de Simon Fasdal, Șef Tranzacționare cu Venit Fix / Saxo Bank
· Ianuarie 2016 a reprezentat un început dureros de an pentru investitorii equity
· Tulburările de la bursă sunt reminiscențe ale crizei din august 2015
· Am primit o lecție despre importanța diversificării cu obligațiuni
· Un portofoliu echilibrat are un raport Sharpe cu 20% mai bun decât un portofoliu exclusiv din equity
· Nu doar obligațiunile germane, ci și obligațiunile piețelor emergente au depășit în performanță equity în ianuarie
· Diversificarea funcționează ca un airbag într-o mașină atunci când piața se prăbușește
“Domnule, ați dori airbag-uri în mașină sau preferați să zburați prin parbriz?” Foto: iStock
Anul a început surprinzător de slab pentru investitorii care au mers doar pe poziții long. În ianuarie, care este de obicei, după statistici, o lună bună, performanța majorității indicilor equity a fost teribilă. În cel mai rău caz, turbulențele au fost la același nivel cu cel al lichidării din august 2015, foarte asemănătoare cu frica pictată de Edvard Munch în Țipătul.
Edvard Munch, Țipătul (xilogravură, 1895, imagine din domeniul public)
Ca investitor equity experimentat, știi cum să-ți diversifici portofoliul equity. Ai o defalcare pe sector și țară, iar abordarea ta de a căuta valoarea a performat bine în ultimii câțiva ani. În ciuda unei abordări în general diversificate, aproape toți indicii au fost depășiți, deci, cu excepția cazului în care ai fost îndeajuns de norocos să rămâi cu Mexic, Indonezia sau Tailanda, presupunerea mea este că portofoliul tău de equity a intrat în furtună cu capul înainte și a scăzut cu 10%.
Există metode de a evita această abordare unilaterală a riscului, care este într-adevăr unilaterală indiferent de cât de multe sectoare ai adăugat la portofoliul tău de equity.
“Obligațiuni?,” vei zice, “trebuie să fii nebun. Orice-ai vinde, eu nu cumpăr nicio obligațiune la randamentele astea la un nivel minim record.”
Indicele Dax vs prețul obligațiunilor germane pe 10 ani
Dar aruncați o privire asupra corelării recente dintre indicele german Dax și obligațiunile germane: în ciuda randamentelor la un nivel minim record, reacția spontană la lichidarea din domeniul equity a dus totuși la o creștere a obligațiunilor germane. În 2014, am început să mă îndoiesc de acest tipar clasic de corelare, datorită mediului general cu randament scăzut. Și, într-adevăr am fost martorii unor prăbușiri cum a fost lichidarea din august 2015, când toate clasele de asset-uri au fost vândute, contrabalansând o corelare scăzută sau negativă dintre obligațiuni, equities, materii prime și credit. În opinia mea, acest lucru s-a datorat în principal imploziei fondurilor de paritate a riscului , mai degrabă decât terminării tiparelor clasice de corelare.
Ca să nu mai spun că abordarea portofoliului clasic arată cum un câștig ajustat riscului (raportul Sharpe) este mai mare într-un portofoliu echilibrat decât cu o abordare exclusiv equity. Performanța neajustată pe termen lung poate fi mai bună doar cu equities, dar un portofoliu echilibrat are un raport Sharpe cu 20% mai bun decât un portofoliu doar cu equity.
De asemenea, dintr-un punct de vedere mai practic și foarte relevant, efectul inițial pozitiv al corelării negative dintre equities și obligațiunile de bază nu doar a făcut din obligațiunile nemțești un performer vedetă. Scăderea globală a randamentelor a ajutat performanța în majoritatea claselor de obligațiuni, în ciuda lichidărilor globale ale equity. Graficul de mai jos este revelator, arătând că până și obligațiunile piețelor emergente au depășit în performanță equities în perioada grea din ianuarie.
Găsirea momentului potrivit este esențială, dar vă rog să luați în considerare adăugarea unor elemente de venit fix la portofoliul de equity, având în vedere că luna ianuarie 2016 a demonstrat exact cât de eficient lucrează diversificarea obligațiuni-equity ca un airbag atunci când piețele se izbesc de perete.
De ce să nu îți iei niște măsuri de precauție pentru momentul în care bursele sunt la ananghie? Foto: iStock
Simon Fasdal este șeful tranzacționării cu venit fix la Saxo Bank.