Ediția a III a a Mogoșoaia ClasicFest, singurul festival de muzică clasică desfășurat integral într-un spațiu istoric, s-a încheiat duminică 25 mai după cinci week-end-uri pline de noutăți. La evenimentul oferit de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, Asociaţia “Pro Valores” și Radio România Cultural, publicul destul de numeros a putut asista la zece recitaluri, adevărate evenimente sonore, în care au evoluat artiști români de primă valoare. În ciuda faptului că lucrările abordate au fost creeate cel mai târziu în prima jumptate a secolului XX, întregul festival s-a desfășurat sub amprenta ineditului sonor, multe noutăți repertoriale putând fi ascultate pentru prima dată pe o scenă din România.
Ultimile recitaluri, desfășurate sâmbătă 24 și duminică 25 mai, în atmosfera feerică a Sălii Scoarlețor din Palatul Mogoșoaia, au creeat posibilitatea întâlnirii cu artiști de mare valoare și cu noutăți repertoriale de mare atractivitate.
Sorina Munteanu, cea mai valoroasă soprană dramatică a țării în acest moment și excepționala pianistă Viorela Ciucur, au oferit în prima seară un regal cameral Richard Strauss. Cele două și-au demonstrat măiestria în două cicluri de lieduri extrem de dificile: Schlichte Weisen op. 21 și Vier letzte Lieder. Au dovedit forță expresivă, o foarte bună relaționare și o perfectă înțelegere și construcție a discursului sonor. Programul a fost întregist de o serie de miniaturi pianistice compuse de Strauss la vârsta de 18 ani și gândite ca imagini sonore ale unor stări de spirit.
O zi mai târziu Ilinca Dumitrescu, o vedetă a pianisticii românești și invitatul ei, fagotistul Vasile Macovei și-au construit recitalul în jurul personalității lui Galileo Galilei, de la a cărui naștere în 2014 se împlinesc 450 de ani. Prin opusuri de: Girolamo Frescobaldi, Giovanni Gabrieli, Ercole Pasquini, Johann Jakob Froberger, Jan Pieterszoon Sweelinck, John Bull sau William Byrd, artiștii amintiți au contextualizat existenta marelui om de știință italian într-un spatiu muzical european. A fost un recital în care dominant a fost rafinamentul sonor.
Sebastian Crăciun, inițiatorul și directorul artistic al festivalului a declarat: “Mă bucur că am reușit să atragem la Palatul Mogoșoaia artiști de mare valoare, care au oferit publicului seri memorabile. Sunt sigur că multi nu vor uita prea curând cât de frumos a sunat muzica veche în aceste spații istorice. Aceste zece recitaluri pe care le-am organizat consider că sunt o oază de adevăr sonor, de bun gust, o modalitate de a promova valori adevărate. Ne gândim deja la ediția a IV a a de anul viitor, dar mai cu seamă la cum va arăta turneul “Muzica în Palatele României”, care va avea loc între 9 și 16 august anul acesta.”
Organizatori: Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, Asociaţia Culturală “Pro Valores”, Radio România Cultural, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi ExcesMusic
Partener: Marconi Relax
Parteneri media: Radio Romania Muzical, Observator cultural, Port.ro, Agentia de carte.ro, Artindex, Looms, Onlinegallery.ro, Diseara.ro, Modernism, Calendar evenimente, SensoTV, Art Act magazine.