara ca si pentru celelalte cetati dacice care se deterioreaza pe zi ce trece in Parcul Natural Gradistea Muncelului Cioclovina.
Turistii invoca zeitati si spatii energetice in care aprind lumanari, scrijelesc nume pentru posteritate si lasa ca urma a trecerii mormane de gunoaie. Natura isi spune la randul ei cuvantul: vanturile si ploile sapa in pietrele scoase la lumina de arheologi, iar fagii seculari se prabusesc peste ruinele istoriei noastre dar nu pot fi indepartati decat cu greu, dupa reguli stricte ale administratiei unui parc natural.
An de an se pierd fonduri europene, an de an se vorbeste despre o situatie revoltatoare. Intre timp, capitala Daciei ramane a nimanui, iar ministerele, autoritatile locale, administratiile, regiile si directiile se declara neputincioase caci cetatile dacice nu le apartin.
Realizatorii acestui program au mai difuzat documentare despre felul in care sunt jefuite siturile paleontologice, iar tezaurul fosilifer ajunge sa fie vandut pe internet; despre comunitatea necunoscuta a momarlanilor din Valea Jiului; despre partizani – oameni care s-au opus instaurarii unui regim totalitar cu pretul libertatii si chiar al vietii; despre un act de curaj incredibil, inchis si astazi intre copertele dosarelor de la CNSAS – evadarea unui grup de 20 de persoane, dintre care 10 copii, la bordul unui mic avion utilitar folosit in agricultura; despre parintele Serafim, preotul care a primit o parohie cu un singur enorias in judetul Covasna si despre multe altele.
Documentarele speciale Radio Romania Actualitati se difuzeaza in fiecare luna si isi propun sa redescopere oamenii, locurile si povestile Romaniei profunde. Simona Serbanescu a primit premiul “Reporter european”, acordat de reprezentanta Comisiei Europene in 2008, a fost nominalizata in 2007 la premiile Clubului Roman de Presa (sectiunea “Reportaj Radio”) si in 2006 a obtinut premiul Asociatiei Magistratilor din Romania pentru “Recunoasterea contributiei pentru o justitie europeana”.
{mosloadposition user10}