Ateneul Tătăraşi Iaşi invită publicul luni, 20 octombrie, orele 18 00, la vernisajul expoziţiei Soarele răsare peste toţi, a artistului plastic Mihai COŢOVANU.
Vernisajul va fi prezentat de criticul de artă Valentin Ciucă.
Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 20 octombrie – 8 noiembrie 2008. Sub semnul luminii, expoziţia de pictură “Soarele răsare pentru toţi”, are ca element ce defineşte unitatea tablourilor compoziţional în expunere pe simeză – lumina – care se regăseşte în fiecare tablou cu tematică diferită: flori, natură statică, portret, peisaj, ce devin unitare, prin armonie şi culoare. Faţă de expoziţiile anterioare, în care predomin[ mai mult peisajul, în această expoziţie va fi un număr mai mare de tablouri cu flori, care au lumina toamnei, prin tufănele.
Prin pictura figurativă am căutat să redau lumina soarelui care pătrunde pe formele studiate şi redate în tablouri şi care dă strălucire culorii şi creează spaţiul de respiraţie în tablou. Acest aspect este în antiteză faţă de pictura abstractă unde dispare lumina. În expoziţie vor fi prezentate trei tablouri cu element de noutate, în care va fi pusă în valoare lumina printr-o inovaţie creată de profesor universitar dr. ing. Antohi Constantin Marin, cu un sistem de luminare şi senzori de aprindere.
Trebuie să menţionez că dumnealui este şi Preşedintele Inventatorilor din Iaşi. Expoziţia va fi prezentată de criticul de artă dl. Valentin Ciucă, beneficiind pe parcursul ultimilor ani din partea dumnealui de susţinere în prezentarea expoziţiilor, conferindu-mi o imagine definitorie publicului cultural.
Coţovanu Mihai
Conştient că o prea mare detaşare faţă de real l-ar îndepărta de la propria vocaţie, peisajul, Mihai Coţovanu face o figură aparte între congeneri. El se manifestă ca un sentimental cucerit de momentul fast al întâlnirii dintre sentiment şi marele spectacol vizual al naturii. Hoinăreşte dezinvolt pe străzile Iaşului, identifică pitorescul ca o dimensiune a frumosului artistic şi lucrează sub presiunea clipei. Aparţine familiei peisajiştilor interbelici prin accesul la farmecul priveliştilor şi poezia calmă a luminii. Este, cel mai adesea, meteosensibil şi umorile îl fac, alternativ, să jubileze sau să fie melancolic. Tehnica lui pune accent pe perspective ample, culori bine dozate şi, mai ales, pe calitatea cadrului de a-i oferi schema compoziţională.
Valentin Ciucă, Un secol de arte frumoase la Iaşi, Editura ART XXI
{mosloadposition user10}