Tetra Pak®, lider mondial in solutii de procesare si ambalare a alimentelor, a anuntat introducerea a unui nou proces de pasteurizare care reduce cu pana la 20% consumul de energie, oferind astfel beneficii de cost si mediu companiilor producatoare de sucuri.
Noul proces conceput pentru sucurile foarte acide, imbunatateste eficienta prin reducerea temperaturii la cel de-al doilea proces de pasteurizare de la 95°C la 80°C, fara a compromite calitatea sucului produs.
Astfel, procesul de pasteurizare se efectueaza in doua etape. Prima etapa, derulata de obicei imediat dupa obtinerea sucului, dezactiveaza enzimele si distruge microorganismele. Inainte de umplerea ambalajului, are loc o alta pasteurizare pentru distrugerea microorganismelor dezvoltate in timpul depozitarii vrac. Acest al doilea proces se deruleaza, de obicei, la temperatura de 95°C timp de 15 secunde. Noua tehnologie introdusa de Tetra Pak permite reducerea temperaturii in timpul celei de-a doua etape de pasteurizare la 80ºC pentru sucurile cu un pH egal sau mai mic de 4,2.
Micael Simonsson, Directorul Centrului de Expertiza Tetra Pak a declarat: “Suntem incantati de aceasta inovatie deoarece reduce consumul de energie si vine, astfel, in sprijinul clientilor nostri de a-si imbunatati performantele pe o piata din ce in ce mai competitiva. In acelasi timp, testele aprofundate au demonstrat ca noul proces nu are niciun impact asupra calitatii sucului produs, in ceea ce priveste gustul, valoarea nutritiva, conditiile de pastrare si aspect."
Acest nou proces de pasteurizare al companiei Tetra Pak este in curs de obtinere a doua patente internationale (PCT/EP2013/074496 si PCT/EP2013/074473).