- Premieră mondială pe P Zero E, care conțin peste 55% materiale de origine bio și reciclate
- Noul marcaj permite consumatorilor să recunoască instantaneu anvelopele mai sustenabile
Pirelli a creat un logo personalizat pentru a identifica anvelopele care conțin cel puțin 50% materiale de origine bio și reciclate. Noul marcaj – care reprezintă două săgeți într-un cerc și care va fi adoptat pe noile produse – subliniază angajamentul Pirelli față de mediu, menținând nivelul ridicat de performanță în materie de siguranță inerent fiecărei anvelope produse de firma italiană. Acest nou logo este conceput, de asemenea, ca o indicație clară pentru clienți, permițându-le acestora să aleagă anvelope mai durabile.
Cel mai recent marcaj Pirelli a fost utilizat pentru prima dată pe P Zero E. Această anvelopă conține peste 55% din materiale de origine bio și reciclate* în întreaga gamă la lansare, conform certificării Bureau Veritas: lider mondial în verificarea conformității și certificării în ceea ce privește standardele de calitate, mediu, sănătate, siguranță și responsabilitate socială (ISO14021). Verificarea de către o terță parte a materialelor eco-compatibile va continua să fie standard pentru toate produsele viitoare care adoptă noul logo.
Giovanni Tronchetti Provera, șeful departamentului de sustenabilitate și mobilitate a viitorului de la Pirelli, a declarat: “De mai mulți ani, Pirelli și-a redus în mod constant impactul asupra mediului: o politică confirmată de toți indicii principali de sustenabilitate, care au recunoscut angajamentul și transparența noastră atât în ceea ce privește rezultatele, cât și etica. Din acest motiv, de exemplu, indicăm procentul de materiale sustenabile prin mențiunea “cel puțin”, mai degrabă decât “până la”. Vom continua acum pe această cale, pe care partenerii noștri producători de automobile o recunosc și o apreciază și ei.”
Calea parcursă de Pirelli către un impact redus asupra mediului include utilizarea din ce în ce mai frecventă a materialelor durabile. Obiectivul inițial al Pirelli, stabilit inițial pentru 2025, a fost deja atins cu doi ani mai devreme datorită P Zero E. Următoarea etapă, stabilită pentru anumite linii de produse până în 2030, prevede utilizarea a cel puțin 60% din materiale de origine biologică și 12% reciclate, cu mai puțin de 30% de ingrediente de origine fosilă. Pirelli își propune să îmbunătățească în mod regulat aceste obiective datorită inovației tehnologice a tuturor departamentelor implicate în dezvoltarea anvelopelor.
Aceste inovații au pus în mișcare un parcurs virtuos atât la nivel cantitativ – datorită procentajelor tot mai mari de materiale durabile – cât și la nivel calitativ, prin certificarea lanțurilor de aprovizionare, conform standardelor acreditate la nivel internațional.
În 2021, de exemplu, Pirelli a fost prima companie care a produs o anvelopă certificată FSC® (Forest Stewardship Council®) care utilizează cauciuc natural și raion FSC®. Ca urmare, clienții au avut garanția că toate materialele provenite din păduri provin din plantații care promovează diversitatea biologică, aducând în același timp sustenabilitate economică în viața comunităților locale și a lucrătorilor.
Principala provocare în dezvoltarea noului P Zero E a fost aceea de a combina nevoia de durabilitate cu performanța ridicată cerută de o anvelopă UHP. Acest obiectiv a fost atins grație acestor noi materiale, care includ:
LIGNIN
Lignina provine din deșeurile din industria celulozei și hârtiei. Lignina contribuie la durabilitatea anvelopelor și la reducerea prevăzută a rezistenței la rulare.
CENUȘĂ DIN COJI DE OREZ SILICE
Siliciul din cenușă de coji de orez provine din resturile provenite din cultivarea orezului. Siliciul este utilizat pe scară largă în compușii benzii de rulare pentru a obține un nivel ridicat de performanță în condiții de carosabil umed. Siliciul din cenușă de coji de orez este un bun înlocuitor al siliciului de origine fosilă în astfel de aplicații pentru benzile de rulare.
NEGRU DE CARBON CIRCULAR
Negrul de fum circular provine din uleiul de piroliză al anvelopelor scoase din uz. Piroliza este o modalitate de a preveni depozitarea la groapa de gunoi a anvelopelor scoase din uz. Negrul de fum este utilizat în compușii de cauciuc pentru a optimiza stabilitatea, rezistența și durabilitatea anvelopelor.
POLIMERI CIRCULARI BIO
Polimerii biocirculari sunt fabricați din monomeri derivați din uleiuri alimentare uzate sau din uleiul de piroliză al anvelopelor. Aceștia reprezintă un înlocuitor pentru polimerii de origine fosilă.
CAUCIUC NATURAL
Cauciucul natural este obținut din latexul arborelui de cauciuc Hevea Brasiliensis. Acesta este un material derivat 100% din biomasă.
BIO-RESINE
Bio-rezinele sunt plastifianți care provin din biomasa vegetală, cum ar fi semințele de plante (floarea-soarelui sau canola) sau rășinile din păduri. Bio-rezinele sunt ingrediente versatile, oferind un echilibru mai bun între performanța uscată și cea umedă.
RAYON
Rayonul este o armătură textilă de ranforsare a anvelopei, cu fibre provenite din celuloză.
* Thanks to a combination of physical segregation and mass balance approach. Depending on tyre size, bio-based and recycled content ranges between 29-31% and 25-27% respectively. Bio-based materials are natural rubber, textile reinforcements, bio-chemicals, bio-resins and lignin, while recycled materials are metallic reinforcements, chemicals and – through mass balance – synthetic rubber, silica and carbon black. According to ISO 14021