În colecţia Fapte, Idei, Documente a apărut cel de‑al şaptelea volum de Contribuţii la istoria exilului românesc al lui Aurel Sergiu Marinescu, adevărată enciclopedie a fenomenului, care enumeră şi sintetizează mii de documente provenind din cele mai diverse surse, despre organizaţiile, fundaţiile, grupările, publicaţiile şi întrunirile reprezentanţilor românilor răspândiţi pe toate continentele.
„Exilul”, spune autorul, „nu a fost inclus (până în 1989‑1990) în istoria ţării, deşi a fost o continuă prezenţă românească, mai departe sau mai aproape de frontierele ţării; el a însemnat o existenţă anormală prin separarea voită sau forţată de ţară şi popor. Prea puţini şi‑au dat seama că istoria exilului este o istorie românească … ”
Contribuţii la istoria exilului românesc este o lucrare indispensabilă oricui îşi propune să cerceteze exilul românesc de la jumătatea secolului XX şi până azi.
În colecţia Poesis a apărut volumul de poezii Şi totuşi, rodim al lui Traian Călin Uba.
Acest al treilea volum de poezii al poetului, după În acte, eşti viu (2001) şi Tifla (2004), ambele publicate de editura Dharana, prezintă o schimbare de registru în poezia lui Traian Călin Uba.
„Volumul confirmă un poet autentic”, al cărui „parcurs liric merge cumva alături sau chiar în altă direcţie decât cea a curentului majoritar (…) Traian Călin Uba urmează o cale proprie, definită şi asumată printr‑un program poetic clar şi bine articulat, inclusiv sub aspectul discursului liric. Nici nu se poate altfel în lirica de idei; ea cere meditaţie profundă şi distilare a trăirii la temperaturi înalte.” Lucian Chişu.
{mosloadposition user10}