În ultimul deceniu, mii de angajaţi ai GE au vizitat în mod repetat sute de birouri şi de fabrici pentru a descoperi ferestre cu fisuri, robinete care picură, becuri rămase aprinse la sfârşit de săptămână şi alte surse de risipă a energiei. Aceste „cautari de energie irosita” au generat până în prezent economii la energie în valoare de peste 275 milioane USD, au redus amprenta de carbon a GE şi au atras laude la adresa companiei din partea unor importante grupuri active în domeniul protecţiei mediului.
Un nou raport al organizaţiilor World Wildlife Fund (WWF) şi Carbon Disclosure Project (CDP) dat publicităţii recent laudă compania GE pentru acţiunile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, pentru depăşirea obiectivelor „ambiţioase” de reducere a emisiilor de carbon şi obţinerea unor randamente financiare mai mari decât companiile fără astfel de obiective.
GE „şi-a propus să îşi îmbunătăţească eficienţa energetică a operaţiunilor şi a depăşit substanţial obiectivul iniţial de reducere anuală cu 1% a emisiilor”, menţionează autorii raportului. „Conştientă de oportunităţile evidente, în 2010, GE şi-a reformulat obiectivul pentru o reducere absolută de 25% [pana in 2015] pe baza aceloraşi valori de referinţă ale emisiilor din 2004.”
Marcia Marsh, directorul general administrativ din SUA al WWF, menţionează în raport că „viaţa se dovedește a fi plină de dileme, în special pentru directorii financiari şi directorii administrativi ai corporaţiilor, însă nu ar trebui să fii obligat să alegi între creşterea profitului şi protejarea planetei”.
Carter Roberts, Preşedintele WWF, le-a spus celor de la Bloomberg că raportul s-a adresat directorilor financiari , chiar dacă în mod tradiţional organizaţia vizează publicul general şifactorii de decizie. „Resimţim o frustrare profundă văzând că guvernul nu ia acele decizii necesare pentru a limita unul dintre cele mai mari riscuri ale timpurilor noastre, prin urmare toate privirile se îndreaptă spre sectorul privat,” a declarat Roberts pentru Bloomberg.
Raportul, denumit „Soluţia de 3%: stimularea profitului prin reducerea emisiilor de carbon,” este rezultatul unui efort de şase ani de „analizare” a modalităţilor prin care corporaţiile americane îşi pot reduce profitabil emisiile cu 3% sub nivelurile din 2010 şi pot preveni creşterea temperaturii medii globale cu încă două grade Celsius până în 2020. Raportul avertizează că schimbările climatice „urmează să aibă efecte pe termen lung, periculoase şi ireversibile” dacă se va depăşi pragul respectiv.
„Soluţia de 3% transformă radical actuala dezbatere privind schimbările climatice,” spune Marsh de la WWF. „Problemele de climat conştientizate devin importante oportunităţi de afaceri.”
Raportul, care s-a bazat pe date şi analize de la McKinsey & Co., Deloitte şi alte firme şi specialişti, a constatat că numai companiile din SUA ar putea realiza economii nete de până la 190 miliarde USD în 2020 prin schimbări aduse modelelor lor de afaceri. Între 2010 şi 2020, acea valoare ar putea ajunge până la 780 miliarde USD. Specialiştii citaţi în raport spun că schimbările, precum cele identificate în căutările de energie irosită derulate de GE, includ creşterea eficienţei energetice prin îmbunătăţiri comportamentale, de management şi tehnologie, precum şi instalarea unor sisteme energetice cu o amprentă redusă de carbon, cum ar fi sisteme energetice solare pe acoperiş.
„Oportunitatea este la îndemâna tuturor” scrie Paul Simpson, CEO al CDP. Acesta spune că „într-o lume care se schimbă rapid, primii care iau iniţiativa vor contribui la succesul viitor al propriilor corporaţii şi economii naţionale.”